• DOLAR 32.541
  • EURO 34.785
  • ALTIN 2493.639
  • ...
SON DAKİKA
​"Müslüman gecenin âbidi gündüzün yiğidi olmalı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Batman İl Müftüsü Turgut Erhan, Regaib Kandili ve üç ayların ihya edilmesi ile ilgili İLKHA mikrofonlarına önemli hatırlatmalarda bulundu.

Her Müslüman gecenin âbidi gündüzün yiğidi olmaya talip olması gerektiğini belirten Müftü Erhan, mübarek üç aylar ve kandil gecelerini diriltemeyenlerin manen ölü sayılacağını söyledi.

Erhan, 7 Mart perşembeyi cumaya bağlayan gecenin Regaib Kandili olduğunu, 8 Mart Cuma gününden itibaren de üç aylara girileceğini anımsattı. Erhan, Ramazan ayının müjdecisi, üç ayların ilk mübarek gecesi, Recep ayının ilk cuma gecesinin Regaib, Recep ayının 27’nci gecesi Miraç, Şaban ayının 15’inci gecesinin Berat ve Ramazan ayının 27’nci gecesinin ise Kadir Gecesi olduğunu belirtti.

Müslümanların üç ayları en güzel şekilde değerlendirmesi gerektiğini vurgulayan Erhan, “Mübarek üç aylar olan Recep, Şaban ve Ramazan ayı, Cenab-ı Hakkın rahmetinin, mağfiretinin Mümin ve Müslümanlar üzerine adeta nisan yağmurları gibi akmaya başlamış olduğu aylardır. Allah’ın fazlının, kereminin, ihsanının en fazla oluşmuş olduğu bu ayları en güzel şekilde geçirebilmek, dolu dolu ihya edebilmek, Mü’min ve Müslümanların en başta en temel görevidir.” dedi.

Erhan, Regaib Kandilini idrak ederken Allah’ın bol bol ikramından istifade edebilmenin, gereğince nasiplenebilmenin büyük önem arz ettiğini ifade etti.

“İmam dolu bir ruhla bu geceleri değerlendirmeliyiz”

Müslümanların Miraç Gecesini de hakkıyla idrak edebilmesinin önemli olduğunu aktaran Erhan, “Hazreti Muhammed Sallallahu Aleyhi ve Sellem’in hicretten bir süre önce Allah’ın emri ile Mescid-i Haram’dan alınıp, Mescid-i Aksa’ya götürülmüş, oradan semaları kat ederek Rabbine yöneltildiği, fevkalade taltiflere ve manevi hediyelere mazhar olmuştur. Miraç Gecesini idrak ederken, Miraç olayının öncesinde ve sonrasında Hazreti Peygamberin ve ashabının tevhid mücadelesi yolunda katlandıkları eziyet ve sıkıntıları hatırlamak, Resulullah’ın örnek hayatını gözden geçirerek, Mü' mine yakışan iman dolu bir ruhla değerlendirmek gerekir.” diye konuştu.

“Bol bol tövbe ve istiğfarda bulunulmalı”

Konuşmasının devamında Erhan, şunları söyledi: “Aklanma, temiz ve suçsuz çıkmak için bir fırsat olan Berat Gecesinde ise bol bol tövbe ve istiğfarlarla günahlardan temizlenebilmek, arınabilmek, gecenin manevi değerine binaen namaz, Kur’an tilaveti, zikir, teşbih ve istiğfarlarla geçirebilmek, hayırlı iş ve eylemlere özel önem verip yönelebilmek büyük önem taşımaktadır. Hemen onun arkasından yine mübarek bir geceyi içerisinde barındıran Ramazan ayına girmiş olacağız. Orada Kadir Gecesini ihya etmiş olacağız.”

“Mü’minler gecenin âbidi olmalı”

Mübarek üç aylar ve geceleri diriltmek için çaba sarf etmeyenlerin manen ölü olacaklarına vurgu yapan Erhan, “Mü’min ve Müslümanlar bu üç aylar içerisinde gün ve geceleri, bu zaman dilimini geçirirken gecenin âbidi, gündüzün de yiğidi olmaya kendisini adamış olmalıdır. Bu günlerde Müslüman kimliğini göstermesi ve buna göre de bir hayat, plan ve programını yapmış olması Müslümanların en temel görevlerinden bir tanesi olacaktır. Hiç şüphesiz bu kutsal gün ve geceleri en güzel şekilde diriltmek için çaba ve gayret sarf etmeyen kimselerin, manen ölü olacakları gerçeğini de akıllarından çıkarmamaları gerekir.” şeklinde konuştu.(Mehmet Fatih Akgül-İLKH

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir