• DOLAR 32.383
  • EURO 35.091
  • ALTIN 2326.314
  • ...
Tarihte Bugün 9 Mart 2019
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1814: Viyana Kongresi toplandı. Viyana Kongresi, Napolyon Savaşları sonunda Fransız Orduları’nın Koalisyon Orduları tarafından tümüyle yenilgiye uğratılmasının ardından, Avrupa’daki sınırları ve güçler dengesini yeniden belirlemeye yönelik kararlar almak üzere toplanmış olan kongredir. Fransız İhtilali ve Napolyon savaşları ile bozulan Avrupa siyasi haritası ve güçler dengesi, Osmanlı Devleti hariç tüm Avrupa devletlerinin katıldığı bu kongre kararlarıyla yeniden yapılandırıldı. Bu kararlar ve yeni statüko ile I. Dünya Savaşı'na kadar devam eden Avrupa siyasi coğrafyası, yeni dönemde de pek çok isyan, ihtilal ve olaylara sahne oldu. Hemen hemen tüm Avrupa devletlerinin temsilcilerinin katılmasına karşın, 1815 Viyana Kongresi'nde ve Avrupa'nın yeniden yapılanmasında en önemli rolü aynı zamanda kongre başkanlığı görevini de yürüten Avusturya Başbakanı Metternich oynamıştır. Kongrenin nihai kararları, İngiltere, Rusya, Avusturya ve Prusya tarafından belirlenmiştir.

1917: İngiliz uçakları İstanbul'u bombaladı.

1923: Sovyet lideri Lenin geçirdiği felç sonucu konuşma yeteneğini kaybetti.

1955: Erzurum 9 Kolordu Komutanlığı 2 Numaralı Askeri Mahkemesi'nce idama mahkum edilen Sovyet casusları İvan Adamidi ve Nikola Antonov asıldı.

1961: Cemal Gürsel, Alman gazetecilerin, "Parlamento teklif ederse cumhurbaşkanlığını kabul edecek misiniz?" sorusuna, "Parlamento değil, millet teklif ederse hizmete hazırım" dedi. 1960 Darbesi öncesi Kara Kuvvetleri Komutanı olan Gürsel, Menderes Hükümetiyle anlaşamayınca emekli edilerek zorunlu izinle İzmir'e gitmişti. Darbeyi yapanların hepsi Albay rütbesindeydi. General Ragıp Gümüşpala da darbeyi yapanlar arasında kendisinden rütbeli biri yoksa tüm darbecileri asacağı tehditinde bulunmuştu. Albaylar cuntası İzmir'den Gürseli getirerek darbeci cuntanın oluşturduğu Milli Birlik Komitesi'nin başına geçirdi. Eski Kara Kuvvetleri Komutanı Gürsel, bu şekilde askeri hiyerarşi içinde darbeye meşruiyet kazandırdı. "Halk isterse cumhurbaşkanı olurum" diye Alman gazetecilere salvolar atan Gürsel, aslında askerin isteğiyle cumhurbaşkanlığını kabul etti.

1971: Başsavcılık, Erbakan Hocanın Milli Nizam Partisi'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

1980: Genelkurmay başkanı Org. Kenan Evren, Cumhurbaşkanlığına aday olacağı söylentilerini yalanladı. Evren, her ne kadar yalanlasa da 2 yıl sonra 82 Anayasasının halkoyuna sunulup kabul edilmesinden sonra 7 Kasım 1982'de 7. Cumhurbaşkanı oldu.

1992: Siyonist liderlerden ve İşgal rejimi israilin sözde başbakanlarından Menahem Begin öldü. Menahem Begin, Filistin Toprakları daha İngiliz Mandası altındayken, Yahudilerin askeri direnişinde kilit rol oynamış çekirdekten yetişme bir Siyonist'tir. Enver Sedat'ın İslam Ümmetine ve Filistin Davasına ihanet ederek İsraille imzaladığı anlaşmayı Yahudi devleti adına başbakan Menahem Begin imzalamıştı. Bundandır ki, sözde Nobel Barış Ödülünü 1978'de Enver Sedat ile beraber aldılar. Menahem Begin sayesinde Enver Sedat'ın ihanetiyle ilk kez bir Arap ülkesi, İsrail'in varlığını tanımış oldu.

2000: Güney Kore'de saatlerce bilgisayarın önünden kalkmayan 37 yaşındaki Kim Kwang-Su, aşırı yorgunluk ve stresten öldü.

2007: İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Alaattin Çakıcı'yı, Tevfik Nurullah Ağansoy'un öldürülmesi olayının ''azmettiricisi'' olduğu gerekçesiyle 18 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırdı.

2012: Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te başörtüsü ve tesettür kıyafetlerinin satışına yasak getirildi.

2014: Türkiye'nin en uzun, Dünya'nın 5. uzun su tüneli Suruç Tüneli Şanlıurfa'da açıldı.

2018: İstanbul'da zarar ettiklerini ileri süren halk otobüsü sahipleri kontak kapattı. Eyleme, İstanbul Otobüs A.Ş. bünyesinde hizmet veren sendika üyesi erguvan halk otobüsü işletmecileri katıldı. İETT yasal işlem başlatıldığını açıkladı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir