• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
KOAH Semineri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MANİSA - Seminerde konuşan Prof. Dr Arzu Yorgancıoğlu, \"KOAH müzmin obstrüktif (tıkayıcı) nefes yollarında mikrobik olmayan bir iltihaplanmaya bağlı oluşan ilerleyici bir akciğer hastalığıdır. KOAH oluşumunda en önemli risk faktörleri tütün kulanımı, ev içi hava kirliliği, çeşitli gaz ve tozlara çevresel ve mesleki maruziyettir. Bu hastalık çok önemli bir sağlık sorunu olmasına rağmen ne yazık ki kamuoyu tarafından yeterince iyi tanınmamaktadır.\" dedi.

Daha sonra söz alan Uz. Dr. Cemile Çetinkaya ise şunları söyledi: \"Dünya sağlık örgütü verilerine göre, KOAH tüm dünyada 50 milyon insanı etkilemekte ve her yıl 3 milyon kişi bu hastalık nedeni ile ölmektedir. Yine dünya sağlık örgütü 2030`da KOAH tüm dünyada en önemli ölüm nedenleri arasında 3. sırada olacağı ön görünmektedir. Türkiye verilerine göre, en önemli ölüm nedenleri arasında 3. sırada olan KOAH`ın görülme sıklığı 40 yaş üstü yetişkinlerde yüzde 20`dir. Bir diğer deyişle 40 yaş üstü her 5 kişiden biri KOAH`tır. Erken tanısı hastalığa bağlı sakatlık ve ölüm oranlarını azaltacaktır.

Eğer nefesiniz daralıyorsa doktorunuza başvurup bir soluk testi yaptırmak için çok geç değil eğer KOAH`nız varsa normal bir hayat sürmek için çok geç değil!\" şeklinde konuştu. (Ramazan Sındıraç - İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir