• DOLAR 32.319
  • EURO 35.121
  • ALTIN 2295.429
  • ...
Her Altı Buçuk Saniyede Bir Kişi Sigara Nedeniyle Hayatını Kaybediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR- Sigara dumanında bulunan nikotin en güçlü bir psikolojik uyarıcılardan biridir. Sigara dumanının içinize çekilmesinden on saniye sonra nikotin beyne ulaşıyor; zevk alma, gevşeme, sakinleşme, konsantrasyon artışı hissi oluşturuyor. Kişiyi bağımlı kılan madde nikotindir. Vücutta nikotin miktarı arttıkça etkisi azalıyor ve zevk almak için daha çok nikotin alma isteği uyandırıyor.
 
Sigara Günümüzde Kitlesel Ölüm Nedenidir
Amerikalı yerli şamanların ayinlerinde kullandıkları tütün Avrupalılar tarafından keşfedildiğinde eğlence ve vakit geçirme aracı olarak yaygınlaştı. 1605 yılında Venedikli tüccarların Ormanlı topraklarına taşıdığı tütün kaynaklı oluşan nikotin bağımlılığının esrar ve hatta eroinden daha güçlü olduğuna dikkatleri çeken Universal Diyarbakır Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Güngör Ateş "Sigara günümüzde kitlesel ölüm nedenidir" dedi.
 
Türkiye`de kadınlarda sigara içme oranı dünya ortalamasının üstünde
Uzmanı Doç. Dr. Güngör Ateş "Dünyada 1,3 milyar insan sigara içiyor. Dünya genelinde erkeklerin yüzde 47,5`i kadınların yüzde 10,3`ü sigara içiyor. Ülkemize bakıldığında ise bu oran erkeklerde yüzde 43,5 kadınlarda yüzde16`dır. Görüldüğü gibi Türkiye`de kadınlarda sigara içme oranı dünya ortalamasının üstünde. Sigaranın en önemli zararı ise solunum ve dolaşım sistemlerinde ortaya çıkıyor. Solunum sistemi hastalıkları olan KOAH, akciğer kanseri ve astım çağımızda giderek artan en önemli sağlık sorunu haline geldi" ifadelerine yer verdi.
 
2020 Yılında 10 Milyon Kişi Sigara Nedeniyle Hayatını Kaybedebilir
Ülkemizde ortalama yaşam süresinin erkeklerde 75, kadınlarda ise 77 ve son 20 yılda insan ömrünün 10 yıl uzadığını anımsatan Ateş, "Sigara tüketiminin azaltılamaması halinde 2020 yılında, ülkemize 550 bin kişi, dünyada 5 milyon kişi sigaranın neden olduğu hastalıklardan ölecek. Bu rakam çok korkunç bir gerçeği ifade ediyor. Sigara bir kitlesel ölüm nedenidir" uyarısında bulundu.
 
Kadınlar Erkeklere Göre Daha Fazla Akciğer Kanserine Yakalanıyor
Günümüzde kadın ölümlerinin artmasının nedeni olarak akciğer kanseri adres gösteren Doç. Dr. Ateş "Akciğer kanserinin erken tanısında kurtulma oranı yüzde 80 ama ne yazık ki gecikince bu oran yüzde 15`lere düşüyor. Son yıllarda sigara içen kişilerde yapılan düşük radyasyonlu bilgisayarlı tomografi incelemeleri erken tanıyı mümkün kılıyor. Sigara içen kadınlar sigara içen erkeklere göre 2 kat daha fazla akciğer kanserine yakalanma riskine sahip. Yine mutfaktaki risk olan radon gazı, özellikle sigara içen kadınlarda akciğer kanseri oranını arttırıyor. Bu nedenle kadınların akciğer kanseri konusunda uyarılması ve toplumsal duyarlılığın arttırılması gerekiyor" dedi.
 
Akciğer Kanseri ile Mücadelede En Büyük Hedef: Sigara ile Mücadele
Doç. Dr. Ateş son olarak, "Sigara içen kişi kendi iradesi ile bundan vazgeçebilirse de bu oranın yüzde 10 olduğu bilinmektedir. Sigara bırakmak isteyen tüm bağımlılar profesyonel destek almalıdırlar. Günde 15 ya da daha fazla sigara içenler ve günün ilk yarım saati içinde sigara içme ihtiyacı hissedenlere etkinliği kanıtlanmış tıbbi tedavi yöntemlerini önermekteyiz" dedi. (Osman İçli-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir