• DOLAR 32.35
  • EURO 35.121
  • ALTIN 2310.274
  • ...
Erdoğan ve Mursi konuştu: İsrail Cezasını Çekecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Mursi, Mısır Cumhurbaşkanlığı Sarayı`nda, Türkiye-Mısır Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı`nın ardından, ortak basın açıklaması yaptı.

Başbakan Erdoğan, ``Temennimiz süratle Gazze`de ateşkesin sağlanmasıdır. Fakat burada dünyadaki egemen güçlerin yine İsrail`i koruma adı altında, İsrail`in güvenliğini koruma adına, burada haksızlığı koruma durumuna düşerlerse insanlık bunu affetmeyecektir`` şeklinde konuştu.

Erdoğan, ``Dün akşam Sayın Obama ve Sayın Putin`le görüştüm. İsrail tarafını ikna etmelerini, önemli bir teminat oluşturulmasını istedik. Daha önceki Kahire Anlaşması`na İsrail uymadı. Burada da aynısının olmamasını ilettim`` dedi.

Erdoğan, ``Hedefimiz, yıl sonuna kadar Türkiye ile Mısır arasındaki ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkarabilmektir. 3-4 yıl içinde de ticaret hacmimizi 10 milyar dolara çıkarmalıyız`` dedi.

Mursi: Ateşkes için çaba gösterdik

Basın toplantısında, ``Değerli kardeşim, Recep Tayyip Erdoğan`` diyerek, sözlerine başlayan Mursi de görüşmelerde, İsrail`in Gazze`ye yaptığı son saldırıları da ele aldıklarına işaret ederek, ``Mısır ile Türkiye olarak biz sükunetin tesisi için elimizden gelen çabayı harcamaktayız. Gazze`ye yapılan dünkü ziyaretle de bu açık bir şekilde ortaya konulmuştur. Bu konuda her iki ülkenin çabalarının birleştirilmesi, ortak adımlar atılması konusunda birçok hususu ele aldık. Değerli dostum Recep Tayyip Erdoğan, Mısır`a bu hususta her türlü yardımı vermeye hazır olduklarını ifade ettiler. Şunu herkes bilmelidir ki; savaş asla ve asla barışa giden bir yol değildir`` ifadelerini kullandı.

Mursi, bir gazetecinin ``İsrail`in Gazze`ye saldırıları devam ederse, askeri bir müdahalesi olursa Mısır ne tür yol izleyecek`` sorusu üzerine de şunları kaydetti: ``Biz tabii baştan beri sükunete çağrıda bulunduk ateşkes yapması için çaba gösterdik. Filistin Devleti, İsrail tarafından işgal edilen bir devlettir, bunun bu şekilde bilinmesi gerekir. İsrail bilmelidir ki; bölge ülkeleri eski bölge ülkeleri değil liderleri de eski liderler değil. Bunun sonucunun cezasını çekmek durumundadır.``

Suriye`deki olaylar

Suriye`de akan kanın durdurulması konusunda da Kahire ve Ankara`nın çabalarını ele aldıklarını dile getiren Mursi, sözlerini şöyle sürdürdü: ``Kardeş Suriye`yi krizden bir an önce kurtulması için neler yapılması gerektiği konusunu ele aldık. Bu bağlamda `Dörtlü İnisiyatif` çerçevesinde, Türkiye, İran, Suudi Arabistan ve Mısır`ın yer aldığı bu inisitayif çerçevesinde neler yapılabileceği konularını ele aldık. Atmış olduğumuz adımların uygulanabilirliği konuları, Pakistan`da 22 Kasım`da gerçekleşecek zirvede ele alınacak.``

Bu haberler de ilginizi çekebilir