• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Demokratlardan Trump'a: Diktatörü sevimli göstermekten vazgeçin!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 2017 yılının Kasım ayından itibaren Suudi'de tutuklu bulunan ABD vatandaşı Velid Ahmed Fetihi'yi bir heyetin ziyaret ettiği bildirildi. Açıklamada Trump yönetiminin Fetihi sorununu Suudi yetkilileriyle tartışacağı belirtildi.   

ABD senatosunun, ABD Başkanı Donald Trump'a, Dr. Velid Ahmed Fetihi'yi serbest bırakmaları ve ona işkence yapanların hesap vermesi için Riyad hükümetine baskı kurmasını istemesi üzerine Fetihi'yi dün bir Amerikan heyetinin ziyaret ettiği bildirildi.

Ziyarete ilişkin açıklamalarda bulunan ABD senatosunda demokratik azınlığın lideri Senatör Dick Durbin, Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'ın "vahşiyane işler" olarak vasıflandırdığı suçlarından ötürü hesaba çekilmesi talebinde bulundu.

Durbin, Twitter hesabı üzerinden Fetihi'ye vurgu yaparak, "Suudi Arabistan'da işlenen vahşet listesine ek olarak Amerikan vatandaşımız bir mahkûm olarak gözaltında." dedi.

Durbin, "Başkan Donald Trump ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ne zaman boş açıklamalardan, diktatörü sevimli göstermekten vazgeçecek ve ne zaman Muhammed bin Salman'ı eylemlerinden sorumlu tutmaya başlayacak?" sorusunu yöneltti. 

Senatör Bob Menendez başta olmak üzere Senato Dış İlişkiler Komitesindeki birçok demokrat da Velit Fetihi'nin yargılanmaksızın işkence gördüğünü ifade eden raporların ortaya çıkması sonrası büyük kızgınlık duyduklarını bildirdi.

Menendez, "Trump hükümeti açık ve net bir şekilde ABD'nin hiçbir vatandaşına işkenceyi kabul etmediğini beyan etmeli." açıklamasında bulundu.

Gazeteci Cemal Kaşıkçı, Suudi'nin Türkiye konsolosluğunda hunharca katledilişinden önce Fetihi'nin tutuklanmasını Twitter hesabından kınamıştı.  

Dr. Ahmed Velid Fetihi neyle suçlanıyor?

24 Eylül 1964 yılında Cidde şehrinde doğan ve ailesi altın ile mücevherat ticaretiyle tanınan Fetihi, ABD'deki İhvan mensuplarıyla irtibatlı olduğu gerekçesiyle Suudi tarafından tutuklandı.

Arap Baharını destekleyen açıklamalarda bulunan Fetihi, ayrıca Mısır'da darbe sonucu görevinde uzaklaştırılan seçilim Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi de destekler açıklamalarda bulunmuştu.

Fetihi'ye yöneltilen suçlamalar arasında Mısır'daki darbe döneminde Suudi'deki Mısır Konsolosluğundaki bir akrabasının nüfuzunu kullandığı iddiaları da yer alıyor.

1999-2002 yılları arasında Harvard Tıp Fakültesinde öğretim üyesi olarak görev yapan Fetihi, Harvard Tıp Fakültesi Mount Auburn Hastanesi'nden 1993 yılında En İyi Öğretim Görevlisi Ödülü de dahil olmak üzere birçok ödül aldı. (Zeyd Varol-İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir