• DOLAR 32.367
  • EURO 34.971
  • ALTIN 2324.93
  • ...
Mursi Yanlıları da Karşıtları da Meydanlarda
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`nin dün ilan edilen kararları ve yeni anayasa beyannamesi, ülkede yeni bir tartışma süreci başlattı. Kararların ilanının ardından ülke yazılı ve görsel medyası konuyu enine boyuna masaya yatırdı.

Tahrir Meydanı ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde Cuma namazının ardından gösteriler başladı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde Mursi`yi destekleyenler, Tahrir Meydanı`nda ise kararlara karşı çıkan muhalefet toplandı. An itibariyle Mursi destekçilerinin sayısı Tahrir Meydanı`ndaki göstericilere göre daha fazla. Ancak Tahrir Meydanı`nda göstericilerin sayısı artıyor.

AYDIN KESİM İKİYE AYRILDI

Başsavcı Abdulmecid Mahmud`un görevinden alınarak yerine Talat İbrahim`in atanması genel itibariyle kabul gördü. Muhammed Mahmud Caddesi ve Mısır Televizyon Binası önünde Yüksek Askeri Konsey yönetimi esnasında yaşanan çatışmalarda hayatını kaybedenlere şehit unvanı verilerek, şehitlerin aileleri ve yaralananlara aylık bağlanması memnuniyetle karşılandı.

Ancak Anayasa Beyannamesi maddeleri ülkede ciddi bir infiale yol açtı. Aydın kesim kararlar ve beyanname konusunda ikiye ayrıldı. Bir grup kararları desteklerken, diğer bir grup şiddetle karşı çıkıyor.

MÜSLÜMAN KARDEŞLER VE SELEFİ GRUPLAR MEMNUN

Mursi`nin kararları, Müslüman Kardeşler ve Selefi Hareketleri destekçileri tarafından kabul gördü ve devrim taleplerinin gerçekleşmesi ve istikrar için ileri doğru atılmış adım olarak algılandı. Laik, liberal ve bütün seküler kesimler ise, kararları ülkede diktatörlüğün yolunun açılması olarak yorumladı ve sert tepki gösterdi.

İslami kesimler, ülkenin içinde bulunduğu geçiş döneminin uzadığı, yeni anayasa konusunda Anayasa Komisyonu üyelerinin anlaşmazlığa düştüğü, ayrıca komisyonun idari mahkeme tarafından ikinci defa feshedilmesi ihtimalinin bulunduğunu söylüyor. Bu görüşte olanlar, ilan edilen beyannamede tek kişilik bir otoriter yönetim veya diktatörlüğün söz konusu olmadığı, sürecin sadece yeni anayasanın yapımı ve parlamentonun seçilmesine kadar devam edeceğini ifade ediyor.

LAİKÇİLER KARŞI ÇIKIYOR

Yeni Anayasa Beyannamesi ile Cumhurbaşkanı`nın olağanüstü yetkilerle donatılmış olduğunu savunan diğer taraf ise, ülke yönetiminin yeniden diktatörlüğe dönüştüğü, bu yetkilerini kullanarak Mursi`nin ülkedeki bütün siyasi partileri, STK`ları ve medya kuruluşlarını bile kapatacağını belirtiyor. Amr Musa, Muhammed el Baradey, Eymen Nur gibi ülkenin ileri gelen siyaset adamlarının yanı sıra, Vefd Partisi ve Devrim Koalisyonu gibi seküler kesimin bütün siyasi hareketleri Anayasa Beyannamesine karşı çıktıklarını ve Tahrir Meydanı`ndaki gösterilere katılacaklarını açıkladılar.

KİFAYE VE 6 NİSAN HAREKETİ DE KARŞI

Devrim ve değişim harektlerinden `Kifaye Hareketi` de Mursi karşısında yer aldı. Seçimler esnasında Mursi`ye destek veren 6 Nisan Değişim Hareketi tutum değiştirdi. 6 Nisan kararlar karşı olduğunu açıkladı.

Bazı gözlemciler son kararları, Mursi`nin Gazze`de varılan ateşkes konusunda elde ettiği diplomatik başarıyı, iç politikada kendi lehine kullanma girişimi olarak ta yorumluyor.
 

Abdullah Aydoğan Kalabalık / Dünya Bülteni - Kahire

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir