• DOLAR 32.522
  • EURO 34.969
  • ALTIN 2434.511
  • ...
CEZAYİR’DE HALKIN DEDİĞİ OLDU
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Abuzer Atasoy/DOĞRUHABER

Cezayir’de halkın bir süredir milyonları bulan gösterileri, meyvesini verdi. Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika, halkın yoğun tepkisi karşısında cumhurbaşkanlığı seçimlerini ertelediğini ve sağlık sorunları nedeniyle 5. dönem için aday olmayacağını açıkladı.

Cezayirli eski milletvekili Muhammed Salihi, ülkesindeki son gelişmeleri gazetemize değerlendirdi.

CEZAYİR’DE HALKIN DEDİĞİ OLDU

“HALK BU ADIMI YETERLİ GÖRMÜYOR”

Cumhurbaşkanı Buteflika’nın 5. Dönem için tekrar aday olmak istemesinin ardından milyonlarca Cezayirlinin meydanlara inerek mevcut durumdan razı olmadıklarını ve reform istediklerini dile getiren Salihi, “Buteflika da bu baskıya karşı koyamadı ve en azından şu an için geri adım attı. Ancak halk bu adımı yeterli görmüyor. Çünkü mevcut durum, Cezayir halkının lehine değil. Buteflika, kararları sadece çevresindekilerle alıyor ve halk, bunu yeterli bulmuyor.” Diye konuştu.

muhammed salihi
Cezayirli eski milletvekili Muhammed Salihi

ORDUNUN TAVRI

Cezayir ordusunun tavrına ilişkin de konuşan Salihi, “Ordu, önceki gün bir bildiri yayımladı ve açıkça Cezayir halkının yanında yer aldığını ve halkın taleplerini dikkate alacağını belirtti. Böylece Buteflika da belli ölçüde yalnız kalmış oldu. Ordu 90’lı yıllardaki acı tecrübeye dayanarak kesinlikle bir daha halkla karşı karşıya gelmeme kararlılığındadır.” Dedi.

VE İSLAMİ GRUPLAR…

İslami grupların da 90’lı yıllarda yaşananları göz önünde bulundurarak bir daha silah kullanmama gibi bir kararlılıkta olduklarını kaydeden eski milletvekili, “Bu da hem ordu açısından hem de millet açısından toplumsal uzlaşma anlamında bir zemin hazırlıyor.” açıklamalarına yer verdi.

Salihi, Cezayir’in, etrafındaki komşu ülkelerde yaşanan sorunların benzerini yaşamak istemediğine dikkat çekerek, “Doğudaki Libya’da istikrar yok, güneyde Mali’de istikrar yok. Bu nedenle ordunun bir iç krizle baş başa kalması ciddi tehlikelere sebep olur. Sonuç itibariyle ordu, halkla karşı karşıya gelmeyeceğini ilan etti. Bu da meseleyi daha çözülür bir hale getirdi.” İfadelerini kullandı.

‘BUTEFLİKA’NIN YAPMASI GEREKEN, ONURLU BİR ÇEKİLMEDİR’

Son olarak Cezayir konusunda umutlu olduğunu, ancak Buteflika’nın kararının yetersiz bulduğunu söyleyen Salihi, “Buteflika’nın şu anda halkla bir teması yok. 7 yıldan beridir halkına hitap edemiyor. Sağlık açısından başkanlık yapacak bir kapasitede de değildir. Bu nedenle yapması gereken, onurlu bir çekilmedir. Cezayir halkı onun onurlu çekilmesini takdir edecektir. Aksi takdirde halk tekrar milyonlarla sahalara inerek direnişini devam ettirecektir. Ben Cezayir’in en sonunda başarıyla bu sorunu aşacağına inanıyorum.” Diye konuştu.

Cezayir’de yakın geçmişte ne oldu?

Fransa’ya karşı verdiği 132 yıllık çetin direnişten sonra 1962 yılında bağımsızlığını kazanan Cezayir’de, 1954-1962 arasında 1,5 milyon insan hayatını kaybetti. Emir Abdülkadir Cezair, Abdülhamid bin Badis, Şeyh Ahmed Sahnun ve Malik bin Nebi gibi birçok öncü lider, sömürgeci işgalcilere karşı verdikleri mücadele ve destansı direnişleriyle tanınır oldu. Bağımsızlığını elde ettikten 30 yıl sonra, ülkede yapılan ilk çok partili seçimi Cezayir’in iki önemli ismi Abbas Medeni ve Ali Belhac’ın liderliğini yaptığı İslami Selamet Partisi (FİS)’nin kazanması sonrası, Cezayir cuntası ülkede darbe yaptı. 1992-1998 arası ülkede yaşanan iç savaşta ise bu kez 200 binden fazla insan hayatını kaybetti. Bu iç savaş sonrası, 1999 yılında “İstikrar” söylemiyle iktidara gelen Buteflika, 4. dönemdir Cumhurbaşkanlığı koltuğunda.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir