• DOLAR 32.502
  • EURO 34.944
  • ALTIN 2434.133
  • ...
100 Yıllık Rüya Artık Gerçek Oluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği`nden yapılan açıklamaya göre, DSİ Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen ve Konya Ovası`nı suya kavuşturacak projeler bir bir hizmete alınıyor.

Bu kapsamda, yaklaşık 1 milyon 500 bin dekar tarım arazisinin sulanmasını sağlayacak Bağbaşı Barajı ve Mavi Tünel 12 Aralık 2012`de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılacak.

100 MİLYON METREKÜP SU

Açılışı yapılacak Bağbaşı Barajı ile Mavi Tünel`e yıllık ortalama çevrilecek su miktarı 180 milyon metreküp olacak. Bu su ile Çumra Ovası`ndaki sulama suyu ihtiyacının karşılanması, yeraltı suyunun beslenmesi ve Konya şehrinin uzun vadeli içme ve kullanma suyu ihtiyacı olan 100 milyon metreküp su karşılanacak.

Göksu Nehri üzerinde inşa edilen baraj ile Göksu Havzası`ndan Konya Kapalı Havzası`na su derive edilecek. Yüksekliği 115 metreye ulaşan ve 205 milyon metreküp depolama hacmine sahip baraj 106 milyon liraya mal oldu.

YÜZ YILLIK RÜYA MAVİ TÜNEL HAZIR

Göksu`dan Konya Kapalı Havzasına yılda 414 milyon metreküp su aktaracak 4,2 metre çapında ve 17 bin 34 metre uzunluğundaki yüz yıllık rüya mavi tünel ise 234 milyon liraya mal edildi.

Konya Ovası`nın önemli bir bölümünü sulanabilir hale getirecek olan Mavi Tünel Projesi; aşırı yeraltı suyu çekimini ve çöküntü obruklarının oluşmasını engelleyecek, aynı zamanda atık suların değerlendirilip, kuruyan göllere su takviye edilmesiyle ovadaki verimliliğin artmasını sağlayacak. Proje ile Konya önemli bir su potansiyeline sahip olacak.

Konya Ovası Proje (KOP) kapsamında inşa edilen ve toplam maliyetleri 340 milyon lira olan, dünyanın beşinci uzun tüneli Mavi Tünel ve ona su sağlayacak olan Bağbaşı Barajı`nın açılmasıyla, özellikle tahıl ağırlıklı kuru tarımın yapıldığı Konya`ya ve Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlanacak.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir