• DOLAR 32.381
  • EURO 35.192
  • ALTIN 2324.343
  • ...
Bitki Koruma Ürünlerine Çevresel Standart Geliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
HABER MERKEZİ - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi arasında \"Bitki Koruma Ürünlerinin Kullanımı Neticesinde Meydana Gelen Su Kirliliğinin Tespiti ve Madde veya Madde Grubu Bazında Çevresel Kalite Standartlarının Belirlenmesine İlişkin Proje\" için sözleşme imzalandı.

Proje ile geçmişte kullanılmış ve halen kullanılmakta olan bitki koruma ürünleri, yetiştirilen tarım ürünleri, tarım arazilerinin miktarı dikkate alınacak. Bu kapsamda Türkiye`de tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu Ege (Büyük Menderes Su Havzası), Doğu Akdeniz (Çukurova-Seyhan Su Havzası) ve Güneydoğu Anadolu (Fırat-Dicle Su Havzası) Bölgelerindeki pilot nehir havzalarında yer alan kıta içi yüzeysel sular ve kıyı sularında bulunan kirleticiler araştırılarak tespit edilecek. Belirlenen kirleticilerin kaynağı olan aktif maddeler ve bu maddeleri içeren bitki koruma ürünleri için \"Çevresel Kalite Standartları\" belirlenecek.


Son 20 Yılda Kullanılan Ürünler Kayıt Altına Alınacak
Yapılacak envanter çalışması kapsamında \"Tehlikeli Madde Envanter Formu\" doldurulacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerinden ve Bitki Koruma Ürünleri Bayilerinden, son 20 yıl içerisinde satışı yapılan bitki koruma ürünlerinin listesi ve miktarı ile son 20 yıl içerisinde tarımsal faaliyetlerde kullanılmış olan bitki koruma ürünü listesi ve tüketim miktarı temin edilecek.


Su Kütleleri İzlemeye Alınacak
Oluşturulan listeler esas alınarak, söz konusu pilot nehir havzalarında yer alan kıyı suları ve kıta içi yüzeysel su kütlelerinde izleme yapılacak. Her bir su kütlesinde tespit edilen kirletici, bu kirleticilerin kaynağı olan aktif maddeler ve bu maddeleri içeren bitki koruma ürünleri listelenecek. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir