• DOLAR 32.514
  • EURO 34.967
  • ALTIN 2436.394
  • ...
AA Yüzümüzü Ağartıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşların bütçeleri üzerinde milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtladı.

Arınç, ``Anadolu Ajansı ve TRT`de tarafsızlık ilkelerinin ihlal edildiği`` gerekçesiyle verilen gensoru önergesi olduğunu anımsatarak, orada da bu konuya değineceğini ifade etti.

AA`da kıdem tazminatı

``Anadolu Ajansı`nın özelikle son dönemlerde yaptığı çalışmalar, yüzümüzü ağartacak düzeyde`` diyen Arınç, şunları kaydetti:

``Orada `işten zorla çıkartıldılar, sendikasızlaştırma...` Bütün bunlar konuşuluyor. Ben AA`nın hangi statüde olduğunu bilmezdim. Bana bağlandıktan sonra tanıdım. Meclis`teki muhabirlere, bütün gazetecilere `ah keşke siz de AA`da çalışsaydınız` diyorum. Onlar da `amin` diyorlardı. Bir gün de çıktım Sayın Başbakan`a `beni bakanlıktan, milletvekilliğinden de alın şu Anadolu Ajansı`nda bir görev verin` dedim. `Niye?` dedi. Çünkü hiç kimse zorla emekli edilmedi. Herkes dilekçesini verdi ve emekli oldu. Böyle bir emekliliği kim istemez, darısı başına İzzet Çetin (CHP Ankara Milletvekili). Çok sevdiğiniz sendika başkanı Ercan Sadık İpekçi, emekli dilekçesini verdi ve Ekim 2011`de emekli oldu. Valiler kendi tazminatlarını düşünsün, genel müdürler emekli olunca ne kadar tazminat alacaklarını düşünsünler, milletvekillerinin zaten böyle bir hakkı yok ama Ercan Sadık İpekçi arkadaşımızın bizden aldığı tazminat 620 bin 966 TL. Yetmiyor, sandıktan da 231 bin 643 TL alıyor. Bizdeki pozisyonu muhabir. Toplam 852 bin 609 TL eline para ödendi. 10 kişiye ödediğimiz tazminat 8 milyon 602 bin TL. İsmail Yılmaz, Genel Müdür Danışmanı, toplam tazminatı 982 bin 674 TL.``

Kıdem tazminatlarına ilişkin örnekler veren Arınç, CHP`li milletvekillerinin ``soygun yapmışlar gibi konuşuyorsunuz`` sözlerine ``Niye heyecanlandınız? Çok kıymetli bunlar. Gökten zembille gelmişler`` karşılığını verdi.

AA`da çaycılık yapanın aldığı asgari kıdem tazminat tutarının 225 bin TL olduğunu belirten Arınç, emekli olan 201 kişi için ödenen tazminat tutarının da 61 milyon TL olduğunu bildirdi.

Arınç, ``201 kişi `bir trilyon tazminat aldık ne mutlu bize` dediler. Bize bunların çalışırken maliyeti asgari 14 bin TL idi, yerine aldığımız personelin maliyeti 5 bin TL`ye geçmiyor`` dedi.

Yıpranma payı

Arınç, gazetecilerin yıpranma payı konusunda kendi çalışmasını bitirdiğini anlatarak, şahsen gazetecilerin yıpranma payının diğer iş kolları da düşünülerek yeniden koyulabileceğini düşündüğünü kaydetti.

Ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı`nın aktüerya dengesi, Sosyal Güvenlik Kanunu`nun bütünü, 4 yıl önce kaldırılan bir şeyin 4 yıl sonra nasıl ve hangi amaçla konulabileceği, gazetecilere bir ayrıcalık olup olmayacağı, diğer iş kollarının bundan ne kadar etkileneceğinin araştırdığını söylediğini anımsatan Arınç, ``Buna da saygı duymak lazım. Hiçbir yerde `ben mutlaka yıpranma payı gazetecilere tanınacaktır` demedim. Düşüncelerimi ifade ettim. Bu düşüncelerimin arkasındayım`` dedi.

Bunların bir prensip içinde görüşülmesi gerektiğini dile getiren Arınç, ``Gelişigüzel `size böyle bir kıyak yapalım` değil, diğer iş kolları açısından da düşünmemiz gerekiyor`` diye konuştu.

AA`daki iki sendikanın varlığını iftiharla ilan ettim

Toplantıda, hükümetten beklentilerin dile getirildiğini ancak gazete patronları ile ilgili hiçbir şey konuşulmadığının altını çizen Arınç, şunları kaydetti:

``Bugün gazetecilerin, sendikaları konusunda da yıpranma konusunda da 212 sayılı kanun konusunda da en büyük çilesi bizden değil patronlardan kaynaklanıyor. Ben milyar dolarlık ihalelere girip peşin para yatıran bir insanın, televizyonunda, gazetesinde çalışanlara 6 aydır maaş ödemediği söylüyorum. Gazeteci arkadaşlar bana teşekkür ediyorlar ve `konuştunuz iki aylık ödendi bir daha söyleyin de diğerleri ödensin` diyorlar. Ancak bunu siz de söyleyin. Kapının önüne konulan gazetecinin hiçbir özgürlüğü yoktur. Anadolu Ajansı`nda biz bunu yapmadık. Orada tek sendika vardı. Benim o sendika ile ilgili sözlerimi eleştirebilirsiniz ama ben iki sendikanın varlığını her yerde iftiharla ilan ettim. Çünkü başka hiçbir gazetede, televizyonda tek bir sendika bile yok. Çünkü patron `sendikaya girerseniz ne iş ne maaş, kapının önündesiniz` diyor.``

Bütçeler kabul edildi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu ile RTÜK`ün 2013 yılı bütçeleri kabul edildi.
 

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir