• DOLAR 32.598
  • EURO 34.797
  • ALTIN 2496.163
  • ...
12 Eylül Davasında Bir İlk!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
12 Eylül 1980 darbesine ilişkin açılan davanın duruşması yarın başlayacak ve üç gün devam edecek.

Sanıklar Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya`nın ifadelerinin sesli ve görüntülü sistemlerle bulundukları yerden alınması için Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda kamera ve ekran kuruldu.

Mahkeme heyeti, 14 Eylül`de yaptığı son duruşmada sanıklarla ilgili son olarak üniversite hastanelerinden ve Adli Tıp Kurumu`ndan alınan heyet raporlarını değerlendirerek, sanıkların savunmalarının CMK`nın 196/4 maddesindeki düzenlemeye uygun olarak telekonferans sistemiyle alınmasına karar vermişti. Bunun için Ceza Muhakemesi Kanunu`nda ses ve görüntü bilişim sisteminin kullanılması hakkındaki yönetmelik hükümleri de dikkate alınarak her iki sanığın bulundukları ya da bulunacakları yer itibariyle gerekli sistemin kurulması için Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı`na müzekkere yazılmasına karar vermişti.

12 Eylül darbesine ilişkin dava kapsamında, sanıklar Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya`nın ifadelerinin sesli ve görüntülü sistemlerle bulundukları yerden alınması için Adalet Bakanlığı`nca, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda kamera ve ekran kurdu.

GÖRÜNTÜLER TUTANAĞA DÖNÜŞTÜRÜLECEK

Her iki sanığın ifade vereceği yerde yasa ve yönetmelik hükümleri de gözetilerek naip hâkim bulundurulacak. Sanıkların ifade verme sırasında yanlarında naip hâkim bulundurulacak olması ve tüm işlemlerin her anı itibariyle kamera kaydına alınacak olması nedeniyle müdahil avukatlar bulundurulmayacak. Davanın görüntülü duruşması yarın başlayacak, yargılamaya, 21 ve 22 Kasım tarihlerinde de devam edilecek.

Avukatları, bu tarihlerde Kenan Evren`in Ankara GATA`da, Tahsin Şahinkaya`nın ise İstanbul GATA`da olacağını mahkemeye bildirdi. Sanıkların görüntüleri, bulundukları yerden duruşma salonundaki ekranlara nakledilecek. Davanın 20 Kasım`daki duruşmasında, sanıklara iddianamenin okunacağı ifade edildi. Görüntüler, mahkeme kalemince daha sonra yazılı tutanağa dönüştürülecek. Tutanağa dönüştürülen kayıtlar, kanunlarda öngörülen şartlara uygun olarak taraflara verilebilecek.
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir