• DOLAR 32.375
  • EURO 34.957
  • ALTIN 2325.76
  • ...
"Pulmoner Rehabilitasyon Haftası" etkinliği
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Elazığ İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Fethi Sekin Şehir Hastanesinde, Sağlık Bakanlığı, Türk Toraks Derneği ile Kronik Havayolu Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı (Türkiye-Gard)işbirliği ile her yıl planlı olarak organize edilen Pulmoner Rehabilitasyon Haftası'na dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak için bir dizi etkinlik düzenlendi. 

Bu yıl 10-16 Mart 2019 tarihleri arası olarak belirlenen hafta çerçevesinde sağlıklı beslenme, hareketli hayat ve kronik durumlar birimi tarafından Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesinde stant çalışması gerçekleştirildi.

Hastanenin Pulmoner Rehabilitasyon Servisi'nde düzenlenen etkinliğe katılan ve aynı hastanede Göğüs Cerrahisi Uzmanı olarak görev yapan Dr. Semih KOÇYİĞİT Pulmoner Rehabilitasyon Haftası ve amacı hakkında bir açıklama yaptı.

Koçyiğit, "Bu yıl 10-16 Mart tarihleri arası Pulmoner Rehabilitasyon haftası olarak kutlanmaktadır. Bu hafta kapsamında da ilimizde çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Pulmoner Rehabilitasyon, kronik solunum hastalıkların tıbbi tedavisinin standart bir bileşeni olarak kabul edilen tedaviye ek bir yöntemdir. Hastalığa bağlı gelişen nefes darlığı ve fonksiyonel yetersizliği ortadan kaldırması, hastalığın ilerlemesini önleme, egzersiz toleransının artırılması, komplikasyonların önlenmesi ve tedavisi, yaşam kalitesinin iyileştirilmesini özet olarak sıralayabiliriz. Pulmoner Rehabilitasyon programı, 24 seans olmak üzere en az 8 hafta süre ile uygulanmalıdır. Egzersiz eğitimi bırakıldığında kazanımlar kaybedildiği için egzersiz alışkanlığının devam ettirilmesi gerekmektedir." dedi.

Pulmoner Rehabilitasyonun nefes darlığı ve günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlanma yaşayan hastalara uygulandığını belirten Koçyiğit, "Yaşam kalitesinde azalma veya egzersiz kapasitesinde kısıtlılığı olan tüm solunum hastalarına uygulanabilmektedir. Pulmoner Rehabilitasyon, her yaştaki solunum hastalarına rehabilitasyon ünitelerinin özelliklerine bağlı olarak hastanede, ayaktan ya da evde uygulanmakla beraber, KOAH (Kronik obstrüktif akciğer hastalığı) başta olmak üzere astım, bronşektazi, interstisyel akciğer hastalıkları, kistik fibrozis, göğüs duvarı hastalıkları, nöromusküler hastalıklar, akciğer nakli öncesi ve sonrası, akciğer kanseri, obezite ilişkili tüm akciğer hastalıklarımız da pulmoner rehabilitasyon programından başarılı bir şekilde fayda görebilmektedirler." şeklinde konuştu.

Daha sonra Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat ile Kronik Durumlar Birimi çalışanlarının etkinlik programı kapsamında Pulmoner Rehabilitasyon Servisi2nde tedavi gören hasta ve yakınlarına yönelik yaptıkları ziyaret ve söyleşilerle etkinlik gün boyu devam etti. (Mustafa Daştan – İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir