• DOLAR 32.604
  • EURO 34.822
  • ALTIN 2496.757
  • ...
Yunanistan, 30 bin memuru işten çıkartacak. İşten çıkarılacak memurlar listesinde isimlerini gören binlerce kişi sokaklara döküldü, çok sayıda kamu binası işgal edildi.

Listede ilk aşamada yıl başına kadar işten çıkarılacak 2 bin kişinin ismi bulunuyor. Kalan 28 bin memurun ismi ise gelecek yıl açıklanacak.

Listedekiler 1 yıl boyunca havuza alınacaklar, maaşlarının dörtte birini alacaklar, 1 yıl dolunca da işten tamamen uzaklaştırılacaklar.

Yunanistan`da memurların maaşları 2010 yılından buyana yüzde 40 aşağı çekilmiş durumda. Yılbaşı, yaz tatili ve paskalyalarda verilen ikramiyeler de kaldırıldı.

Memurlar Arasında İşsizlik Paniği

İşsizliğin yüzde 20`nin üzerinde olduğu Yunanistan`da, işten uzaklaştıranların yeni bir iş bulma şansı da yok denecek kadar az. Listeler, bu yüzden memurlar arasında büyük paniğe yol açtı.

Kamu Binaları İşgal Altında

Ülkede çok sayıda kamu binasının memurların işgali altında olduğu bildiriliyor.

Sağlık Bakanlığı`nı işgal eden eylemcilerden biri olan 2 çocuk annesi İrini Kalkunu, ailesinin geleceğinden kaygı duyuyor, çocuklarını nasıl doyuracağını bilmediğini söylüyor.

Listede adı bulunan bu belediye çalışanı da hükümetin memurlarla birlikte ailelerini de sokağa attığı görüşünü dile getiriyor.

İşgal edilen yerler arasında, Atina belediye binası da bulunuyor.

Memurların işten çıkarılması, Avrupa Birliği`nin yardım paketi için Yunanistan`a koştuğu şartlardan biri.

Birlik Maliye bakanları, 31 milyar avroluk yeni kredi diliminin serbest bırakılması konusunu karara bağlamak için, yeniden biraraya gelecek.