• DOLAR 32.348
  • EURO 35.162
  • ALTIN 2305.25
  • ...

Yeni geliştirilen sistemin mevcut OGS-KGS sistemine entegre edilememesi nedeniyle 15 milyon dolara yakın ek yatırım yapıldı.
 

Otoyollar ve boğaz köprülerinde kartlı geçiş sistemine alternatif olarak anında ödeme seçeneği sunmak amacıyla PTT ve Karayolları Genel Müdürlüğü işbirliğiyle geliştirilen ‘Hızlı Geçiş Sistemi`nin (HGS) ekim ayında Türkiye`de İzmir’den uygulanmaya başlanacağı belirtildi. PTT Genel Müdürü Osman Tural, "HGS kartları 5 liradan başlamak üzere çeşitli seçeneklerde satışa sunulacak.” dedi.
 

Sistemin deneme çalışmalarının yürütüldüğü İzmir-Çeşme-Aydın otoyolu üzerindeki Adnan Menderes Havalimanı çıkışında bulunan Karayolları İşletmeler Başmühendisliği binasında Hızlı Geçiş Sistemi`nin tanıtımı amacıyla bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan ve PTT Genel Müdürü Osman Tural katıldı.
Karayolları Genel Müdürü Turhan, yaptığı konuşmada manuel ödeme sisteminin kaldırılması sonrası Kartlı Geçiş Sistemi`nde bir yığılma olduğunu, Otomatik Geçiş Sistemi`nin (OGS) yaygınlaştırılmasında ise problemler yaşandığını söyledi. Halen OGS sisteminde 2 milyon 800 bin, KGS`de ise 8 milyona yakın kullanıcının bulunduğunu, KGS`nin neden olduğu beklemelerin yoğun trafiğin bulunduğu bölgelerde sıkışıklığa neden olduğunu anlatan Turhan, bu durumun belli bölgelerde karbon emisyonunun da yükselmesine yol açtığına dikkati çekti.


PTT ile yapılan protokol kapsamında geliştirme çalışmaları devam eden yeni bir sistem olan HGS`nin ise düşük maliyetle alınabildiğini ve pratik bir kullanıma sahip olacağını açıklayan Turhan, HGS`nin özellikle KGS`nin alternatifi olacağını, yakın dönemde KGS`deki kullanıcı sayısının HGS`ye geçmesini beklediklerini söyledi.

HGS HEM ALTERNATİF HEM DE DEĞİŞİK TASARIMLARDAN DA OLUŞACAK
Yeni sistemi anlatan PTT Genel Müdürü Osman Tural, HGS`yle ilgili bir sunum yaptı. Tural, iki dev kurumun hizmet çeşitlerini genişletme çalışmaları kapsamında başladığı projenin PTT’nin 171. hizmet çeşidi olacağını söyledi.
Yeni geliştirilen sistemin mevcut OGS-KGS sistemine entegre edilememesi nedeniyle 15 milyon dolara yakın ek yatırım yapıldığını, henüz AB ülkelerinde dahi uygulanmayan ‘Pasif RFID’ teknolojisinin kullanılacağını açıklayan Tural, HGS`nin çalışma sisteminin OGS`ye benzediğini, ancak daha ileri bir teknolojiyi kullanacağını anlattı.


Kartlı veya stikırli sistemi sinevizyon eşliğinde anlatan Tural, şu bilgileri verdi: “HGS kartlarının muadili sayılabilecek OGS cihazları yüksek maliyeti, düşük kullanım ömrü ve pazarlama güçlükleri nedeniyle yaygınlaşamamıştı. HGS kartları tüm bu eksiklikleri giderebilen modern bir sistem olacak. Etiket şeklinde cama yapıştırılabilen sabit kart seçeneklerinin yanında cüzdanda taşınabilecek kart seçenekleri kullanıcıya sunulacak. Ayrıca kartların üzerine kullanıcının tuttuğu takımın renkleri gibi özel tasarımlar da uygulanabilecek. Çok çeşitli seçeneklerde sunulacak bu kartlar 5 liradan başlamak üzere kullanıcıya sunulacak.”


Yeni uygulamayla vatandaşların 4 bin 200 PTT şubeleri, anlaşmalı bankalar, büfeler, benzin istasyonları, sınır kapıları, internet, cep telefonu ve çağrı merkezi vasıtasıyla yükleme yapabileceklerini ifade eden Tural, bu sistemde etiketin pilinin olmadığını, bakım maliyeti gerektirmediğini, kredi kartı gibi kullanılacağını ve ömrünün 10 yıl olduğunu kaydetti.
Tural, 40-50 lira gibi fiyatlarla satılan OGS cihazlarının ise 3 yıllık bir ömre sahip olduğunu, pil değişimi ve bakım gerektirdiğini kaydetti.


Sistemin İzmir-Aydın-Çeşme otoyolunda yapılan denemelerde başarı sağlandığını kaydeden Osman Tural, “Ekim ayından itibaren HGS kartları, tüm Türkiye`deki otoyollar ile Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü`nde kullanılmaya başlanacak. Bunu İzmir Çeşme’den başlatacağız.” dedi.


Tural, yeni bir uygulamayla tek karta 5 farklı kullanıcı plakasının da yüklenebileceğini, bunun da toplu kullanımlar için avantaj getireceğini söyledi. Kullanıcının kartındaki paranın azalması halinde kendisine cep telefonu mesajı veya mail yoluyla uyarıda bulunulacağını ifade eden Tural, yüklemenin kimlik numurası ve plaka numarasıyla yapılabileceğini ifade etti. Sistemin OGS ve KGS sistemiyle birlikte çalışacağını, ancak ayrı bir işleme sistemine sahip olacağını söyleyen Tural, ilk etapta özellikle KGS kartı sahiplerinin HGS`ye geçmesini beklediklerini kaydetti.


Toplantı sonrası Karayolları Genel Müdürü Turhan ve PTT Genel Müdürü Tural, HGS etiketli arabayla otoyol gişesinden deneme geçişi yaptı.