• DOLAR 32.359
  • EURO 35.067
  • ALTIN 2291.653
  • ...

VAN- VATSO Yönetim Kurulu, meclis üyeleri ile Van`ın ileri gelen işadamlarından oluşan heyet, ikinci resmi görüşmesini Macaristan Ticaret ve Sanayi Odası ile yaptı.

 

\"İlk Kez Doğu İllerinde Gelen Bir Ticaret Odası İle Görüşüyoruz\"
Türkiye`nin Budapeşte Büyükelçiliği ticaret müşavirleri Evrim Demirci Soranlar ve Seda Sevgi`nin de hazır bulunduğu resmi görüşmelerde, bir açıklama yapan Ticaret ve Sanayi Odası Macar Türk Bölümü Yönetim Kurulu Başkanı Andras Rev, Türkiye`de Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük illerin ticaret ve sanayi odaları ile zaman zaman görüşmeler yaptıklarını ancak ilk kez Doğu illerinde gelen bir ticaret odası ile görüştüklerini söyledi.
Macar ticaret odası olarak Van`ı doğu ile batı arasında bir köprü olarak gördüklerini kaydeden Rev, gelecek yıl mayıs ayında Şanlıurfa ve Gaziantep`e bir gezi planladıklarını ve ondan sonraki yıllar da ise Van`a gelmeyi planladıklarını kaydetti.

 

Daha sonra bir açıklama yapan VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mirza Nadiroğlu ise, dünyanın hızla globalleştiğini ve bu yüzden Vanlı sanayici ve tüccarın dünya ile entegre olması için `Orta Avrupa` turunu düzenlediklerini söyledi. Nadiroğlu, \"Bizim İtalya`da başladığımız ve Macaristan ile devam eden gezimizin asıl amacı yatırımcıya iş ortamı sağlamak ve ikili ilişkileri geliştirmektir.\" dedi.

 

`Tekstil Kent Projemiz Türkiye`de Bir İlktir`
Van`da geçen yıl yaşanan deprem mağduriyetini gidermek için hükümetin destekleri ile Cazibe Merkezleri kapsamında 600 bin metrekare alanda uygulanacak olan Tekstil Kent Projesini hayata geçirdiklerini belirten Nadiroğlu, \"Bu projemiz Türkiye`de bir ilktir. Alt ve üst yapısı devlet tarafında yapılıyor. Proje tamamlandığında yatırımcılar makinelerini kurarak üretime başlayacaklar. Bu yüzden projemize yoğun bir ilgi var. Tekstil emek yoğun bir iş olduğu için tekstilcilerimiz Pakistan, Bangladeş gibi ülkelerde fason üretim yapıyorlardı. Bunu önlemek için bu projeyi hayata geçirdik. Bu dev projenin enerjisini de biz VATSO olarak hazırladığımız yenilenebilir enerji ile sağlayacağız` şeklinde konuştu.

 

İşsizliği azaltarak ilin ve Türkiye`nin ekonomisine katma değer sağlamak ve yabancı yatırımcıları Van`a çekmek için çalıştıklarını da vurgulayan Nadiroğlu, Ticaret ve Sanayi Odası Macar Türk Bölümü Yönetim Kurulu Başkanı Andras Rev ve yönetiminin Şanlıurfa ve Gaziantep`e yapacakları iş gezisi programına Van`ı da eklemesini istedi. Ayrıca Nadiroğlu, Macaristan Ticaret ve Sanayi Odası ile kardeş oda olmasını teklif etti.

 

Bunun üzerine Macaristan Ticaret ve Sanayi Odası Türk Bölümü Yönetim Kurulu Başkanı Andras Rev, gelecek yıl mayıs ayında Türkiye`ye yapmayı planladıkları iş gezisine Van`ı da ekleyeceklerini kaydetti.

 

Türkiye`nin Budapeşte Büyükelçiliği ticaret müşavirleri Evrim Demirci Soranlar ve Seda Sevgi`nin de Vanlı sanayici ve tüccarlardan oluşan heyete Macaristan`daki yatırım olanakları hakkın bilgi verdi.

 

Karşılıklı hediyeleşmenin ardından Toplantıya katılan Vanlı işadamları ise işletme ve firmalarının faaliyet alanları hakkında bilgiler verdiler.(Murat Dalgın-İLKHA)