• DOLAR 32.563
  • EURO 34.818
  • ALTIN 2491.727
  • ...

Yazın yaklaşmasıyla birlikte düğün sezonu da başladı, Van’da, altın fiyatlarının bir düşüp bir artması karşısında vatandaşlar şaşkınlık yaşarken, kuyumcular bu sezon düğün yapacak olan vatandaşı uyardı.

Belirsizlikle dolu bir yıl geçirdiklerini ifade eden kuyumcu esnafı, yapılacak 31 Mart yerel seçimler ardından altında yeni bir artışın olabileceğini belirtti. Geçtiğimiz yıl doların hızlı yükselişi diğer sektörleri olduğu gibi kuyumcu sektörünü de olumsuz etkiledi. Türkiye’de doların yükselişi Türk Lirası bazında altının fiyatını da yükseltti.

Doların yükselişinden sonra bir türlü sabitlenmeyen altın fiyatlarından dolayı, kuyucular kötü bir sezon geçiriyor. Özellikle yaz sezonunda düğünlerden dolayı iyi iş yaptıklarını vurgulayan kuyumcular, şimdi belirsizlik içerisinde olduklarını vurguladı. Kuyumcular, yetkililerin kısa zamanda bir çare bulması gerektiğini söyledi.

"Seçimden sonra dalgalanma yaşanabilir"

Altın fiyatlarının dur durak bilmediğini ifade eden kuyumcu esnafı Nuh Yıldız, "Şu an altın fiyatlarının ne olduğunu kimse bilmiyor, karşımızda duran ekrana bile inanmıyoruz artık, her saat altın fiyatlarında oynamalar gerçekleşiyor. Altın düşebilir de, altın konusunda şunu gördük ki en iyi ekonomistler bile ters köşe olabiliyor. Altının yükselip, düşüşü vatandaşı fazla etkilemiyor, her zaman ki işler yine oluyor. Bu defa fakirler altınlarını bozuyor, zenginler tekrar altın alıyor. Seçimlerden sonra döviz kurunun düşmesini bekliyoruz. Seçimden sonra altında bir dalgalanma yaşanabilir ama bununda bertaraf edilebileceğine inanıyorum." dedi.

Düğün yapacak olan vatandaşın perişan olduğunu söyleyen Yıldız, "Düğün sezonu başlamadan, nişan sezonu başladı. Bu aralar tam nişan sezonudur, millet altın almak zorunda olduğu için perişan oluyor açıkçası. Düğün sezonu vatandaşı çok etkiliyor, birde bölgemizde altın görsel olarak daha iyi geliyor bu yüzden, insanlar altın alıyor, almaya çalışıyor ama bununla birlikte perişan oluyor. Düğün için altın alanlar bir hafta sonradan getirip altınlarını bozdurmak istiyor, borçlarında dolayı, bölgede olan bütün düğünler böyle oluyor hemen hemen. Satışlardan memnun değiliz, bu aralar yarım ve çeyrek satışları oluyor yalnızca, o da yeni doğum yapmış bayanlara çocuk hediyesi olarak alınıyor, ya da misafir gelenler var ise hediye olarak çeyrek alınıyor sadece yarım ve çeyrek altın satışı yapabiliyoruz bizde." diye konuştu.

"Altın fiyatları her an yüksele bilir"

"Asgari ücret ile geçim yapanlar düğünlerini erteleye bilir" diyen Vefa Özkan, "Altın fiyatları her an yüksele bilir, çok mağdur bir durumdayız. Düğün sezonu başladı, 31 Mart seçimlerinden sonra altın fiyatlarında bir yükseliş bekleniyor, şu an külçe altın 230 lira, seçimden sonra 280 liraya kadar bir artış bekleniyor. Bir hafta içinde gram başına 7 lira yükseliş yaşandı. Düğünü olanlar, imkanı var ise yüksek fiyattan altın alımı yapabilecek, ama asgari ücret alanlar, düğünlerini gelecek sezonlara erteleye bilir. Düğün yapacaklar normalde kredi çekiyor ama kredi faizleri de yüksek olduğu için, vatandaş krediye de yanaşmıyor, bu yüzden asgari ücret ile çalışanlar zor günler yaşayacak. İnşallah fiyatlar düzelir ve sabit kalır hem kuyumcu esnafının, hem de vatandaşın yüzü güler." ifadelerini kullandı.

"Artan fiyatlar herkesi olumsuz etkiliyor"

Yatırımın altın yerine, dolara yapıldığını vurgulayan Özkan, “Şu an altına yatırım yapan kimse yok, daha çok dolara yatırım yapılıyor. Yüksek fiyattan alınan altından dolayı, pek alışveriş olmuyor, gelen vatandaş sadece fiyatları sorup çıkıyor. Yetkililerin bu konuda derhal bir çalışma yapmasını bekliyoruz. Boşanmaların artması ve evliliklerin azalması da bu yüzden oluyor, millet evini zar zor geçindiriyor ama altın almak zorunda kalıyor, bu da aile ortamını da, düğün yapacakları da, biz esnafı da ciddi şekilde olumsuz etkiliyor.” şeklinde konuştu. (İLKHA)