• DOLAR 32.578
  • EURO 35.042
  • ALTIN 2438.624
  • ...
​"Sağlıkta şiddeti bitirmek için ne gerekiyorsa yapacağız"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

İstanbul Esenyurt’ta görev yapan bir aile hekiminden, adli kontrol uygulaması olan bir şahıs zor kullanarak rapor almaya çalıştı. Gereksiz yere rapor vermek istemeyen doktor şiddete maruz kaldı. Suçlulara karşı yasa çıkmasını isteyen yüzlerce sağlık çalışanı Siirt İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanarak basın açıklaması düzenledi.

Sağlık camiasında giderek artan ve kanayan bir yara olmaya devam eden şiddet olaylarına sessiz kalamayacaklarını belirten Aile Hekimleri Federasyonu (AHEF) Denetleme Kurulu Başkanı Dr. Özgür Aydın, caydırıcılığı olan, para cezasına çevrilmeyen, ertelemesiz ve tutuklu yargılamanın olduğu “Sağlıkta Şiddet Yasası” talep ettiklerini söyledi.

Meslektaşlarının haklarını koruma noktasındaki karalılıklarını dile getiren Aydın, “Siirt Aile Hekimleri Derneği olarak kuruluşumuzdan bugüne iki yıl gibi çok kısa bir süre geçmesine rağmen, vatandaşlarımıza daha kaliteli sağlık hizmeti sunmadaki çabamız ve meslektaşlarımızın haklarını ve saygınlıklarını korumakta kararlıyız. Dolayısıyla güzel şehrimizin sağlıktaki en önemli ve en etkili sivil toplum kuruluşu olmuş ve meslektaşlarımızın güvenini almış bulunmaktayız.” dedi.

“Raporun gerekmediği yanıtını alınca terör estirmiştir”

Sağlık camiasında giderek artan ve kanayan bir yara olmaya devam eden şiddet olaylarına sessiz kalmayacaklarını belirten Aydın. “Gün geçmiyor ki ülkemizin herhangi bir şehrinde, bir sağlıkta şiddet olayı yaşanmamış olsun. Gün geçmiyor ki bir doktorumuz, bir hemşiremiz yahut bir sağlık personelimiz fiziki yahut sözlü saldırıya maruz kalmamış olsun. Bunun en son örneğini yine İstanbul Esenyurt’ta yaşadık. Yüz metre ilerideki karakola gidip imza vermekten imtina eden denetimli serbestlikteki bir zorba, önce iki hekimi zorlamış sonra aile hekimi olarak görev yapan Nurulla Aghasiyev hocamıza gelmiş, onun muayenesi sonrası da bu raporun gerekmediği yanıtını alınca terör estirmiştir. Bununla da yetinmeyen şahıs, bir devlet hastanesine gidip orada kinini kusmuş, tehditle raporunu almış ve maalesef bu süreçte üç kere salıverilmiştir.” ifadelerini kullandı.

Çalışanlarımızı korumaya ve yasal haklarımızı sonuna kadar kullanmaya kararlıyız

Yasal haklarını sonuna kadar kullanmaya kararlı olduklarını belirten Aydın, “Unutmadık diyoruz. Muayene odasında bir cani tarafından acımasızca katledilen psikiyatri uzmanı Dr. Fikret Hacıosman’ı unutmadık. Öldürülen Göğüs Cerrahı Dr. Ersin Arslan’ı, Kalp ve Damar Cerrahı Dr. Edip Kürklü’yü, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Menekşe’yi ve daha nice güzel meslektaşımızı elbette ki unutmadık ve asla da unutmayacağız. Bizler Siirt Aile Hekimleri Derneği olarak; yoğun iş yükü altında çalışan sağlık çalışanlarımızı ezdirmemeye, onları korumaya ve yasal haklarımızı sonuna kadar kullanmaya kararlıyız. Bu sebeple bıçağın kemiğe dayandığını ve bu sağlık teröristlerine karşı en ağır tepkimizi vermeye her zaman hazır olduğumuzu buradan haykırmak istiyoruz.” dedi.

Sağlık kuruluşlarımızda her gün ortalama 50 şiddet vakası yaşanmaktadır

Sağlık çalışanlarının can güvenliği tehdit edilirken aynı zamanda vatandaşların da sağlık hizmeti almasının engellendiğine dikkat çeken Aydın son olarak şunları söyledi:

Belirtmek istiyoruz ki; halkımıza daha kaliteli sağlık hizmeti sunmada büyük bir özveri ve fedakârlıkla çalışan sağlık çalışanlarımızın hiçbiri asla yalnız değildir. Güzel ülkemizin hangi şehrinde olursa olsun; İstanbul’da, Sinop’ta, Ağrı’da, Kayseri’de yahut Muğla’da, her nerede olursa olsun hiçbir sağlıkta şiddet olayına asla sessiz kalmayacağız. Hiçbir meslektaşımızı asla yalnız bırakmayacağız. Talebimiz açık ve net. Sağlık kuruluşlarımızda her gün ortalama 50 şiddet vakası yaşanmaktadır. Bu durum asla kabul edilebilir değildir. Bu sebeple caydırıcılığı olan, para cezasına çevrilmeyen, ertelemesiz ve tutuklu yargılamanın olduğu 'Sağlıkta Şiddet Yasası' talep ediyoruz. Tüm kamuoyuna da buradan 'Sağlıkta Şiddet'e karşı her zaman bir ve beraber olduğumuzu ve asla tükenmediğimizi haykırmak istiyoruz.” diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından kısa bir konuşma yapan Sağlık İl Müdürü Erol Emre Ömür, sağlık çalışanları olarak çok zor şartlarda mesai yaptığına dikkat çekti.

Ömür, “Bizler sağlıkçı olarak şiddetin her türlüsüne karşıyız ve lanetliyoruz. Sadece ağlık çalışanlarına değil, doğaya, hayvana, insana ve kadınlarımıza yapılan her türlü şiddeti lanetliyoruz. Sağlık çalışanları zor şartlarda görev yapıyor. 24 saat köyden şehre her yerde varız. Bu nedenle ister istemez kötü şeylerle karşılaşabiliyoruz. Çalışanlarımız, Güneydoğu Bölgesi'nde çalışmanın zorluğuna inanarak geliyorlar. Bir de burada bir şiddete maruz kaldıklarında bizler için çok üzücü oluyor." ifadelerini kullandı.

Siirt Aile Hekimleri Derneğinin düzenlemiş olduğu basın açıklamasına, STK’lar, Siirt İl Sağlık Müdürü, Kızılay, Yeşilay, Sağlık-Der, Sağlık Bir-Sen ve Kurum amirleri katıldı. (Murat Orhan-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir