• DOLAR 32.328
  • EURO 35.096
  • ALTIN 2282.344
  • ...
Köylüler Bu Kışı Konteynırlarda mı Geçirecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Van`da geçen sene meydana gelen depremlerin üzerinden bir yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen köylülerin evleri teslim edilmedi. Çalışmaları yürüten müteahhitler, bürokratik engelleri ve hak edişlerin zamanında ödenmemesini sebep gösterirken İl Afet ve Acil Durum Müdürü Cafer Giyik ise bu güne kadar hak edişleri bir gün bile geciktirmediklerini ancak mali yılsonuna yaklaşılması nedeniyle Maliye Bakanlığında para transferi hususunda bir haftalık bir aksaklık olduğunu belirtti.

 

\"Bürokratik Engeller Nedeniyle İşlerimizi Yürütemez Hale Geldik\"
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü önünde düzenlenen basın açıklamasında müteahhitler adına konuşan Mehmet Raci Canbay, 23 Ekim ve 9 Kasım tarihlerinde meydana gelen depremlerin ardından EYY metoduyla vekaletleri alınan köylülerin evlerini inşa etmek için ellerinden gelen gayreti ortaya koyduklarını bildirerek, bürokratik engeller nedeniyle işlerini yürütemez hale geldiklerini söyledi.
Proje onaylanması aşamasının üç ay sürdüğünü ve bu sürenin hem afet konutlarını yapan müteahhitlere hem de konteynırlarda zor şartlarda yaşayan köylülere evlerinin zamanında teslim edilmesine engel olduğunu iddia eden müteahhit Canbay, \"İlimizde yaşanan depremlerden dolayı ilimizde işçilik, beton, demir ve malzemeye olan aşırı talepler çok ciddi fiyat artışları neden olmuştur.\" dedi.

 

\"Bu Durum En Çok Evsiz Kalan Köylü Vatandaşlarımızı Mağdur Etmektedir\"
Hak edişlerini alma noktasında da birçok engelle karşılaştıklarını söyleyen Canbay, \"Haftalardır hak edişlerimiz hazır olmasına rağmen AFAD Müdürlüğünün hesaplarında para olmadığı için alamıyoruz. Bu sıkıntıdan dolayı malzeme aldığımız yerlere ödeme yapamıyor, malzeme alamıyoruz. Aynı şekilde çalıştırdığımız insanlara ödeme yapamadığımızdan dolayı birçok arkadaşımız ya işini durdurmuş ya da işini yavaşlatmak zorunda kalmıştır. Bu durum en çok evsiz kalan köylü vatandaşlarımızı mağdur etmektedir\" ifadelerini kullandı.
Olan Yine Köylülere mi Olacak?

 

TOKİ tarafından yapılmakta olan konutların bedelinin 75 bin TL iken, köy afet konutlarının 40 bin TL olmasının adaletsizlik olduğunu iddia eden Canbay, şu ifadeleri kullandı: \"Köylülerimizin evlerine bir an evvel taşınabilmeleri için siyasiler, mülki amirler ve idareciler olmak üzere tüm yetkililere şifai olarak sıkıntılarımızı dile getirmemize rağmen ne yazık ki destek sağlamadılar. Gidişat böyle devam ettiği takdirde bu şartlar altında evlerin tamamının teslim edilmesi mümkün değildir. Bundan da en büyük zararı evlerine geçemeyen köylü vatandaşlarımız görecektir. Yetkililerin bu duruma bir an önce bir çözüm getirilmesini istiyoruz. Aksi taktirde topyekün işleri durduracağımızı kamuoyuna duyuruyoruz.\"

 

Yarın Hem Bankada Bekleyen Borçlar Hem de Vatandaşların Hak Edişleri Ödenecektir\"
Konuyla ilgili bir açıklama yaparak iddiaları cevap veren İl Afet ve Acil Müdürü Cafer Giyik ise Van genelinde EYY metodu ile yapılacak olan 30 bin konutun yaklaşık 6 bininin teslim edildiğini belirterek, \"Şu ana kadar EYY metodu kapsamında hak edişlere 46 milyon TL ödedik. Vatandaşların hak edişlerini bir gün dahi bekletmiyoruz. Ancak mali yılı sonuna yaklaşmamız nedeniyle Maliye Bakanlığı`nda para transferi hususunda bir haftalık bir aksaklık olmuştur. Van Valiliği başta olmak üzere bizler bunun takipçisiyiz. Yarın 25 milyon TL hesabımıza aktarılacaktır. Gelen bu ödenekle hem bankada bekleyen borçlar ödenecek hem de vatandaşların hak edişleri ödenecektir\" şeklinde konuşarak iddialara cevap verdi.

 

AFAD başkanı Giyik, ayrıca yapımı devam eden EYY kapsamındaki konutların bu yöntemle yapılmasına köylülerin karar verdiklerini anımsatarak, \"Şuan devam eden EYY projesini köylülerimiz talep etmiştir. Bunu kabul etmeyen sadece üç köyümüz var, Topaktaş Köyü, Dağönü ve Özkaynak köyleridir. Bunlardan Dağönü köyü karar değiştirerek kendi evlerini yapmak istedi iki köyümüz kaldı. Bunlarında evlerini çelikten yaptıp teslim ettik.\" ifadelerine yer verdi.
Öte yandan merkeze bağlı Kavuncuk köyünde evini kendi imkânlarıyla yaptığını belirten Şaban Lale adlı vatandaş ise, \"Köyde sadece ben evimi müteahhitlere vermedim. Ancak ben de şu ana kadar sadece 8 bin TL alabildim. 20 gündür dosyamı teslim ettiğim halde iki adet ödeneği alamıyorum\" diyerek mağdur edildiğini belirtti.(Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir