• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Yeni Zelanda Meclisinde Okundu TBMM'DE NEDEN KUR'AN OKUNMUYOR?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

HABER MERKEZİ

Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinde cuma namazı vakti sırasında art arda iki camiye giderek katliam gerçekleştiren terörist 50 kişiyi şehit etmiş onlarcasını da yaralamıştı. Terörist saldırının etkilerinin sürdüğü Yeni Zelanda’da atılan adımlar ve yapılan programlar Müslümanların takdirini kazandı. İlk etapta Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, katliamdan kurtulanların ve hayatını kaybedenlerin ailelerini ziyaret etti. Ardern, taziye ziyaretinde siyah bir başörtüsü taktı. Ardern, "Ülkenin en karanlık günü" dediği saldırının ardından silah yasalarının hemen değişeceğini belirtti. Bunun ardından Yeni Zelanda meclisinin ilk oturumunda Kur’an-ı Kerim tilaveti gerçekleştirildi. Yeni Zelanda’da bunlar yaşanırken yüzde 99’u Müslüman ülkemizin, Türkiye Büyük Milet Meclisinde (TBMM) Kur’an okunmaması hayretle karşılandı. Meclisteki partiler ortak bildiri ile terör saldırısını kınamış olsa da mecliste Kur’an okunmaması ‘Yeni Zelanda meclisinde okundu. TBMM’de Neden Okunmuyor?’ yorumlarına neden oldu.

yeni zelanda meclisinde şehidler için kur'an okundu

YENİ ZELANDA MECLİSİ'NDE ŞEHİTLER İÇİN KURAN-I KERİM OKUNDU

Yeni Zelanda Meclisi'nde terör saldırısında şehit edilen Müslümanlar için tarihi anma gerçekleştirildi.

Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde 50 kişinin şehit olduğu terör saldırılarının ardından toplanan meclisin ilk oturumunda, İmam Nizam-ül Hak Thanvi hayatını kaybedenler için Kuran-ı Kerim okudu. Parlamento oturumundaki Kur’an tilaveti, daha sonra Tahir Navaz tarafından İngilizceye çevrildi. Meclis Başkanı Trevor Mallard ise yaşanan terör olayları sonrası birlik ve beraberlik çağrısı yaptı.

YENİ ZELANDA'DA ÖNEMLİ ADIM: EZAN TELEVİZYONDA CANLI DİNLETİLECEK

Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde geçtiğimiz cuma günü iki camiye düzenlenen ve 50 kişinin şehit olduğu terör saldırısı tüm dünyada tepkiyle karşılanmıştı. Bu olayın ardından nüfusunun çoğu Hristiyan olan Yeni Zelanda'da halk teröre karşı birlik mesajı verdi. Okullarda ezan sırasında saygı duruşunda bulunuldu. Bu görüntüler, 8 Mart provokasyonunda yer alanlara ders olacak cinsten. Bu cuma terör saldırısının üzerinden tam 1 hafta geçmiş olacak. Saldırının yapıldığı gün ve saat için anma programları düzenlendi. Ayrıca cuma namazı için okunacak ezan Yeni Zelanda kanallarında canlı yayınlanacak. Geçtiğimiz cuma günü Yeni Zelanda'da gerçekleştirilen terör saldırısının ardından Yeni Zelanda halkı, teröre karşı duruşuyla İslam dünyasının takdirini topladı.

TBMM’DE NEDEN KUR’AN-I KERİM OKUNMUYOR?

15 Temmuz saldırıları sonrası ‘Gazi’ ünvanını alan mecliste bu terörist saldırı sonrası Kur’an okunmaması da dikkatlerden kaçmıyor. 15 Temmuz şehitleri için dahi yapılmayan bu uygulamanın çoğunluğunu Hristiyanların oluşturduğu Yeni Zelanda’da sergilenmesi de dikkatlerden kaçmadı. Bunların yanı sıra mecliste daha önce Kur’an-ı Kerim’den ayetler okunması da meclis tutanaklarına ‘x’ diye ifade edilerek geçmişti.  

2015’TE MECLİS BESMELE İLE AÇILDI ANCAK…

Bundan tam 95 yıl önce 23 Nisan 1920'de Hacı Bayram Camii'nde kılınan Cuma namazı sonrası dualar edilerek “Besmele” ile açılan 1'inci Meclis'ten tam 25 dönem sonra, TBMM tekrar Besmele ile açıldı. Ancak bütün Türkiye'nin televizyon ekranlarından canlı olarak görüp duyduğu besmeleyi, Meclis'in eski zihniyeti bir türlü görmedi. 80 milyonun duyduğu besmele, tutanaklarda yer almadı. 2015 yılında 25'inci dönem milletvekilleri yemin ederek, görevlerine başladı. Renkli görüntülere sahne olan TBMM'de görmezden gelinen bir ayrıntı ise TBMM'deki eski zihniyetin hala devam ettiğini ortaya koydu. TBMM'nin en yaşlı üyesi sıfatıyla geçici başkan olan CHP'li Deniz Baykal, açılışı yaptıktan sonra, önce kendisi yemin etti ve ardından da bir öncelik tanıyarak, yürüme engelli olan AKP'nin Bursa Milletvekili olan Bennur Karaburun'u kürsüye davet etti. Kendisi için hazırlanan platforma tekerlekli sandalyesi ile gelen Karaburun, açık mikrofonlardan ‘Bismillah' diyerek yemin etti.

TUTANAKLARA GEÇMEDİ

Tüm Türkiye'nin ekranları başında duyduğu Karaburun'un ‘besmele'li yemini ise TBMM'nin tutanaklarında yer almadı. TBMM'de yaşanan her olayı, (alkış, gülüşmeler şeklinde) söylenen her sözün kayıt altına alındığı TBMM'deki tutanaklarda ‘besmele'nin yer almaması dikkat çekti. Türkçe ifadeler dışında kullanılan başka diller için (X) işaretinin kullanıldığı tutanaklarda Karaburun'un söylediği besmele ile ilgili herhangi bir şey yer almadı. Stenografların oturduğu bölümün hemen yanı başında yer alan kürsüde yaşanan olayın tutanaklarda yer almaması dikkat çeken bir diğer husus olarak görüldü.

DAHA ÖNCE DE FATİHA'YI “X” OLARAK YAZMIŞLARDI

Fatiha suresi, TBMM tutanaklarında "tanımlanamayan bir dil" oldu. TBMM Genel Kurulu'nda milletvekilleri Özgecan Aslan'ın öldürülmesiyle ilgili gündem dışı söz alarak Mersin’de öldürülen Özgecan Aslan cinayetiyle ilgili konuştu. Kendisine sıra gelen AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Yıldırım Mehmet Ramazanoğlu, "İçtenliğimi ve samimiyetimi bağışlayacağınız ümidiyle daha önce söz alan milletvekillerimizden birinin Fatiha talebini izninizle yerine getirmek istiyorum" diyerek Meclis'te Fatiha suresini okudu. Ramazanoğlu, Fatiha'nın ardından kısa bir dua yaptı. Ramazanoğlu'nun okuduğu Fatiha'nın Meclis tutanaklarına tanımlanamayan bir dil şeklinde (x) olarak geçtiği ortaya çıktı.

İŞTE TUTANAKTA YER ALAN O KISIM

"BAŞKAN - Sayın Ramazanoğlu… YILDIRIM M. RAMAZANOĞLU (Kahramanmaraş) - Sayın Başkanım, milletvekili arkadaşlarımızın şiddetle telin ettiği bu inanılmaz cinayetten dolayı çok üzgünüm ve ben de bu cinayeti şiddetle lanetliyorum. İçtenliğimi ve samimiyetimi bağışlayacağınız ümidiyle daha önce söz alan milletvekillerimizden birinin Fatiha talebini izninizle yerine getirmek istiyorum. (x) Yarabbi, hepimiz adına okumuş olduğumuz bu Fatiha-i Şerife'de hasıl olan sevabını önce sevgili Peygamberimiz Hazreti Muhammed (S.A.V) Efendimiz'in ruhu pakışeriflerine hediye eyledik, sonra başta Özgecan Aslan kardeşimiz olmak üzere tüm şiddet mağdurlarının ve tüm geçmişlerimizin ruhlarına hediye eyledik. Sen vasıl eyle, haberdar eyle Yarabbi. Amin."

YENİ ZELANDA BAŞBAKANI: CUMA GÜNÜ KADINLAR BAŞÖRTÜSÜ TAKSIN

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, Christchurch kentinde 15 Mart'ta iki camiye yönelik terör saldırısında hayatını kaybedenler için cuma günü ülke genelinde iki dakikalık saygı duruşunda bulunulacağını söyledi. Yerel basında çıkan haberlere göre Ardern, Yeni Zelanda'da cuma günü terör saldırısının kurbanları için iki dakikalık saygı duruşunda bulunulacağını ve kadınlardan Müslümanlarla dayanışma göstermeleri için başörtüsü takmalarının istendiğini bildirdi. Terör saldırısının ardından dünya liderlerinin sosyal medya konusunda "topluca hareket etmesini" gerektiren meseleler olduğuna işaret eden Ardern, "sosyal medyada karşılaşılan bazı sorunların vaka bazında çözülemeyeceğini" kaydetti. Yeni Zelanda Başbakanı, "Bu sadece Yeni Zelanda'nın meselesi değil. Gerçek şu ki sosyal medya platformları, şiddeti teşvik etmek ve yaymak için kullanıldı. Gereken şey, hepimizin bir cephede birleşmesi." ifadesini kullandı.

 

 

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir