• DOLAR 32.463
  • EURO 34.899
  • ALTIN 2477.714
  • ...
Ölen hayvanlardan alınan numune Elazığ'a gönderildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Batman Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kiyas, Batman'ın Gercüş ilçesine bağlı bazı köylerde meydana gelen ani hayvan ölümleriyle ilgili İLKHA'ya açıklamalarda bulundu.

Batman'ın Gercüş ilçesindeki bazı köylerde belli aralıklarla toplamda 10 hayvan ölümünün gerçekleştiğini belirten Kiyas, ölen hayvanlardan numune alıp Elazığ Veteriner Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne gönderdiklerini söyledi.

Laboratuvar sonuçlarını beklediklerini aktaran Kiyas, "İlimiz Gercüş ilçesinin birkaç köyünde son bir ay içerisinde çiftçilerin ihbarı üzerine bazı hayvan ölümlerinin olduğu söylendi. Sahada yaptığımız çalışmalarda bir günde 8 adet hayvan ölümünün olduğu, daha sonra bir adet daha hayvan ölümünün olduğu öğrenildi. Bir aradan sonra tekrar 2-3 hayvan ölümü oldu. Biz, ilk hayvan ölümlerinde gerekli numunelerimizi aldık, Elazığ Veteriner Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne gönderdik. Orada laboratuvar sonuçlarını bekliyoruz. Birkaç gün içerisinde laboratuvar sonuçlarına göre, orada bir tedavi sürecimiz devam edecek." dedi.

"Çiftçilerimiz veteriner hekimlerimizin tedavi ve tedbirlerini uygulasınlar"

Köylülere tavsiyelerde bulunan Kiyas, "Ani hayvan ölümlerine ilişkin arkadaşlarımızın sahada yaptığı çalışmalarda ilk etapta bir gözlemi var; ama biz kesin bir tedavi için laboratuvar sonuçlarını bekliyoruz. Daha doğru, sağlıklı bir teşviş iyi olur. Şu ana kadar 10 hayvan telef oldu. Köylülerin 80-150 hayvan ölümünün olduğu yönde ihbarı oldu; ama biz sahada bu kadar ölüm görmedik. Ya da köylüler bizlere bu hayvanların ölülerini göstermediler. Dolayısıyla bizim gidip gördüğümüz hayvan sayısı 10'du. Arkadaşlarımız sürekli köylere gidip geliyorlar. Çiftçilerimiz veteriner hekimlerimizin söyledikleri tedavi ve tedbirleri uygulasınlar. Bu şekilde olursa inşallah ölümlerin önüne geçilmiş olacak. Birkaç güne sonuçlar gelir, sahada daha etkin çalışacağız." ifadelerini kullandı.

"Atlardan biri doğaya bırakılırken, diğerinin ise tedavisi sürüyor"

Geçtiğimiz günlerde Hasankeyf ilçesinde kimliği belirsiz kişilerce silahla vurularak yaralanan 2 yabani atla ilgili de konuşan Kiyas, atlardan birisinin Van'da tedavisinin sürdüğünü, diğerinin de tedavisi yapıldıktan sonra doğaya bırakıldığını kaydetti.

Açıklamanın devamında Kiyas, şunları söyledi:

"Hasankeyf ilçesinde geçtiğimiz günlerde doğada bulunan ata kimliği belirsiz kişilerce bir silahlı saldırı olmuştu. İlçe Tarım Müdürlüğümüz ve Hasankeyf Belediyesinin ortak çalışması sonucunda bu atlardan bir tanesi Van Yüzüncü Yıl Üniversitesine gönderildi. Orada tedaviyi yapacak, cerrah hocamızla görüştük. Kendisi tedaviyi yaptıktan sonra sahibi olursa Hasankeyf'e gönderileceğini, aksi durumda orada doğaya bırakılacağını söyledi. Diğer atta arkadaşlarımız tarafından tedavisi yapılarak, Batı Raman tarafına doğaya bırakıldı. Durumunun iyi olduğunu söylediler." (Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir