• DOLAR 32.593
  • EURO 34.818
  • ALTIN 2423.781
  • ...
Bakan Gül: Hızlı trenle kentin trafik sorunun çözmüş olacağız
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilecek olan “Gaziray Banliyo Hattı Projesi” kapsamında Seyrantepe-Göllüce-Taşlıca arasındaki 5 kilometrelik Gaziray hattında test sürüşleri başladı.

Bakan Gül, 2017 yılında TCDD’nin desteğiyle Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından inşaatına başlanan 25 kilometre uzunluğundaki “Gaziray Banliyö Projesi”nin şantiye sahasında incelemelerde bulundu. Seyrantepe durağında hızlı trene binen Gül, Göllüce Durağı'na kadar olan 5 kilometrelik hatta test sürüşü yaptı.

Test sürüşünün ardından açıklamalarda bulunan Gül, Gaziantep'te bir hayalin daha gerçekleştiğini ve çok güzel bir gelişmeyi yerinde görmekten büyük bir mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Gaziantep'in sürekli büyüyen ve gelişen bir kent olduğunu, buna bağlı olarak da trafikte yoğunluk ve çevre kirliliğine şahit olunduğunu anlatan Gül, Gazirayı metroya entegre edeceklerini ve kentin trafik sorunun çözüleceğini belirtti.

“Hızlı trenle kentin trafik sorunun çözmüş olacağız”

Bakan Gül, “Bir hayalin daha gerçekleştiği ana tanıklık ediyoruz. Sürekli gelişen Gaziantep’in nüfusuyla beraber ulaşımdaki yoğunluk hem çevre kirliliğine hem de trafik yoğunluğuna sebebiyet veriyordu. Şehre bu anlamda, çok ciddi bir şekilde el atılması ihtiyacı ortaya çıktı. Başkan Fatma Şahin, şehrin trafiğini ve ulaşım sorununun çözümü için uzun zamandır uğraşıyordu. Ulaştırma sadece bir-iki yıl değil 50 yıllık sorunları çözecek şekilde, güzel çalışmalardan sonra, bugün bunun meyvelerinden birisini görüyoruz. Organizeden sanayiye kadar tüm hemşerilerimizin, çalışanların, gençlerin, yaşlıların yararlanabileceği hem trafik sorununun hal olacağı hem de daha temiz bir çevre için Gaziantep daha temiz bir çevreye kavuşacağı çok önemli bir gelişmeye tanıklık ediyoruz. Böylece 25 kilometre uzunluğunda Gaziray projemizi memleketimize kazandıracağız. Cumhurbaşkanımız, geçen hafta Gaziantep ziyaretinde bir metro müjdesi verdi. Metro arkasında devlet desteği olmadan yapılması zor bir proje. Sağ olsun cumhurbaşkanımız Gaziantep‘in ihtiyaçlarının ve sorunlarının yanında olmuştur. Yeni dönemde de durmak yok, hizmetlere devam edeceğiz. Gazirayla metroyu entegre edeceğiz. Kentin trafik sorununu çözmüş olacağız. Her zaman şehrimizin yanında olacağız.” dedi.

“Test sürüşüyle 5 kilometre hattı açmış olacağız”

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de Gaziray Banliyo Hattı’nın yapımına iki yıl önce başlandığını anımsatarak, şunları söyledi:

“Büyük bir takım çalışmasıyla ‘Bismillahirrahmanirrahim’ diyerek test sürüşümüze başlayacağız. Şehrimiz çok hızlı büyüdüğü için ulaşım ve imar master planı yaptık, şehirde ulaşımı güçlendirmemiz için demir ağları güçlendirmemiz lazımdı. Kara tren hattını hızlı trene, Gaziray’a dönüştüren projenin son aşamasına geldik. 5 kilometre test sürüşüne başlıyoruz. Hastaneler ve oteller bölgesinden aç kapa sistemiyle 5 kilometre yeraltına iniyoruz ve onun ihalesi önümüzdeki ay yapılıyor. Test sürüşüyle 5 kilometre hattı açmış olacağız.”

“Temmuz ayında yolcu taşımaya başlamış olacağız”

Hızlı trenin temmuz ayında yolcu taşımaya başlayacağını belirten Şahin, “İslam Kalkınma Bankası’yla vagon alma protokolünü imzaladık. Vagonlarımızı hızlı bir biçimde alacağız. En zor kısım geride kaldı. Proje çok büyük emek ve çok güçlü koordinasyon istedi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanımıza, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları Genel Müdürü başta olmak üzere tüm çalışanlara, ilgili firmayla tam bir koordinasyon içerisinde çalıştık.  Devlet Demir Yollarıyla yaptığımız bu çalışma aslında şehrin trafik sorunlarıyla birlikte kentin gelişmişliğini gösteriyor. Dünyada, şehirlerle ilgili raporlar hazırlanırken bir; kişi başına düşen yeşil alan hamd olsun dönemimizde 7 kat yeşil alanı artırdık. İki; ‘Ne kadar demir ağlarla şehrinizi ördünüz?’ sorusuna bakılıyor. Bu çalışmanın arkasından metronun ulaşım master planı ve uygulama projesi tamamlandı ve temel atma noktasına geldi. Şehri demir ağlarla öreceğiz. Şehrin yaşam kalitesini ve vatandaşların memnuniyetini artırarak yoluma devam edeceğiz.” dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Gül ve beraberindekiler, Gaziray test sürüşüne katıldı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir