• DOLAR 32.33
  • EURO 35.095
  • ALTIN 2294.662
  • ...
SON DAKİKA
​Sürücüsüz metro hattının deneme sürüşleri başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Kısa süre önce açılan Halkalı-Gebze banliyö hattı ile birlikte 233 kilometreye çıkan raylı sistem, test sürüşleri başlatılan Eminönü-Alibeyköy Tramvay hattı ve Mahmutbey-Mecidiyeköy metro hattının devreye girmesiyle 261 kilometre olacak.

Sabah saatlerin önce Mahmutbey-Mecidiyeköy metro hattının test sürüşlerini başlatan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, öğleden sonra da Eminönü-Alibeyköy Tramvay hattının test sürüşlerinin startını verdi.

Türkiye’de ilk defa elektrik beslemesini yer altından alarak hareket etme özelliğine sahip olan Eminönü-Alibeyköy Tramvay hattı açılışında konuşan Uysal, tarihi eserlerin yoğun olduğu Fatih ve Eyüp ilçelerini birbirine bağlayan hattın bu anlamda ilk olduğunu söyledi.

Uysal, “Bu sabah Mahmutbey- Mecidiyeköy sürücüsüz metro hattımızın deneme sürüşlerimizi başlattık. Şu andaysa raylı sistemlerimizde Eminönü- Alibeyköy Tramvay hattımızın raylara inen ilk aracından sonra bugün ikinci aracımızın test sürüşlerini başlatmak için buradayız. Bu hattımız Eminönü-Alibeyköy Tramvay hattı toplamda 10.1 kilometre. Haliç bitmeye yüz tutmuş bir bataklık halindeyken sayın Cumhurbaşkanımız 1994 yılında belediye başkanı olduğunda halicimizi kurtarmıştı. Bizde bu güzel Haliç’imizin etrafında Fatih ve Eyüp ilçelerimizi boydan boya dolaşacak bu raylı sistemimizi inşallah inşa ederek Haliç’imizin güzelliğine bir güzellik daha katmış olacağız. “dedi.

“Bu hat üzerinde tarih var”

İstanbul için Eyüp ve Fatih ilçelerinin tarihi güzelliği açısından büyük öneme sahip olduğunu belirten Uysal, “Bu hat üzerinde tarih var. Bu hat üzerinde İstanbul’un güzelliği var. Bu hat üzerinde tarihi eserler var. Bu hat üzerinde manevi değeri yüksek Eyüp Sultan hazretlerinin mezarı var. İnşallah bu hat o manada sadece bir ulaşım hattı değil İstanbul’u görmek maksadıyla gelenler için de bir kolaylık olacaktır. Bu hattımızın özelliği Türkiye’de ilk defa enerji beslemesi havadan değil yerden alıyor. Yani bu hattımızda tarihi alanlardan geçerken görüntü kirliliği oluşturmama adına hiçbir direk yok. Türkiye’de böyle bir hat ilk defa yapılıyor. Bu hattın üzerinde çalışan araçlarımız yerli ve milli arçalar. Bu araçlar Bursa’da imal edildi. Mahmutbey- Mecidiyeköy hattımız 18 kilometre Eminönü-Alibeyköy 10 kilometre, İstanbul’da geçen hafta açılışı yapılan Halkalı-Gebze hattının 63 kilometrelik kısmı da olmak üzere şuana kadar işlemeye başlayan metro raylı uzunluğu 233 kilometreye çıkmıştır. Bu deneme sürüşlerini başlattığımız iki hattı da dâhil ettiğimiz zaman İstanbul’da raylı sistem uzunluğumuz yaklaşık 261 kilometreye ulaşmakta. İnşallah bu hatlarımızın test sürüşleri hızlı bir şekilde biter ve halkımızın hizmetine girer. “diye konuştu. (Nizamettin Aşkın, Zeyd Varol- İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir