• DOLAR 32.598
  • EURO 34.836
  • ALTIN 2508.878
  • ...
Arap Baharında Toplumlar Korkuyu Yendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MANİSA - Celal Bayar Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezinde, `Suriye olayları ve Türk Dış Politikası` adında bir konferans düzenlendi. Konferansta konuşmacı olarak Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner katıldı.

Laçiner konuşmasında, Arap Baharı olarak bilinen İslam coğrafyasındaki değişim sürecinden ve Suriye`deki 2 yıla yakın süren iç savaşı ve bu savaşta Türkiye`nin konumunu ele aldı.

Ortadoğu`daki yönetimlerin çok sert ve acımasız olduklarını halklarını sindirdiklerini ancak Arap Bahar`ının başlamasıyla bölge insanın \"biz korkuyu yendik dediklerini\" söyledi.

Suriye`nin toplumsal olarak farklı ırk, din ve mezhep mozaiğinden oluştuğunu ifade eden Laçiner, nüfusun çoğunluğunun Müslüman Sünni`lerden olduğunu fakat Esad yönetiminin mezhepçi bir azınlık olmalarına rağmen yönetimi ele geçirdiklerini, bu güne kadar en küçük olaylar karşısında dahi büyük cezalar veren bir anlayışa sahip olduğunu belirtti.

Suriye Baas`ının Irak Saddam yönetimiyle çok benzerlikler arz ettiğini ifade eden Laçiner, \"Irakta Saddam döneminde muhaliflerine acımasızca müdahale ettiğini tarih birçok kez kaydetmiştir. Oğul Beşer Esad`ın ise Baba Esad`a nispeten daha insancıl bir tavrı olduğu söylenir. Fakat bu gün Suriye`de gelişen olaylar sadece Beşer Esad`ın kararından öte derin Suriye Baas yönetiminin kararları daha etkin olmaktadır\" dedi.

Coğrafik ve siyasi olarak Suriye`de yaşan olayların Türkiye`yi etkilediğini belirten Laçiner, sözlerini şöyle sürdürdü: \"Türkiye bu konuda kayıtsız kalamazdı. Türkiye bölgede yakın tarihte komşu ülkeler tarafından bir takım güçlerin desteğiyle Ermeni kartını ve Kürt kartını bazı siyasi konularda Türkiye`yi sıkıştırmak için kullandıkları bilinmekte. Ermenistan`dan tutun da Rusya, İran, Irak, Suriye bu konularda zaman zaman Türkiye`ye karşı bu kartları kullanmışlardır. \" (Ramazan Sındıraç - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir