• DOLAR 32.369
  • EURO 34.985
  • ALTIN 2325.34
  • ...
Ölümcül EHEC`in kaynağı belirsizliğini koruyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Almanya’nın EHEC bakterisinin yol açtığı enfeksiyonlarla mücadelesi devam ediyor. Şu ana kadar ülke genelinde EHEC bakterisi dolayısıyla rahatsızlananların sayısı bin 400’ü geçerken, ölü sayısı da 15’e ulaştı. Ancak ölü sayısının daha da artmasından endişe ediliyor. Almanya dışında ölüm vakasının yaşandığı ilk ülke ise İsveç oldu. Ayrıca Avusturya, İngiltere, Danimarka, Hollanda ve İsviçre’de rastlanılan bakteri Avrupa dışında ABD’ye de sıçradı.

AB tarım bakanları ise EHEC krizini görüşmek üzere gayri resmi bir toplantı kapsamında Macaristan’da bir araya geldi. AB tarım bakanlarının toplantısında gözler İspanya’nın üzerindeydi. Almanya’nın İspanya’dan ithal edilen salatalıkları, EHEC bakterisinin kaynağı olarak göstermesi, İspanya’nın sebze ihracatını oldukça olumsuz etkiledi.

İspanya ve Hollanda tazminat istiyor

İspanya Tarım Bakanı Rosa Aguilar, Almanya’yı sert bir şekilde eleştirdi ve Almanya’nın konuyu ele alış biçiminden dolayı hayal kırıklığına uğradıklarını belirtti. Tarım sektörü için durumun son derece ciddi olduğunu ifade eden İspanyol bakan, İspanya’nın sebze satışlarında yaşadığı kaybın bir haftada 200 milyon euroyu geçtiğini kaydetti. “Avrupa sorunu için bir Avrupa çözümü bulmalıyız” diyen Aguilar, sadece İspanyol değil durumdan etkilenen tüm Avrupalı üreticiler için tazminat talebinde bulundu. İspanyol bakan ayrıca, Dünya Ticaret Merkezi bünyesinde de her türlü yardım mekanizmasını harekete geçireceklerini ifade etti.

EHEC krizinin patlak vermesinin ardından Almanya, Hollanda dâhil pek çok ülkeden sebze ithalatını durdurdu. Almanya’ya yılda 1 milyar 100 milyon euroluk sebze ihraç eden ve haftalık kaybı 10 milyon euroyu bulan Hollanda, AB’den çöküşün eşiğine gelen sebze üreticileri için yardım isteyeceğini açıkladı.Öte yandan Belçika da İspanya’dan salatalık ithalatına yasak getirdi. Rusya ise Almanya ve İspanya’dan salatalık, domates ve yaprak salata ithal etmeyeceğini duyurdu.

Salatalık testlerinin sonuçları şaşırttı

Yetkililer, Almanya’da artan enfeksiyon ve ölüm vakalarının nedenini araştırmaya devam ediyor. Ancak şu ana kadar kesin bir kaynağa ulaşılamadı. Öte yandan, enfeksiyonlara en çok rastlanan Hamburg’dan çarpıcı bir açıklama geldi. Yapılan laboratuar testlerinde, Alman yetkililerin bakterinin kaynağı olarak gösterdiği İspanyol salatalıklar temiz çıktı. Test sonuçlarına göre, organik olarak yetiştirilen bu salatalıklarda kolibasiline rastlanılsa da yüzlerce insanın rahatsızlanmasına yol açan kolibasilin bir diğer alt tipi ölümcül EHEC bakterisi bulunamadı. Hamburg eyaleti Sağlık Bakanı Cornelia Pruefer-Storcks, “enfeksiyonun kaynağı belirsiz kalmaya devam ediyor” açıklamasını yaptı.

Alman Federal Tarım ve Tüketiciyi Koruma Bakanı Ilse Aigner ise çok sayıda belirti olsa da yine de henüz bir enfeksiyon patlamasından söz edilemeyeceğini söyledi: "Büyük bir zorlukla karşı karşıyayız. Bu enfeksiyonun ortaya çıkmasıyla ilgili sorulara açık bir yanıt bulabilmek için yurt dışından ve Almanya’dan yüzlerce, binlerce mozaik taşı bir araya getirildi.”

En çok kadınlar etkileniyor Alman Federal Tarım ve Tüketiciyi Koruma Bakanı Ilse AignerAlman Federal Tarım ve Tüketiciyi Koruma Bakanı Ilse Aigner

Hastalık neredeyse sadece yetişkinleri ve bilhassa kadınları etkiliyor. EHEC bakterisinin yol açtığı enfeksiyon, her hasta için hayati risk teşkil etmiyor ancak bazı durumlarda şiddetli kasılmalar, kanlı ishal ve böbrek yetmezliğine sebep oluyor. Robert Koch Enstitüsü Başkanı Reinhard Burger, bu durumun doktorlar için büyük bir zorluk anlamına geldiğini söyledi: "Almanya’nın kuzeyinde hastalığın seyri kısmen o kadar ağırdı ki diyaliz ya da kanın temizlenmesi gereken durumlar yaşandı. Hastaneler kapasitelerinin sınırlarına geldi ve hastalar komşu hastanelere sevk edilmek zorunda kalındı. Yoğun bakım ünitelerindeki kapasite ise sonuna kadar kullanıldı.”

EHEC bakterileri hayvanlardan insanlara, hayvan dışkısı bulaşmış gıda maddesi ya da suyla geçiyor. Son vakada bakterinin gıda maddelerine nasıl bulaştığı ise bilmece olarak kalmaya devam ediyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir