• DOLAR 32.525
  • EURO 35.041
  • ALTIN 2437.831
  • ...
`Çocuk Koruma Kanunu` Konulu Panel Düzenlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ADANA- Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği (Türk PDR) Adana Şubesi,"Çocuk Koruma Kanunu" konulu panel düzenledi.
 
Türk PDR Adana Şube Yöneticisi Psikolojik Danışman Tahsil Etike`nin yönettiği panele; Adana 15. Asliye Ceza Mahkemesi ve eski Çocuk Mahkemesi Hakimi Mehmet Esen ile Türk PDR Adana Şube Yöneticisi Psikolojik Danışman Süreyya Gögce panelist olarak katıldı.
 
Panelin açış konuşmasını yapan Tahsil Etike, Çocuk Koruma Kanunu`nun çok kapsamlı ve iyi bir kanun olmasına karşın uygulama konusunda yeterli seviyeye gelinemediğini vurguladı.
 
Adana 15. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi ve eski Çocuk Mahkemesi Hakimi Mehmet Esen ise katılımcılara Çocuk Koruma Kanunu`na göre verilen koruyucu ve destekleyici danışmanlık tedbirlerinin uygulanması konusunda bilgiler aktardı.
 
Beş yıl boyunca çocuk mahkemesi hakimliği yaptığını dile getiren Esen, 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu`nun Avrupa Birliği`ne uyum sürecinde çıkarılan bir kanun olmasına karşın bazı hükümleri itibariyle AB ülkelerinden çok daha önde olan bir kanun olduğunu söyledi.
 
Çocuk Mahkemeleri Genel Mahkemeler Gibi Çalışıyordu
Kanun gereği kurulan çocuk mahkemelerinin her ilde olmadığını belirten Esen, olan illerde ise başlangıçta mahkemelerin çoğunlukla genel mahkemeler gibi çalıştığını vurguladı. Adana`daki çocuk mahkemelerinde her bir mahkemede ortalama bine yakın dosyanın bulunduğunu ifade eden Esen, pedagoji konusunda uzman olan personelin katılımı ve yetiştirilmesi ile son dönemde Çocuk İzlem Merkezleri`nin açılmasından sonra çocuk mahkemelerinin amacına uygun olarak çalışmaya başladığını bildirdi.
 
Çocukların Cezai Sorumluluğu
Suça sürüklenen çocukların cezai sorumlulukları hakkında da bilgiler aktaran Esen, 0-12 yaş arasındaki çocukların cezai ehliyetlerinin bulunmadığını ve bu çocuklar hakkında güvenlik tedbiri olarak koruyucu ve destekleyici tedbirler uygulandığını, 15-18 yaş arasındaki çocukların ise cezai sorumluluğunun bulunduğunu, bu yaş aralığındaki çocuklara akıl rahatsızlığı yok ise ceza, gerektiğinde koruyucu ve destekleyici tedbirler veya denetim uygulandığını vurguladı.
 
Raporlar Doğrultusunda Karar Veriliyor
12-15 yaş arasındaki çocukların cezai sorumluluklarının bulunup bulunmadığı konusunda ise bir belirsizlik bulunduğuna dikkati çeken Esen, buna hakimlerin adli tıp ve sosyal inceleme raporları doğrultusunda mahkemede yapılan gözlemle birlikte karar verdiğini belirtti. Esen, "Çocuklar konusunda ayrıca özel bir eğitimimiz ve donanımımız olmadığı için bu işin uzmanları olan psikolojik danışmanlar ve sosyal hizmet uzmanlarının hazırladığı raporlar göz önüne alınarak çocuklar hakkında koruyucu ve destekleyici tedbirler verilmektedir " diye konuştu.
 
Raporlar Titizlikle Hazırlanmalı
Psikolojik danışmanlar ile sosyal hizmet uzmanlarının hazırladığı sosyal inceleme raporlarının çok önemli olduğunun altını çizen Esen, danışmanların raporlarını hazırlarken çok titiz davranmaları gerektiğinin altını çizdi. Esen, çocuk mahkemelerinin taşıdığı misyonu şu anki iş yoğunluğu nedeniyle yüzde yüz oranında yerine getiremese de toplumsal bir konuda çok önemli bir işlevi yarine getirdiğini sözlerine ekledi.
 
Psikolojik Danışman Süreyya Gögce de danışmanlık tedbirlerinin uygulanması aşamasında karşılaşılan sorunlara değinerek bu sorunların nasıl aşılabileceğiyle ilgili önerilerde bulundu. Gögce, katılımcılara tedbir uygulamasının aşamaları hakkında da bilgiler verdi.
(Ayhan Kaya-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir