• DOLAR 32.603
  • EURO 34.881
  • ALTIN 2496.13
  • ...
Kerbela Faciası Müslümanların Vahdetini Güçlendirmelidir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR- Muharrem Ayı`nın 10 günü olan Aşure münasebetiyle İlke Haber Ajansı`na bir açıklamalarda bulunan Darul ilim Genel Başkanı Mehmet Özer, Muharrem Ayı`nın İslam Alemi için çok önemli aylardan biri olduğunu söyleyerek, bu ayın öneminin İslami kaynaklarda; Hz.Nuh`un Gemisi`nin ve içindekilerin tufandan kurtulması, Hz.Musa ve İsrailoğulları Firavun`un zulmünden kurtulmaları, Hz Adem`in tövbesinin kabul edilişi, Hz. Yusuf`un kuyudan kurtulması, Hz Yunus`un balığın karnından kurtulması, Hz. Hüseyin`in Kerbela da şehit edilmesi gibi olayların vukuu bulduğunu belirtti.
 
Özer, Hz. Muhammed Medine`ye gelince, Yahudileri Aşura günü oruç tutar gördüğünü söyleyerek, "Resulullah onlara: `Bu da ne, niçin oruç tutuyorsunuz?` diye sorduğuna. Onlarda bu, salih, hayırlı bir gündür, Allah, o günde Beni İsrail`i düşmanlarından kurtardı. Şükür olarak Hz. Musa o gün oruç tuttu` dediler. Bunu üzerine Resulullah: "Ben Musa`ya sizden daha layığım` buyurup o gün oruç tuttu ve Müslümanlara da tutmalarını emretti` şeklinde konuştu.
 
Peygamber Efendimizin bu günde Yahudilere benzememek için orucu bir gün önce veya bir gün sonra toplam iki gün olmak üzere tuttuğu hatırlatmasında bulunan Özer, bunun yanı sıra Ramazan orucu farz olmazdan önce Aşura orucunun tutulduğunu Ramazanın farziyeti indikten sonra onu dileyen tutardı , dileyen de tutmazdı ifadelerin yer ferdi.
 
Kerbela Vakası Ayrılık Sebebi Olmamalıdır
Aşura orucunun önceki yılın günahlarına kefaret olacağı hadisini hatırlatan Özer, Muharrem ayında en fazla makbul olan amelin oruç tutma olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti: "Aşura gününün farklı bir anlamı da bugünde Hz. Hüseyin`in Kerbela da şehit edilmesidir. Kısaca olaya baktığımızda; Kerbela vakasında şu mesajı almak lazım; günümüzde bu olay bizde ayrılık sebebi olarak değerlendirilmemesi lazım, yani Ehlisünnet olsun Şia olsun, istisnasız bütün Müslümanlar Hz. Hüseyin`i severler. Zira Hz. Hüseyin`i sevmek, Ehli Beyti sevmek imanın bir gereğidir. Bu anlamda Hz. Hüseyin`in sevgisine birisi daha fazla layıktır, birisi onu daha fazla hak ediyor anlayışı sağlıklı bir anlayış değildir. Müslümanlar arasında bu tür sıkıntı verici olayları ihtilaf sebebi değil ittifak sebebi olması lazımdır. Müslümanlar Ehli Beyt sevgisinde, sahabeyi sevme konusunda daima birleşmeleri gerekir."
 
Yezit`in İslam tarihinde hiçbir zaman sevilmediğini belirten Özer, hiçbir Müslüman`ın kendi çocuklarına Yezit ismini vermediğini ama Ehlibeyt sevgisinin İslam tarihinden günümüze kadar devam ettiğini, herkesin çocuklarına Ali, Hüseyin, Hasan isimlerini verdiğini söyleyerek konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bir hadiste Allah Resulü şöyle buyurmaktadır, Hasanı ve Hüseyin`i seven beni sevmiş, beni seven de Allah`ı sevmiştir. Hasanı ve Hüseyin`i sevmeyen beni de sevmemiş beni sevmeyen de Allah`ı sevmemiştir. Bu şekilde hadisler olduğu için Müslümanlar onları çok seviyordur"
 
Özer, son olarak, Kerbela faciasının Müslümanlar arasındaki birlik ve beraberliği güçlendirmesi temennisinde bulunarak, Aşura gününün tüm İslam Alemine mübarek olmasını diledi. (Osman İçli- Sait Adıyaman / İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir