• DOLAR 32.569
  • EURO 34.922
  • ALTIN 2430.809
  • ...
Aile Hekimliğinde Rekor Kırıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sağlıklı yaşamı teşvik ettiklerini ifade eden Akdağ, ``Sağlıklı yaşamı teşvik ediyoruz, bu konu önemli. Burada başarılı olamazsak önümüzdeki 10 yıllarda Türkiye`nin sağlık harcamaları artar`` dedi.

Aile hekimliğiyle ilgili de bilgi veren Akdağ, ``2002`de sağlık ocaklarında muayene sayısı 69 milyon iken aile hekimliğine geçişle bu sayı 2012`de 240 milyona ulaştı`` diye konuştu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda bakanlığının bütçesi üzerinde sunum yapan Akdağ, görevde 10. yılını tamamladığını, bu süreçte Sağlıkta Dönüşüm Programı ile önemli bir reform gerçekleştirildiğini söyledi.

Bu süre içinde beklenen yaşam süresinin öngörülenden önce yakalandığını, 2025`de ulaşılması planlanan 75 rakamına 2009`da ulaşıldığını belirten Akdağ, anne ve bebek ölüm oranlarında da ciddi düşüşler yaşandığına işaret etti.

Bebek ölüm hızının binde 7,7, anne ölüm oranının ise yüz bin canlı doğumda 15,5 olduğunu kaydeden Akdağ, bunlarla gelişmiş ülkelerin oranlarının yakalandığına dikkati çekti.

Sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranının yüzde 76`ya ulaştığını, bu başarılara ulaşılmasında sağlık çalışanlarının büyük rolü olduğunu ifade eden Akdağ, kişi başına hekime müracaat oranı geçmişte 3 iken 8`e çıktığını bildirdi.

Sağlık personeli açığının hala sürdüğünü, ama Türkiye genelindeki dağılım bozukluğunun giderildiğini vurgulayan Akdağ, ``Uzman hekim başına düşen nüfusun en fazla olduğu il ile en az olduğu il arasındaki oran 2002`de 1/13 iken 2012`de 1/3 oldu`` diye konuştu.

Türkiye`nin acil sağlık hizmetinde de dünyanın en gelişmiş ülkeleri arasında yer aldığını, Van`daki depremde UMKE ekiplerinin 20 dakika içinde müdahaleye başladığını anlatan Akdağ, aşılama oranlarının 10 yılda yüzde 78`den yüzde 97`ye çıktığını, aşı takvimine bugüne kadar 6 aşı eklediklerini söyledi.

-Obezite ile mücadele-

Obezite ile mücadele programına değinen Akdağ, ``Türkiye`de obeziteyle mücadele gündemimizdeki en önemli konu. Halkımızın üçte biri şişman, üçte biri kilolu. Türkiye bu konuda ciddi mücadele vermesi gereken ülkelerden biri haline geldi`` şeklinde konuştu.

Halkın yüzde 72`sinin hiç egzersiz yapmadığını bildiren Akdağ, vatandaşlara vücut kitle indeksi bilincinin kazandırılmasıyla hareket etmenin öneminin anlatılacağını, kişisel bilincin bu konuda büyük önem taşıdığını ifade etti.

Sağlık Bakanı Akdağ, sigarayla mücadelede büyük yol alındığını, Türkiye`nin başarısının Dünya Sağlık Örgütü`nden de övgü aldığını anlattı.

-Ruh sağlığı kontrol programı-

Ruh sağlığı kontrol programı ile 48 ilde 55 toplum ruh sağlığı merkezi kurduklarını, gelecek yıl 81 ilde 185 merkezle modeli tüm Türkiye`ye yaygınlaştırmayı hedeflediklerini bildiren Akdağ, çocuğa yönelik istismarla etkin mücadelenin parçası olarak Çocuk İzlem Merkezleri (ÇİM) oluşturduklarını, böylece bu çocukların konuşmalarının video ile kaydedilerek mahkemeye çıkarılmalarına gerek kalmadığını söyledi.

Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS) konusunda zaman zaman gündeme gelen iddialara da değinen Akdağ, randevu için bu hattı arayanların kendi tarifesinden ücret ödediğini, bundan daha fazla ücret alınmasının söz konusu olmadığını bildirdi.

Kamu hastane birlikleriyle hastane yöneticilerinin performansının ölçülebileceğini ifade eden Akdağ, sağlıkta uygulanan programın sürdürülebilir olmasının önemine işaret etti.

Sağlık Bakanı Akdağ, koruyucu sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesinin büyük önem taşıdığını dile getirerek, şunları belirtti:

``Sağlıklı yaşamı teşvik ediyoruz, bu konu önemli. Burada başarılı olamazsak önümüzdeki 10 yıllarda Türkiye`nin sağlık harcamaları artar. Şişmanlık, hareketsizlik devam eder, sigara içme oranları yüksek kalırsa bunlara bağlı çok ciddi hastalıklar var. Onun için bunlarla ciddi mücadele etmek durumundayız.``

Akdağ, sayıları artırılacak şehir hastaneleriyle sisteme 45 bin yatağın daha ekleneceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir