• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, il ziyaretleri kapsamında baba ocağı Trabzon’da çeşitli programlara katıldı. Varank, Trabzon ziyaretinde yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:

“İVME KAZANDIRACAĞIZ”

“Trabzon’a gelmişken, Trabzon’a önümüzdeki dönem kazandıracaklarımızdan kısaca bahsetmek istiyorum. Bugünkü en büyük müjdemiz şu. Trabzon’umuzu cazibe merkezleri destekleme programına alıyoruz. Programla; üretim, istihdam, teknoloji geliştirme ve mesleki eğitim alanlarındaki projeleri daha yoğun bir biçimde destekleyeceğiz. Böylece ilimizin ekonomik kalkınmasına çok güçlü bir ivme kazandıracağız.”

25 BİN KİŞİYE İŞ İMKANI

“Yatırım Adası Endüstri Bölgesi, Trabzon’un mega projesi. Burada orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünler üretilecek, Trabzon katma değerli üretimde rekabet üstünlüğü yakalayacak. Bölgemiz tam kapasite faaliyete geçtiğinde 25 bin vatandaşımıza istihdam oluşturacak. İnşallah nisanda ticaret sanayi odamız, büyükşehir belediyemiz, valilik ve Arsin Belediyesi arasında yönetici şirket sözleşmesini imzalamayı planlıyoruz. Projelendirme ve fizibilite aşamalarında desteğimizi sunacağız. Burayı altyapı ve üstyapı çalışmaları için, yerli ve yabancı yatırımcılarla buluşturmak için gayret gösteriyoruz. Büyük firmaların yatırım adasına gelmesi için bakanlık olarak var gücümüzle çalışacağız.”

OSB’LERE DESTEK

“Tabi Trabzon’un üretim altyapısını daha da güçlendirecek adımlar atıyoruz. Bu kapsamda; Arsin OSB’nin enerji sorununu çözüyoruz, 3.6 milyon lira kaynak aktarıyoruz.  Vakfıkebir OSB’nin geçmişten gelen sorunlarını çözdük. Şimdi altyapı proje işlerini tamamlayacağız. Akçaabat/ Şinik OSB’nin arsa tahsisleri tamamlandıktan sonra, 2. kısım genişleme alanını yatırım programına alacağız. Değirmendere’deki sanayi sitelerini büyükşehir belediyemizle beraber uygun görülecek alanlara taşıyoruz. Bu suretle Değirmendere’yi şehrin yeni cazibe merkezi yapacağız.”

DENEYAP ATÖLYESİ KURULACAK

“Biz Türkiye’nin bilim ve teknoloji ihraç eden bir ülke olmasını istiyoruz. Bu bitmeyen maratonda hep ön sıralarda olalım istiyoruz. Milli teknoloji hamlemiz bu ruhla hayat buluyor. Trabzon yarışta geri kalmasın istedik. Bunun için ilimize DENEYAP teknoloji atölyesi kuruyoruz. Öğrencilerimiz burada robotik, siber güvenlik, tasarım ve yapay zekâ gibi çeşitli alanlarda eğitim alacak, projeler geliştirecek. İnovasyon ve biyoteknoloji merkezi de Trabzon için önemli bir proje. Akademi ve sanayi arasındaki işbirliğini daha da artırıp; ileri teknoloji alanında üretimi teşvik etmek istiyoruz. Bölgemiz 3 bin 500 civarında zengin bir bitkisel floraya sahip. Bunun ticari değere dönüştürerek, ihracat potansiyelimizi artırmayı hedefliyoruz.”