• DOLAR 32.388
  • EURO 35.075
  • ALTIN 2326.544
  • ...
"Buteflika'nın görevden alınması yetmez sistem değişsin"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cezayir'de haftalardır devam eden Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika karşıtı gösterilerin ardından, Genelkurmay Başkanı Korgeneral Ahmed Gaid Salah, başkanlık koltuğunun artık boşaldığının duyurulmasını istedi.

Cezayir resmi televizyonunda yer alan habere göre Salah, krizin çözümü için cumhurbaşkanlığı makamının boşalmasını öngören anayasanın 102'nci maddesinin uygulanması çağrısı yaptı. Bu madde, "Cumhurbaşkanının ciddi ve sabit hastalığından dolayı görevlerini yerine getirmesinin tamamen imkânsız" olduğu durumlarda uygulanıyor.

Buteflika'nın görevi bırakmasıyla birlikte Cezayir Millet Konseyi Başkanı Abdelkader Bensalah'ın 45 gün süreyle başkanlık görevini yürüteceği açıklandı.

Cezayir halkı ise 20 yıldır ülkeyi yönetenlerin yeni bir hükümet kurmalarını kabul etmeyeceğini ifade ediyor. Protestolara liderlik yapan Avukat ve insan hakları aktivisti Mustafa Bouchachi, halkın talebinin isimlerin değil, "sistemin tümüyle" değişmesi olduğunu belirtti.

Cezayir'de 18 Nisan'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılması planlanıyordu. 1999'da yönetime gelen ve 4 dönemdir görev yapan 82 yaşındaki Abdulaziz Buteflika'nın, sağlık sorunlarına rağmen bir kez daha aday olması ülkede protestolara neden oluyordu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir