• DOLAR 32.37
  • EURO 35.003
  • ALTIN 2325.438
  • ...
Sakat Doğumlara Neden Olabiliyor...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bu şekilde pişirilmiş patatesin herkes için riskli olduğunu belirten Prof.Dr. Kazandı, özellikle gebelerin, emziren annelerin hem kendi hem de bebeklerin sağlığı için büyük tehlike olduğunu söyledi. Kazandı, fast food gıdalardan uzak durmaları konusunda herkesi uyardı.

Prof.Dr. Mert Kazandı, `Acrylamid` konusundaki ilk küresel uyarının 2002 yılı Nisan ayında İsviçreli bilim adamlarınca yapıldığını ifade ederek şöyle konuştu: "İsviçreli araştırmacıların kızartılmış ve fırında pişirilmiş gıdalarda, özellikle patates cipsi ve kızarmış parmak patateslerde `Acrylamid` bulunduğu açıklamalarının ilgi çekmesi, önce kuşkuyla karşılandı. Daha sonra çeşitli ülkelerden bilim adamları benzer sonuçları ortaya koydu. Yüksek düzeyde `Acrylamide`nin sıçanlarda kansere sebep olduğu saptandı. FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu) patates ve patates püresindeki Acrylamid konsantrasyonunu azaltmak için plan açıkladı."

Dünyada son birkaç yılda `Acrylamid` ile ilgili sağlık yönetiminin önemli konu olduğunu belirten Kazandı, sözlerini şöyle sürdürdü; "Alman ve ABD`li bilim adamları gebe kadınlar ve süt veren annelerde, kansere sebep olabilen bir kimyasal madde olan `Acrylamide` içeren gıdaların kısıtlanması ya da kesilmesini önerdi. Günümüzde `Acrylamid` oranı yüksek yiyecekler; ısıtılmış gıdalar, patates cipsleri, yüksek ısılarda kızartılmış patates ve filtre kahve sayılabilir."

HALK BİLMİYOR

Prof.Dr. Kazandı, halkın yeterli bilgiye sahip olmadığına dikkat çekerek şunları söyledi: "Fetus (anne karnındaki bebek) ve yeni doğanlar, gebe kadınlarla, süt veren annelerin bu konuda uyarılması gerekiyor." Acrylamidin suda yüksek oranda çözündüğünü, fetus ve bebeklerin vücudundaki sıvı miktarının yetişkinlere oranla daha fazla olması yüzünden daha yüksek riske sahip olduğunu belirten Prof.Dr. Kazandı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Fetus ve yeni doğanlarda kan beyin bariyeri erişkinlere oranla daha az gelişmiştir. Bu yüzden geçiş kolay olur, olumsuz etkiler. Sakat doğumlara yol açabilir."

Yeni Şafak

Bu haberler de ilginizi çekebilir