• DOLAR 32.575
  • EURO 34.711
  • ALTIN 2413.671
  • ...
Soba ve Şofben Zehirlenmelerine Dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Sivas Belediyesi İtfaiye Müdürlüğünden yapılan açıklamada, yoğun kış şartlarının yaşandığı Sivas`ta, sobalı evlerde karbonmonoksit gazından zehirlenmelerin yaşanmaması için vatandaşlara uyarılarda bulunuldu. Bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmelerinin hemen hemen her yıl kış aylarında özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaştığına işaret edilen açıklamada, lodos nedeniyle her yıl onlarca kişinin karbonmonoksit gazı ile zehirlendiği hatırlatıldı.

Karbonmonoksit gazının renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı ve zehirli bir gaz olduğu belirtilen açıklamada, şunlara yer verildi:

"Vücuda solunum yoluyla girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller, zehirlenme ve ölüme neden olur. Havagazı, kömür gibi ısıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluşur. Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla; kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelir."

Karbonmonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içersinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmelerin ölümle sonuçlanabileceğine dikkat çekilen açıklamada, gerektiği durumda Sağlık Bakanlığı`na bağlı, ücretsiz aranabilen 114 numaralı Zehir Danışma Merkezi`nin aranarak zehirlenmelerde yapılacak ilk yardım hakkında bilgi alınabileceği aktarıldı...

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir