• DOLAR 32.33
  • EURO 35.095
  • ALTIN 2294.662
  • ...
SON DAKİKA
Buğday Pazarı Esnafı Sıkıntılı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Van`da kurak geçen yaz mevsimi nedeniyle buğday pazarı esnafı, fiyatların yüksek olmasından dolayı iş yapamamaktan yakınıyor.


Pazar esnaflarından Burhan Oflaz, yaz mevsiminin kurak geçtiğini bunun da kendilerini olumsuz etkilediğini belirterek, "Bizim müşterilerimiz genelde köylüdür. Buğday ve hayvan yemlerini satıyoruz. Yazın kurak geçmesi, geçen sene yaşanan depremler, mazot fiyatlarının yüksek olması ve hayvanların para etmemesi bizleri olumsuz etkiledi. Bu şartlarda çiftçilerimiz hayvanlarını besleyemeyecek duruma geldi. Kuraklıktan dolayı bu yıl kuru ot da yoktur dolayısıyla ağırlık saman ve kuru yeme verilmiş durumda. Bu da fiyatların yükselmesine neden olmuştur" dedi.


Nakliye Fiyatları Yüzde Yüz Arttı
Akaryakıt zamlarının da kendilerini etkilediğini belirten Oflaz, "Tüm bunların yanında mazot fiyatları da yüksek olunca hepten işin içinde çıkamıyoruz. Nakliye fiyatları geçen yıllara göre nerdeyse yüzde yüz artmış durumda… Buda sadece mazottan dolayı 50 kg bir yem torbasında 2 lira fark demektir" ifadelerini kullandı.


Ellerinde ki buğday ve arpanın Güneydoğu illerinden geldiğini belirten Oflaz, "Elimizdeki mevcut buğday, arpa ve yem çeşitleri Şanlıurfa başta olmak üzere Diyarbakır, Batman gibi illerde gelmektedir. Van bu yıl kendini amorti bile edemedi" şeklinde konuştu.

Oflaz, Mazot fiyatlarının düşürülmesi için bir çalışma yapılmasını, hayvancılık yapan yetiştiricilerinin ayakta kalabilmesi için gerekli yardımların yapılmasını talep etti.


Toprak Mahsulleri Ofisi Bize Ürün Satmıyor
Buğdaycılar Pazarı esnaflarından Şükrü Görmüş ise Toprak Mahsulleri Ofisinin buğday ve yem fiyatlarının düşük tutması ve kendilerine satmamasına tepki göstererek, "Bizler bu ürünlerin satışını yaptığımız için Toprak Mahsulleri Ofisi bizlere bu ürünleri satmıyor. Bizlerde dışarıda daha pahallıya alıp satmak zorunda kalıyoruz. Bu da işlerimizi olumsuz yönde etkiliyor " ifadelerini kullandı.


Pazar esnaflarından Mehmet Bayram da Yazın kurak geçtiğini hatırlatarak, "Kuraklık nedeniyle Van ve çevre illerde buğday ve arpa hiç yok. Dışarıdan getirip satıyoruz. Dolayısıyla devletin mağdur olan esnafa ve çiftçilere yardım etmesi gerekir" diye konuştu.(Murat Dalgın-İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir