• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
ABD`den Erdoğan`a Gazeteci Zoruyla Cevap
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın, `İsrail`in terör estirdiği` yönündeki değerlendirmesi, ABD Dışişleri ile basın arasında gergin diyaloglar yaşanmasına neden oldu. Israrlı gazeteci sonunda istediği yanıtı almayı başardı: İsrail`e karşı retorik saldırıların şu anda faydalı olmadığını düşünüyoruz...
 
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland`a, günlük basın brifinginde, Gazze ile İsrail`deki gelişmelerle ilgili sorular yöneltildi.

TÜRKİYE İLE GÖRÜŞMELERİN DETAYLARI
Bir gazetecinin, Türk Hükümeti`nin, ABD`nin Gazze konusunda aldığı tavrı eleştirmesini hatırlatarak, Türkiye ile ABD arasındaki görüşmelerin detaylarına dair bir sorusu üzerine Nuland, diğer ülke liderleriyle görüşmelerinin detaylarına girmeyeceğini tekrar ederek, ``Dünkü açıklamamızda da ortaya koyduğumuz gibi, tüm bu görüşmelerde hedef aynı; bu tehlikeli çatışma ortamını yatıştırmaya çabalamak`` dedi.
 
Nuland`a daha sonra bir gazeteci, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın ``İsrail`in devlet terörü estirdiğine`` dair sözlerini ısrarla yorumlamasını isteyen sorular yöneltti.
 
Bu sorulara önce net yanıt vermek istemeyen ve gazeteciyle adeta ``söz düellosuna`` giren Nuland, ``Her iki tarafta da gerginliğin azaltılmasına yönelik söylemlere odaklanmış durumdayız. `Şu şunu dedi, bu bunu dedi` üzerinde ayrıntılara girmeyeceğim`` ifadesini kullandı.
 
Gazetecinin, ``Hiçbir şey söylememenin, niçin duruma faydalı olduğunu düşündüğünüzü anlamıyorum. Görüşmelerinizin detaylarına girmenin yararlı olmayacağını, durumu yatıştırmanın yolunun sessiz diplomasi olduğunu söylediniz. İki taraftan da insanlar ölürken sessiz kalıyorsunuz. Türkiye`nin liderleri, İsrail`in terör uyguladığını söylüyor ve siz buna katılmadığınızı söylemeyi reddediyorsunuz ya da belki sessiz kalarak buna katılıyorsunuz`` sözleri üzerine Nuland, ``Diplomatik çalışmalarımızı diplomatik olarak sürdürme kararı aldık. Diplomasiyi bu kürsüden yürütmeyiz. Nerede durduğumuzu, İsrail`in kendini savunma hakkı bulunduğunu çok net olarak ortaya koymuştuk. Her iki taraftaki sivillerin ve masumların kayıplarından duyduğumuz kaygıyı net biçimde dile getirmiştik`` dedi.
 
Nuland, gazetecinin, ``Müttefiklerinizden biri, İsrail`in Gazze`de terör uyguladığını söylerken, müttefikiniz İsrail`i savunmuyorsunuz`` sözleri üzerine, ``İsrail`in güvenliğine dair kaygımızı ve İsrail`in kendini savunma hakkı olduğunu çok net ifade etmiştik. Ancak bunun ötesinde bir şey söylemeyeceğim`` diye konuştu.

"NİYE AÇIK AÇIK SÖYLEMİYORSUNUZ"
Gazetecinin, ``Türklerle aynı görüşte olmadığınızı neden söyleyemiyorsunuz`` sorusu üzerine Nuland, çünkü iki taraftan da müttefikleriyle kamuoyu önünde bir sözlü atışmaya girmek istemediklerini, bunu yapmayacaklarını söyledi.

"SİZ KAVGA İSTİYORSUNUZ"
Gazetecinin bu sefer, ``Bu, her gün yüzlerce insanın ölmesinden daha mı kötü`` sorusu üzerine de Nuland, ``Bu bir soru değil. Siz sadece kavga istiyorsunuz`` diye karşılık verdi.

"İŞLERİ KÖTÜ HALE GETİRİYORSUNUZ"
Gazeteci bu kez de ``Kavga orada devam ediyor zaten. Ve sizin, yapmaya çalıştığınız şeyi ya da müttefiklerinizin yaptığı açıklamalara katıldığınızı veya katılmadığınızı söylemeyi reddetmeniz, işleri daha iyi değil, daha kötü hale getiriyor`` sözleri üzerine Nuland, ``Tabii ki İsrail`e karşı retorik saldırıların şu anda faydalı olmadığını düşünüyoruz. İstediğiniz bu mu`` diye konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir