• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

A.A muhabirinin edindiği bilgiye göre, Başkentgaz ihalesinde de iki kez süre alan ve yükümlülüklerini yerine getirmeyen Karamehmet-Kazancı ortaklığı (MMEKA), söz konusu iki elektrik dağıtım bölgesininde de parayı yatırmadı. Her iki ihalede de en yüksek teklifi veren MMEKA, devir sözleşmesi için ilave süre talebinde bulunmuştu.

Bu arada, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), özelleştirme ihaleleri gerçekleştirilen elektrik dağıtım bölgelerinin nihai pazarlık görüşmelerinde en yüksek teklifi veren firmaların ilave süre taleplerine ilişkin çalışmalara, bugün son şeklini verecek ve kararını açıklayacak. Ek süre ve ek teminat oranları, sektöre, şirkete ve finansmanın büyüklüğüne göre belirlenecek.

-FİRMALAR İSTEKLİ-

Özelleştirme ihaleleri gerçekleştirilen bölgelerde ihale bedellerinin en az 6.2 milyar dolarının peşin yatırılmak zorunda olduğu da ifade edilirken, bu nedenle firmaların ``bu rakamların önemli bir finansman rakamı`` olduğunu olduğunu belirttiği ve finansmanı uygun şekilde temin edebilmek için ilave süre istediği kaydediliyor.
Yatırımcıların devirler konusunda istekli olduğunun da altı çiziliyor.

Söz konusu ihalelerde, en yüksek teklifi veren firmaların, devir işlemlerini ne kadar erken tamamlarlarsa o kadar yarar sağlayacaklarına da dikkat çekiliyor. Firmaların söz konusu bölgelerde işletme hakkı devrini aldıkları, sürenin 2036 yılında sona ereceği ve süre uzatma imkanının bulunmadığı da belirtiliyor.

-İLAVE SÜRE İMKANI YÖNETMELİKTE VAR-

Öte yandan, İhale Hizmetleri Yönetmeliği`nde, ÖYK kararının ardından ``Yatırımcıya sözleşme imzalamak için belirli bir süre verilir. Yatırımcı bu süre bitmeden talepte bulunursa, kendisine ilave bir ek süre verilebilir`` hükmünün bulunduğu da kaydediliyor.

Ek sürenin ve ek teminatın oranı konusunda ise herhangi bir mevzuat hükmü bulunmuyor. Söz konusu süre, sektör, şirket ve finansmanın büyüklüğüne göre değişen şekilde belirlenebiliyor.

-NELER YAŞANMIŞTI?-

Öte yandan, İstanbul Anadolu Yakası, Boğaziçi, Toroslar, Dicle, Gediz ve Trakya bölgelerinin nihai pazarlık görüşmelerinde en yüksek teklifi veren firmalar ek süre istemiş ve ÖİB de ek teminat istemini şirketlere sunmuştu.

Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş`nin özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi veren Park Holding ise 31 Mayıs`tan itibaren devam etmeyeceğini ve ihaleden çekileceğini açıklamıştı.

Ek süre sonunda ihalelerde en yüksek teklifi veren firmaların yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda ise ihale sürecine, en yüksek teklifi veren diğer firmalarla devam edilecek.