• DOLAR 32.548
  • EURO 34.916
  • ALTIN 2429.827
  • ...
`Hicret Kapanan Kapının Yeniden Açılmasıdır`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ŞIRNAK - Hicri yılbaşı münasebetiyle açıklamalarda bulunan Şırnak`ın İdil ilçe müftüsü Hasan Yardak, hicretin, kapanan bir kapının yeniden açılması olduğunu belirtti.
 
Peygamberimizin Mekke`den Medine`ye hicretini hatırlatan müftü Yardak, tüm hidayete erdirme çalışma yolları tıkanınca, yapılacak başka bir yol kalmayınca Müslümanların kapanan bir kapıyı tekrar açmak için işe koyulduklarını ve kapıyı hicretle açtıklarını ifade etti.
 
"Hicret Kıyamete Kadar Vardır"
Hicretin kıyamete kadar devam ettiğini dile getiren müftü Yardak, "Ne kadar Hz. Resulullah (sav) Hendek savaşından sonra artık hicret kalmadı dediyse de bu genel itibariyle son bulmuştur dememiştir. O anki söylediği, "Artık Müşrikler bize saldıramaz savunmadan çıkıp, artık alanımızı açma zamanı gelmiştir. Yani atak yapma sırası bize geçmiştir."demiştir. Halbuki Müslümanlar, bir beldede veya devlette küfür altında dinini gereklerini yerine getiremiyorsa ve gidilecek başka yer varsa oradaki o Müslümanların orada kalmaktansa hicret etmeleri daha iyidir" dedi.
 
Müslümanların Özlerine Dönmeleri Gerekir
Müslümanların gerçek takviminin hicri takvim olduğunu belirten müftü Yardak, Müslümanların Hz. Resulullah`ın (sav) çizdiği yoldan giderek, özlerine dönmeleri gerektiğini vurguladı.
 
"Hicret Küfürden İslam`a Geçmektir"
Hicretin din için küfürden kaçıp İslam`a gitmek olduğunu Molla Abdullah Danış ise, peygamberlerin ve peygamberimizin hayatındaki hicretten örnekler vererek, "En Hayırlı hicret Hz. Resullullah`ın (sav) hicretidir. Mekke`den Medine`ye hicret etti. Resullulah`ın hicretinden önce de dinlerine sahip çıkamayanlara hicret etmeleri söylendi. Hatta çok kişi ondan önce hicret edip Habeşistan`a gitti.
 
Sahabelerden Suheybi Rumi, çok zengin ve varlıklıydı. Mekke ehlinin belki hepsine çok büyük iyilikleri olmuştu. O da Müslüman`dı. Minnetten dolayı ona karışamıyorlardı. Suheyb böyle gitmeyeceğini anlayınca Mekkelilere ben hicret edeceğim. Bu kadar size menfaatim dokunmasına rağmen sanki size bir faydası olmamış gibi, hicret edip gideceğim.
 
Onlar Sen Rum`dan gelmiş memleketimize yerleşmiş, sahibi olduğun tüm malını burada temin etmişsin. Malını götürme git dediler. Suheyb tamam dedi. Ve ailesine kalk hazırlan dedi ve hiçbir şey almadan çıktı.
 
Suheyb Mekke`den hicret edip çıkmadan Allah Medine ayet indirdi ve Suhebi övdü." şeklinde konuştu.
 
"İlim Öğrenmeye Gitmek de Hicret`tir"
Hicretin birçok şekli olduğunu belirten Danış, bunların hepsini muhafaza etmek gerektiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
 
Birincisi: Dinin için küfürden kaçıp islam`a gitmektir. Her kim ki kendisinin ailesinin çocuklarının dinlerini yaşamaları engelleniyorsa, bu insanların mutlaka hicret etmesi gerekir. Bu üzerine vaciptir.
 
İkinci Hicret: ikincisi nusrettir. Bir yerde bulunur, hicret edemez durumda ise, Resullulah ile beraber cihat eder. Allah`ın hükmü için cihad eder. Bu da hicrettir.
 
Üçüncü Hicret: İlim talebidir. Evinden çıkıp bir alimin yanında ilim okumaya gitmektir. İlim öğrenmek için gittiği köyü ile hocasının yeri ne kadar yakın bile olsa, o sanki Mekke`den Medine`ye hicret etmiş gibi Resulullah ile beraber olur."
 
"Peygamberimizin Hicreti Milattır"
Hicretler ilgili olarak görüşlerini aldığımız Silopi halkından Abdi Sarboğa ise, Resullulah (sav) ve ashabının hicretinin İslam ve Müslümanlar için milat olduğunu belirterek, "Avrupa devletleri ülkelerinde Noel, domates, gibi bayramlar kutluyorlar. Hatta ülkemizde de yılbaşı adı altında dahi kutlamalar yapılıyor ama o kutlamalarda içki kumar zina gibi büyük günahlar işleniyor. Biz İslam âlemi bu gün parçalara bölünmüşüz. O yüzdendir ki artık dini değerlerimizi tam anlamıyla koruyamıyoruz. Şuan Müslümanların birçoğu hicri yılbaşının ne olduğunu dahi bilmiyorlar. Allah bizlere önümüzdeki yıl birlik ve beraberliği nasip etsin" temennisinde bulundu.
 
"Hicret Tüm Müminler İçin Geçerlidir"
Konuşmalarını Kürtçe yapan diğer bir esnaf Mustafa Akyel de, hicretin sadece Peygamberimiz (sav) ve ashabına has olmadığını tüm müminler için geçerli olduğunu ifade ederek, "Çünkü Peygamber Efendimizin (sav) hayatının her safhası biz Müslümanlar için bir ders ve ibrettir. Hicri yılbaşı tüm İslam Âlemine hayırlı ve uğurlu olsun" dedi.
 
Peygamber (sav) ve ona bağlı müminlerin tıkanmış İslami hareketin kapısını açmak için Medine`ye hicret ettiklerini vurgulayan ilçe esnafından Salih Gök, "Medine`ye hicretten sonra Muhacir ve Ensar nizam ve intizam içinde ordulaştılar. İslami hareketin temelini ve altyapısını oluşturdular. Sonraki dönemlerde uluslararası alanda tebliğe de yöneldiler. Efendimiz (sav) dış ülkelere İslam`ı tebliğ etmek için elçiler gönderdi. Bunun yanında İslam yeniden doğup gelişti" diyerek sözlerini bitirdi.
(Emcet Yalçın, Delil Oğurlu, Muhammed Şimal Müldür, M.Şerif Aşkın - İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir