• DOLAR 32.328
  • EURO 35.169
  • ALTIN 2301.724
  • ...
SON DAKİKA
Erken Doğum Bebeğin Hayatını Tehdit Ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Normal bir gebeliğin yaklaşık 40 hafta süreceğini ve gebeliğin 37. haftasından önce olan doğumlara `Erken Doğum`, bu şekilde doğan bebeklere ise, `prematüre bebek` dendiğini belirten Memorial Diyarbakır Hastanesi Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü`nden Op. Dr. Aydın Ilgın, bu bebeklerin doğum ağırlıklarının 2500 gr`dan az olduğunu belirterek erken doğum hakkında bilgi verdi.



Erken Yoğuma Neden Olan Risk Faktörleri;

İstirahat ile geçmeyen, belde ve kasıklarda adet sancısına benzer ağrıların, vajinal akıntı miktarında artış, su gelmesi, vajinal kanama gibi belirtilerin erken doğuma işaret edebileceğini belirten Ilgın erken doğumun tam olarak nedeni bilinmemekle birlikte bazı risk faktörlerinin olduğunun da bir gerçek olduğunu söyleyerek erken doğuma neden olan risk faktörlerini ise şöyle sıraladı:

 

-Gebeliğin son haftalarında görülen idrar yolu enfeksiyonu, vajinal enfeksiyonlar
-Çoğul gebelikler
-Bebeğin suyunun fazla olması (polihidroamniyoz)
-Doğumsal rahim kusurları (perde olması), miyomlar
-Hamilelikte görülen vajinal kanama
-Anne adayında ortaya çıkan kansızlık(anemi), tansiyon yüksekliği
-Önceki gebelikte erken doğum hikayesi
-17 yaş altı 35 yaş üstü anne adayları
-Düşük kilolu anne adayları
-Stres altında yoğun şekilde çalışma çalışanlar
-İki gebelik arası geçen sürenin 1 yılın altında olması
-Sigara, alkol, uyuşturucu madde kullanımı


Gebelik Öncesinde Doktorunuza Başvurun

 

Gebelik öncesi muayene ile erken doğuma neden olabilecek hastalıkların saptanması ve tedavisi oldukça önemli olduğunu ifade eden Ilgın, \"Bel-kasık ağrısı, vajinal akıntı miktarında artış, su gelmesi, vajinal kanama gibi öncü belirtilerinin hasta tarafından erken fark edilmesi ve doktora başvurması erken doğumu engellemede önemli ölçüde rol oynar. Rutin gebelik takiplerinde ultrason ile gebeliğin 24. haftasında rahim ağzı uzunluğuna mutlaka bakılmalıdır. Rahim ağzı uzunluğu ne kadar kısa ise (2,5 cm ve altı) erken doğum riski o kadar fazladır. Rahim ağzı kısa olan gebelerin yakın takibe alınması ve uygun tedavinin yapılması ile erken doğum önlenebilir. Ayrıca anne kilosunun ve yaşının ideal aralıkta tutulması, çalışma şartlarının uygun olması, iki gebelik arası geçen sürenin 1 yıl üzerinde olması, sigara ve diğer risk faktörü oluşturan alışkanlıklardan uzaklaşılması erken doğumu önlemede etkilidir\" dedi.

 

32. Hafta Öncesinde Dikkatli Olunmalı

Birçok prematüre bebeğin yeni doğan yoğun bakım ünitesinde özel bakıma ihtiyaç duyacağını sözlerine ekleyen Ilgın, \"Özellikle 32. haftadan önce doğan bebeklerde oluşabilen riskler; düşük doğum ağırlığı, büyüme ve zeka geriliği, beyin felci, körlük (retinopati), solunum problemleri, bağırsak problemleridir. Prematüre bebek ölümlerinin başlıca nedenleri arasında solunumla ilgili problemler, enfeksiyon (sepsis), beyin ve bağırsak kanamaları ilk sırada sayılabilir\" ifadelerini kaydetti. (Osman İçli-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir