• DOLAR 32.349
  • EURO 35.128
  • ALTIN 2307.867
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Mart ayı olağan Meclis toplantısı, 27 Mart 2019 tarihinde “Sanayinin Sürdürülebilir Büyümesinde İnşaat Sektörünün Rolü ve Gelecek Vizyonu” ana gündemi ile Odakule’de yapıldı. İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, meclis gündemi ile ilgili yaptığı konuşmasında, sermayenin giderek kıtlaştığı, etkin kaynak kullanımının hayati önem taşıdığı bir dönemde olduklarını vurguladı.

‘EMLAK SANAYİ’ MODELİ

Bahçıvan “Bu dönemde sanayici enerjisini ve sermayesini katma değerli üretim, teknolojik dönüşüm, dijitalleşme gibi alanlara harcamak zorundayken; arsa sorunu, fabrika inşaatı gibi konular maalesef ki gündemimizde hala en ön sıralarda yer alıyor. Bu noktada, İSO olarak daha önce gündeme getirdiğimiz ‘Emlak Sanayi’ modeliyle, kiralama yoluyla uygun arazilerin projelerine göre özel sektöre tahsis edilerek uzun vadeli sanayi arsası ve fabrika binası temini olarak sağlanması yönündeki önerimizi bir kez daha dile getirmek istiyoruz” diye konuştu.

Erdal Bahçıvan, şöyle devam etti: “Bu modelin en büyük faydası, o arazinin 49 veya daha uzun yıllar boyunca fabrikaya ve üretime hizmet vermesinin garanti altına alınmasıdır. Böylece söz konusu arazi, rant değerinin yükselmesinden ötürü tapu sahibinin sanayi dışı farklı projeler gerçekleştirebileceği bir alan olmaktan çıkar. Böylece sanayici sermayesini arsaya ve binaya bağlamamış olur. İşte bu imkanla sanayici asıl işi olan ‘aş ve iş üretmeye’ daha fazla odaklanabilir.”

Bahçıvan sözlerini şöyle tamamladı: “Tüm sektörlerimiz gibi ülkemiz ekonomisinin lokomotifi durumundaki inşaat sektörünün sorunlarını da İSO olarak hep önemsedik, önemsemeye de devam edeceğiz. Ortak akıl, sektörler arası etkili işbirliği ve diyalog yoluyla sorunlara çözüm bulacağımıza yürekten inanıyorum.”