• DOLAR 32.598
  • EURO 34.795
  • ALTIN 2499.242
  • ...

Ülke ekonomisine katkı sunmak amacıyla yerli ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini belirten Bitlis Ticaret İl Müdürü Mehmet Kızılgül, toplumun her alanında tüketiciyi bilinçlendirmeyi hedeflediklerini belirtti.

"15 Mart Dünya Tüketiciler Günü" nedeniyle alışverişte, hak ihlallerinde, ticaret ahlakında, ürün tercihinde, bir tüketicinin yapması gerekenlerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Kızılgül, ülke ekonomisine katkı sunmak için yerli ürünlerin tercih edilmesi tavsiyesinde bulundu.

Her şeyden önce bilinçli bir tüketici olunması gerektiğini dile getiren Kızılgül, "Bir tüketici ürünü almadan önce, alacağı ürünü detaylı bir şekilde incelemelidir. Ürünün kalitesine ve fiyatına dikkat etmelidir. Gözü kapalı ürün almamalıdır. Alacağı ürün hakkında daha önce çevresinde alan varsa, ürün hakkında ona danışmalıdır. Ürünü alırken ambalajının açık olmamasına, taşınırken darbe almamış olmasına, herhangi bir arıza olup olmadığına bakmalıdır. Ürünü almadan sözleşme imzalamamalıdır. Ürünün garanti belgesi, kullanım kılavuzu ve faturası mutlaka bulunmalıdır. Alınan ürünün kusurlu olması durumunda iade sürecinin bulunduğuna emin olmalıdır. Tüketicilerin arıza ve iade koşullarının öğrenmesi gereklidir." dedi.

Selçuklu ve Osmanlı döneminde tüketici haklarının korunması için Ahilik teşkilatının kurulduğunu hatırlatan Kızılgül, bugün ise çıkarılan "Tüketicinin Korunması Kanunu" ile tüketici haklarının güvence altına alındığını ifade etti.

Kızılgül, şunları söyledi: "Ahilik teşkilatıyla Selçuklu ve Osmanlı döneminde tüketicinin korunması kavramının kurumsallaşması ile ilgili önemli çalışmalar yapılmıştır. Ahilik, günümüzde tüketiciyi koruma kurumlarının işlevini de görmüştür. Hatalı üretilmiş malın satılması, satılan malın normal dayanma süresinden önce eskimesi ve imalat hatası durumunda yenisi verilerek, müşterinin mağduriyetinin giderilmesi sağlanmıştır. Aslında bugün de en büyük görev tüketicilerimize düşmektedir. Gerçekten bizler dürüst bir ticaret yapmaya çalışsak, bu sorunlarla karşılaşmayız.  Ticaret ahlakımız güzel olsa, insanları kandırmak ve onları aldatmak niyetinde olmazsak, mağduriyetler yaşanmaz. Dolayısıyla dürüst ve bilinçli bir tüketici olmamız gerekiyor."

Son olarak Kızılgül, ülke ekonomisine katkı sunmak, yerli ekonominin canlanması adına tüketicilere, öncelikli olarak yerli ürünleri tercih etmeleri tavsiyesinde bulundu. (Şükrü Tontaş-İLKHA)