• DOLAR 32.533
  • EURO 34.922
  • ALTIN 2431.885
  • ...
Yarın Hicri Yılbaşı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
HABER MRK-Yarın Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed`ın, 622`de Mekke`den Medine`ye hicret ettiğinin yıl dönümü. Bu münasebetle yarın hicri yılbaşı olarak kutlanıyor.
 
Hicri tarih, Hz. Muhammed`in Mekke`den Medine`ye hicretiyle başlar. Ancak takvim başlangıcı olarak bu tarih, Hz. Ömer devrinde kabul olunmuştur. Hicretten on altı yıl sonra (638), dönemin halifesi Hz. Ömer`in emriyle Medine`de bir meclis toplanarak, tarih meselesine bir çözüm bulunması istendi. Hz. Ali`nin teklifi ve mecliste bulunanların kabulü ile Hz. Muhammed` in hicreti, İslâm tarihine başlangıcı ve Muharremin de bu yılın ilk ayı olması kararlaştırıldı.
 
Hicrî-Kamerî yıl, on iki aydır. İlk ayı olan Muharrem ile birlikte Receb, Zilkade ve Zilhicceye Araplar "eşhur`i hurum" adı verir ve bu aylarda savaştan ve her türlü şiddetten uzak dururlardı.
 
Hz. Muhammed, bu ayın dokuz, on ve on birinci günleri oruç tutmayı ashabına tavsiye etmişti. Peygamber Efendimiz buyurur ki: "Ramazan orucundan sonra, tutulan oruçların en faziletlisi Allah`a izafet ile şereflendirilen Muharrem ayındaki oruçtur" Diğer hadislerde, Muharrem ayının onuncu gününe rastlayan ve pek çok önemli olayın cereyan ettiği "Aşûra günü`nde tutulan orucun, bir yıl önce işlenen hata ve günahların bağışlanmasına vesile olacağı müjdelenmiştir." (Osman İçli-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir