• DOLAR 32.372
  • EURO 34.972
  • ALTIN 2325.481
  • ...
`İdam Cezası` Türkiye İçin Ağır Sonuçlar Verir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Batman Demokrasi Platformu, İdam Cezasını geri getirme haberlerine tepki amacıyla bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını Batman Demokrasi Platformu adına Eğitim-Sen Başkanı Bülent Hatun okudu.
 
Hükümetin Ölüm Cezasını Tartışmaya Açması Siyasal Bir Körlüktür
Başbakan`ın yeri geldiğinde Eski Başbakan Adnan Menderes`in siyasal takipçisi olduğunu söylediğini belirten Hatun, "Ölüm cezası verilerek idam edilen merhum Başbakan Adnan Menderes`in siyasal takipçisi olduğunu söyleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın ölüm cezasını tartışmaya açması siyasal bir körlük olduğu kadar ahlaki de değildir. Menderes`e karşı vefasızlık örneğidir. Özellikle Başbakanın ölüm cezasını belli tip suçlar için tekrar geri getirilebileceğini belirtmesi Türkiye`de yaşayan halklar arasında kırılmaya sebep olacak, adeta Kürtlerin ve Türklerin ayrılma sürecini ciddi anlamda teşvik edecektir" ifadelerini kullandı.
 
Türkiye`nin ölüm cezasını Anayasa mevzuatından çıkardığını hatırlatan Hatun, "Türkiye ölüm cezasını başta Anayasası olmak üzere mevzuatından çıkarmıştır. Bunun yanı sıra Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi`ne ek 6 Nolu ölüm cezasının kaldırılmasına dair protokol ile Birleşmiş Milletler kişisel ve siyasal haklar uluslararası sözleşmesine ek ölüm cezasının kaldırılmasını amaçlayan ihtiyari 2 Nolu protokolü de onaylamış ve yürürlüğe koymuştur. Böylesi bir gelişme Türkiye`nin kendi içindeki demokratikleşme sürecini olumsuz etkileyecek, Türkiye tamamen otoriter bir sisteme hızla kayacaktır" dedi.
 
Hatun son olarak, Avrupa Birliği`nin en önemli temel şartlarından birisi olan ölüm cezasının kaldırılması konusunda geriye düşmek demek Avrupa Birliği kapısının tamamen kapanması demektir. Bunun Türkiye için siyasal, ekonomik, hukuksal, kültürel ve sosyolojik sonuçlarının ağır olacağını belirtti.
(Veysi Rüzgar/M.Enes İmir - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir