• DOLAR 32.433
  • EURO 34.484
  • ALTIN 2488.112
  • ...
Rahmet ve mağfiret dolu "üç aylar" başlıyor MAZLUMLARA DUA EDELİM
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

M. ERKAN YAVUZ - DOĞRUHABER

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in (S.A.V), "Ya Rabbi, Receb ve Şabanı bizler için mübarek kıl ve bizi Ramazana eriştir" diye dua ederek karşıladığı mübarek üç aylar, bu gece idrak edilecek Regaip Kandili ile başlayacak. Recep ayında, Regaip ve Mi'râc; Şaban ayında Berat; Ramazan ayında ise Kadir Gecesi gibi dört ayrı geceyi içinde barındıran üç aylar, dua ve yakarışların Allah'a arz edilmesi, pişmanlık gözyaşlarıyla günahların yıkanması, yapılan ibadet ve taatlere verilen sevabın katlanması bakımından kaçırılmayacak bir fırsattır. Üç ayların kıymet ve önemine değinen âlimler, bu aylarda mazlumlar için bolca dua edilmesi çağrısında bulundu.

CENABI ALLAH KULLARINA BÖYLE FIRSATLARI TAKDİM EDİYOR

Rahmet aylarına eriştiğimizi ifade eden Siyer Vakfı Kurucu Başkanı Muhammed Emin Yıldırım, “Allah kullarına bir rahmet vesilesi olsun diye bazı gün, gece ve ayları bize özel olarak bahşetmiştir. Bunlardan en özel ay Ramazan ayı, en özel gün ise Kadir Gecesi’dir. Recep ve Şaban ayı da bu özel ayın ve günün habercisidir. Hz. Peygamber Efendimiz Recep ayı geldiği zaman farklı bir iklime girer ve bu ayı ihya etmek için seferber olur, sahabelere de bunu tavsiye eder. Bu aylar her açıdan muhasebe ayı olarak değerlendirilmeli, tamir ayları olarak değerlendirilmelidir. Çünkü hayatın içinde birçok şey yıpranıyor, eksik bırakılıyor. Dolayısıyla bazen durup geriye dönüp hayatın, anın muhasebesini yapmak için fırsatları oluşturmak gerekiyor. İşte tam da böyle aylarda, Cenabı Allah kullarına böyle fırsatları takdim ediyor. Bizler de elimizden geldiğince bu ayların rahmet esintilerinden daha fazla istifade etmemiz için, önce güçlü bir bilince sonra da güçlü bir muhasebeye, arkasından da güçlü bir tamire ihtiyacımız var. Rabbim bu güzel aylardan en güzel şekilde istifade etmemizi cümlemize nasip etsin inşallah.” dedi.

MAZLUMLAR BİZİM DEĞİŞMEZ GÜNDEMİMİZ OLMALIDIR

Bu aylarda özellikle mazlumların bizim değişmez gündemimiz olması gerektiğine vurgu yapan Yıldırım, “Şu anda dünyanın dört bir tarafında ne yazık ki ciddi sıkıntılar içerisinde olan kardeşlerimiz var, böyle rahmet esintilerinin çok daha farklı bir biçimde estiği zamanlarda da mazlumlar daha fazla hatırlanmalıdır. Özellikle bu ayın en önemli ibadetlerinden biri olan nafile oruçları, Ramazan ayından önce tutulan oruçların iftar anları aslında dua anlarıdır ve o anlarda yapılan dualar da Allah katında makbul olacağı için mazlumların hepsini bu anlardaki dualarımıza dahil etmeliyiz. Kuzeyden güneye, doğudan batıya, yeryüzünün neresinde olursa olsun sıkıntılar içinde olan kardeşlerimize, şu anda mahpus olanlara, zorunlu hicret yaşayanlara ve şu dünyada garip bir biçimde hayatını devam ettirmek zorunda kalan bütün kardeşlerimize de dualarımızda yer vermeliyiz ki o iman kardeşliğinin sorumluluğunu bir nebze de olsa yerine getirmiş olalım. Allah bu günleri hakkıyla ihya etmeyi nasip eylesin, bütün mazlumların kurtuluşuna vesile kılsın inşallah.” ifadelerini kullandı.

BU ÜÇ AYLAR ÜMMETİN BİRLİĞİ VE DİRLİĞİ İÇİN KANDİL OLSUN

İTTİHAD-UL ULEMA üyesi Molla Cemal Çınar Üç aylar ve Regaip Kandili dini açıdan mübarek, İslam kültür külliyatınca maneviyatın en zengin olduğu aylar olduğu Resul-i Ekrem’in  “Allah’ım! Recep ve şabanı bize mübarek kıl, bizi ramazana ulaştır.” Hadis bu işin İslam’da olduğunu çok açık bir şekilde beyan etmiş oluyor. Bu üç aylarda ibadetlerimizden nafile namazlarımızı, gece namazlarımızı, haftalık nafile oruçlarımızı, dünya Müslümanlarının geçirdiği bu zor zamanda sadaka ve dualarımız ile onların yanında olduğumuzun hesabını gözden geçirmemiz lazım. Çok iyi yapabileceğimiz bu üç ayların ümmetin birliği ve dirliği için sönmeyecek şekilde tutuşan bir kandil olmasını Rabbimizden niyaz ederiz.

DUA SEFERBERLİĞİ İLAN ETMELİYİZ

Çınar son olarak şunları söyledi; “Dua her zaman Müslümanların birbirleri namına Allah’a tazarru ve dilekte bulunmak için yapmaları gereken en masum ve en önemli dini yakarışıdır. Duamız olmadan bir değerimizin olamayacağını Kur’an-ı Kerim’de buyuran yüce Allah, bu konuda ona yalvarmamızı emrederek, ‘yalvarınız ben de icabet edeyim’ der. Kardeşinin gıyabında yapılan bir duanın ret edilmeyeceğini ferman eden rabbimizin açmış olduğu bu manevi iklimi ümmetin yeniden diriliş ve ihyasına vesile etmek için dua seferberliği ilan etmeliyiz. Evet, dua her zaman yapılmalı am üç ayları hiç kaçırmamamız gerekir bu üç ayları rabbim mazlumların kurtulduğu zalimler zulmünden vaz geçirildiği her hak sahibinin hakkına kavuştuğu aylar olması dileği ile…”

“DAĞILMIŞLIĞIMIZI KURTARMAK İÇİN BÖYLE İŞARETLERE İHTİYACIMIZ VAR”

İstanbul il Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz ise, üç ayların maddi manevi anlamda ramazana hazırlanmamız için bir fırsat olduğunu söyledi. Yılmaz, “Üç aylar dediğimiz zaman merkezinde ramazan ve Kur’an olan bir iklim hatırımıza geliyor. Recep ve Şaban ayları Ramazana hazırlanmamızı sağlayan bir hazırlık safhasıdır. Bu ayların da ilk mübarek gecesi Regaip kandilidir. İnşallah perşembeyi cumaya bağlayan gecede Regaip kandilini idrak etmiş olacağız. Regaip rağbet anlamını taşıyor. Bizim dünyaya ve masivaya olan ilgimizi hakka, Allah’a (Celle Celalüh) kulluğa, dostluğa çevirmek ve ona rağbet etmek üzere yeniden yoğunlaşma anlamında önemli bir kilometre taşıdır. Dünya hayatında yaşıyoruz. Bu hayatın mutlaka bize etki eden, gönlümüzü, gözümüzü savuran taraflar var. Bu dağılmışlığımızı korumak ve kurtarmak için bazen böyle işaretlere ihtiyacımız var. Üç aylar ve onların içerisindeki kandiller bize artık siz yavaş yavaş ramazan iklimine, Kur’an iklimine giriyorsunuz diyor. Kur’an ramazanla beraber çok farklı bir anlam kazanıyor. Çünkü Kur’an ramazan ayında indi ve ona ayrı bir değer kazandırdı. Onun için Kur’an, ramazan ve Müslüman bir araya geldiğinde, imanın, heyecanın, coşkunun yükseldiği bir iklim meydana geliyor. Bu hafta içerisinde ona yaklaşmış olmanın, onun heyecanını idrak etmiş olmanın sevinci içerisindeyiz. Cenabı Hakk, sağlık ve afiyetle İslam ümmetine bu aylara ulaşmayı, onları hak ettiği gibi ihya etmeyi nasip etsin.” şeklinde konuştu.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir