• DOLAR 32.523
  • EURO 34.792
  • ALTIN 2422.288
  • ...
Selahattin-i Eyyubi Camii ve Külliyesi hayırseverlerin yardımlarını bekliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bingöl merkez Recep Tayip Erdoğan Mahallesi’nde inşaatı devam eden Selahattin-i Eyyubi Camii ve Külliyesi'nin bitirilip ibadete ve hizmete açılabilmesi için hayırsever halkın yardımları bekleniyor.

Yapımı devam eden Selahattin-i Eyyubi Camii ve Külliyesi’nin projesinde; bodrum ve zemin katı 3 bin 800 metrekare, kütüphane ve gençlik merkezi konferans salonu, bay bayan Kur’an kursu, bay bayan taziye yeri, gençler ve çocuklar için eğitim salonu, cenaze yıkama, morg, yemekhane ve mutfak, bay bayan abdesthane, şadırvan, lavabolar, engelli WC’leri, 2 adet asansör, 2 adet engelli rampası, çay ocağı ve muhtar bürosu yer alıyor.

Cami ve Külliye'nin zemin katında ise bin 600 metrekare camii namazgâhı, müezzin odası, ezan ve imam odası, 3 adet ayakkabılık ve giriş salonları bulunuyor. Mahfil katta da 950 metrekare, bayanların namaz kılması için tahsis edilmiş durumda. Bahçe ise 5 bin metrekare içinde 80 araçlık park yeri, yeşil alan, oturma ve dinlenme alanlarından oluşuyor.

Dört minareli olacak şekilde yapımı devam eden Selahattin-i Eyyubi Camii ve Külliyesi, ibadete açıldığında aynı anda 6 bin kişinin ibadet edebileceği büyüklükte olacak.

Bölgenin en büyük camisi olan Selahattin-i Eyyubi Camii ve Külliyesi'nin bitirilmesi için hayırseverlere çağrıda bulunan Selahattin-i Eyyübi Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Beltekin, 2003 yılında yaşanan depremde ağır hasar gören camilerinin 2017 yılında Diyanet İşleri Başkanlığının onayı ve Bingöl Valiliğinin kararı ile yıkıldığını söyledi.

“Kaba inşaatı biten camiye 4 milyon para harcandı”

Camilerinin ağır hasarlı olduğundan dolayı yeniden yapılması için yıkıldığını ve mahalle sakinleri olarak yeterli olmasa da bir prefabrik konutta ibadetlerine devam ettiklerini söyleyen Belketin, şunları söyledi:

“Ancak şu anda inşaatımızın yüzde 75’ni yapmış bulunmaktayız, bu da ana kubbe ve duvarlardan oluşmaktadır. Şu ana kadar cami inşaatına 4 milyon TL bir harcama yapılmıştır. Ancak bu paranın sadece 2,5 milyonunu karşılayabildik, geri kalan 1,5 milyon borcumuz olarak duruyor ve alacaklılar paralarını istiyor. Camimiz Doğu ve Güneydoğu'nun en büyük camisidir. 3 bin 800 metrekare olan camiye 5 bin tondan fazla demir, 6 bin metreküp civarında da beton kullandık. Çalışan işlere 800 bin TL kadar ücret ödedik. Öyle bir sıkıntıya girdik ki inşaata ara vermek durumunda kaldık. Recep Tayyip Erdoğan Mahallesi'nde oturan 7 bin hane bu inşaatın bitmesini bekliyor. Mahallelinin taziye yeri, Kur'an kursu, cenaze yıkama yeri yok. Kütüphanesi yok. Gençlik Merkezi yok.”

 “Mahallede bulunan 15 bin çocuğun Kur’an eğitimi için camimizin bitmesi lazım”

7 bin haneli mahallelerinde yaklaşık 15 bin çocuğun şu an cami ve Kur’an kursu olmadığı için boşlukta olduğunu söyleyen Beltekin,  “Bu çocuklarımızı camide eğitip, yetiştirmezsek başkaları eğitir ve hoş olmayan sonuçlar ortaya çıkar. Anne ve babalar çocuklarından endişe duymaktadır. Camimizin bir an bitmesi için yetkililerin, duyarlı yardım severlerin yardım elini uzatmasını bekliyoruz. İnsanlar hep bu dünyaya yatırım yapıyor, aslında ahirete yönelik yatırımlar yapmamız lazım. Camiye yapılan yardım ahirette yapılan yatırım kapsamındadır.” ifadelerini kullandı.

“Siyasi ve yetkilileri yanımızda göremiyoruz”

Camiye yardım konusunda siyasilerle görüştüklerini ama şu ana kadar cami konusunda kendilerine el atanın olmadığını dile getiren Beltekin, “Siyasilerle görüştük, şu ana kadar bir yardım göremedik. Tekrar bir çağrıda bulunuyoruz. Bu mahallenin camisine bir el atsınlar.  Milletvekili seçimlerinde camiye yardım konusunu konuştuk, yine konuşuyoruz ama şu ana kadar yardım eden olmadı.” diye konuştu.

“Allah yolunda harcadığımız mahşerde yoldaşımız olacaktır”

Hayırseverlere çağrıda bulunan Beltekin, “İnşaatı bittikten sonra ilimize ayrı bir güzellik katacak olan camimizin biran önce bitirilip ibadete açılabilmesi için siz değerli halkımızın ve hayırsever vatandaşlarımızın yardımlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Ne acıdır ki borçlarımızı ödeyemediğimiz için camii inşaatımızı devam ettirmekte zorlanıyoruz. Bu vesile ile tüm hayırsever halkımızın yardımlarını bekliyoruz. Ayrıca hayırsever kurum ve kuruluşlarımızın da katkı ve yardımlarını bekliyoruz. Değerli hemşerilerimiz, Allah yolunda harcadığımız inşallah mahşerde yoldaşımız olacaktır. Gücünüzün yettiği kadar yardımda bulunmanızı talep ediyoruz. Sizleri bu hayır kervanına davet ediyoruz. Yapacağınız yardımları Rabbim dergâhında kabul ve makbul eylesin.”

“Biz garip geldik garip gidiyoruz”

Mahalle sakinlerinden Ahmet Kaçmaz da,  şunları söyledi: “Yaklaşık bir buçuk yıldır ‘camimizin cenazesi’ diyeceğim, yerde. Bingöl’ün en kalabalık mahallesi olmasına rağmen maddi olarak diyebilirim ki Bingöl’ün yine en zengin mahallesiyiz. Fakat ne yazık ki insanlarımızın eli cebine gitmiyor. Biz bunu gördüğümüz için son derece üzülüyoruz.  Ben emekliyim. Şuna üzülüyorum;  biz günlük gömlek değiştiriyoruz, ayakkabı değiştiriyoruz,  elbise değiştiriyoruz, araba değiştiriyoruz, ev değiştiriyoruz.  Fakat cami için ne yazık ki elimiz cebimize gitmiyor.  Bu din bu kadar garip, biz garip geldik garip gidiyoruz.  Şunu istiyoruz; varlık sahibi insanlar önümüzdeki günlerde özellikle mayıs ayında bu kubbeyi dökmemiz için başkanımızın söylediğine göre yaklaşık 70 ton demire acil ihtiyacımız var. Ayrıca borçlar için zannediyorum hocam ve başkanımız size bilgi vermişlerdir. Burada oturan bir kişi olarak elimden de bir şey gelmiyor. Şunu bekliyoruz varlıklı insanlardan özellikle siyasilerden, destek bekliyoruz. Bu konuda herkes elini vicdanına koysun ve dolayısıyla bu caminin cenazesini birlikte kaldıralım. Dolayısıyla bir an evvel, Allah rızası için buna el atalım. Bu cenazemizi kaldıralım inşallah.”

“Camimiz bir an önce biterse her şeyiyle mahallemize hizmet verecektir”

Recep Tayyip Erdoğan Mahalle Muhtarı Hakkı Bucuka ise “Camimizin şu aşamada yüzde 75'i kaba olarak bitmiş durumdadır.  Ama ne yazık ki bay ve bayanlar için Kur’an Kursumuz yok. Camimiz bir an önce biterse her şeyiyle mahallemize hizmet verecektir. Gerçekten Bingöl’ün en büyük camisi ama ne yazık ki maddiyattan bitiremiyoruz.  Yetkililerden, siyasilerden ve tüm hayırseverlerden camimiz için yardım bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Merkez Recep Tayip Erdoğan Mahallesi’nde yapımı devam eden Selahattin-i Eyyubi Camii ve Külliyesi’ne yapılacak yardımlar için irtibat telefonları: 0535 792 13 26 - 0543 614 29 (Nihat Kanat-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir