• DOLAR 32.514
  • EURO 34.967
  • ALTIN 2436.394
  • ...
Maden İşçilerinin Hak Arayışları
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ELAZIĞ-Elazığ`ın Alacakaya İlçesinde bulunan Ferro Krom Fabrikası`na ait maden ocaklarında çalışan yaklaşık 200 madenci, çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve sendikal hakların tanınması amacıyla eylem başlattı. Madenciler, kendilerini ziyarete gelen AK Parti Elazığ Milletvekili Faruk Septioğlu`na, ilgisizlik nedeniyle tepki gösterdi. Elazığ Ferro Krom fabrikasına ait krom madeni ocaklarında çalışan madenciler, son 5 yılda 19 arkadaşlarının ocaklarda öldüğünü ve bir o kadarının da yalanmasına rağmen, iş güvenliklerinin olmadığını söylediler. Meydana gelen kazalarda yaralanan arkadaşlarını hastaneye yetiştirecek bir ambulansın bile olmadığını ileri süren madenciler, "Çalıştığımız alanlarda iş güvenliği yok. Bir ambulans bile yok. Olası bir kazada yaralı arkadaşlarımız traktörlerle sağlık kuruluşlarına götürülüyor. Çalışma şartlarımızın düzeltilmesini istiyoruz" şeklinde dert yandılar.

Palu İlçesi`ne bağlı Baltaşı Beldesi`nde toplanan yaklaşık 200 madenci, araçlarının camlarına, "Kepçeliye son. Ölmek istemiyoruz" şeklinde döviz astı. 2 günden beri işi durdurma eylemi yaptıklarını belirten Ali Bal isimli maden işçisi, Eti Krom Yıldırımlar Holding`e ait ocakların müteahhitlere verildiğini, müteahhitlerin de bu işi taşeronlara devrettiğini söyledi. İşe başladıkları zamanlarda boş kağıtlara imza attırıldığını ileri süren maden işçisi Ali Bal, "İşe başladığımızda boş kağıtlara imza attırıyorlar. Hiçbir hakkımız yok. Bir yılımızı doldurduğumuzda bize bütün haklarımızı aldığımıza dair imza attırıyorlar. Sigortalarımız asgari ücret üzerinden yatırılıyor. İş yerinde bir ambulansımız bile yok. Sendikamız yok, sendika üyeliği için çalışma başlattığımızda ise hemen çıkışımız veriliyor" diye konuştu. Maden işçilerine destek vermek ve sorunlarını dinlemeye gelen AK Parti Elazığ Milletvekili ve 3. sıra milletvekili adayı Faruk Septioğlu, işçilerin sert tepkisiyle karşılandı. İşçiler, AK Parti`nin sorunlarına karşı duyarsız kaldığını belirterek, Septioğlu`nu eleştiri yağmuruna tuttu. Maden işçileri, "5 yılda 19 arkadaşımız öldü. Olay yerine gelen müfettişlerin düzenlediği raporlar gerçeği yansıtmıyor. Ölümlü kazaları araştırmaya gelen müfettişlere, kaza yerine ocağın başka yerleri gösteriliyor ve sanki kazadan ölen kişi sorumluymuş gibi gösteriliyor. Hükümet bu güne kadar bizim sorunlarımızla hiç ilgilenmedi. Bugüne kadar nerdeydiniz?" şeklinde tepkilerini dile getirdi.


İşçilerin tepkileri karşısında şaşıran AK Partili Septioğlu, "Böyle hak aranmaz. Ben taziyenize geldiğimde sizin yanınızda olacağımı söylemiştim. Sorunlarınız neler ise anlatın ben de bunu önce fabrika yetkilileri görüşeceğim, oradan bir sonuç alamazsam Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı`na, oradan da sayın Başbakana götüreceğim" diye yanıt verdi. Yaşanan kısa süreli gerginliğin ardından maden işçileri, sendika üyeliği için imza toplamaya başladı. Baltaşı Beldesindeki eylemden sonra maden işçileri, Ferro Krom Fabrikasına giderek nizamiye önünde oturma eylemi yaptı.
Ebubekir Alkan - İLKHA 

Bu haberler de ilginizi çekebilir