• DOLAR 32.377
  • EURO 34.972
  • ALTIN 2325.628
  • ...
Başbakan Bursları Aralık`ta Açıklayak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, 1 milyon 173 bin öğrenciye burs ve kredi verildiğini belirterek, bu rakamın 1 Ocak 2013 tarihi itibarıyla 1 milyon 300 bine yükseltileceğini söyledi. Kılıç, burs ve kredi rakamları ile ilgili 2013 yılı rakamlarını Aralık ayı içerisinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklayacağını kaydetti.

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, bakanlık tarafından organize edilen `Yaz Projeleri` etkinliği kapanış törenine katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program yaz projelerinin tanıtımının yapıldığı video gösterimi ile devam etti. Programda yaz projelerine katılan öğrencilere söz verildi. Gençlik kampı projesine katılan Kamile Aydın, 8 günlük kampta mutlu ve güzel günler geçirdiğini söyledi. Kampın bitmesi ile birlikte gözyaşlarına hakim olamadığını belirten Aydın, "Tüm arkadaşlarımız çok üzüldü ve kampta saklanıp geri dönmemeyi düşündük. Bu kampa katılmamızı sağlayan Suat abimize çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Bakanlığın 7 temmuz 2011 tarihinde kurulduğunu ve genç bir bakanlık olduğunu kaydeden Kılıç, “Bugüne kadar birçok eser ortaya koyduk ve nice eserleri önümüzdeki gün ay ve yıllarda gençlerimizle buluşturacağız.” ifadesini kullandı. Geçtiğimiz günlerde Başkent Voleybol Salonu’nda, 40 bin kapasiteli 53 yurdun toplu açılışını gerçekleştirdiklerini belirten Kılıç, “2002 yılında yurtlarımızın kapasitesi 188 bindi. Bakanlığımız kurulduğu dönemde ise bu rakam 247 binlere çıktı. Yaptığımız çalışmalar neticesinde bugün itibariyle yurtlarımızın kapasitesi 3 yüz 8 bine yükseldi. Doluluk oranı 2002’de yüzde 65’lerdeydi. Bugün güvenliğiyle disiplin ve intizamıyla bu rakamı dahada arttırdık. Koğuş sistemine son verdik ve 1 -3 kişilik oda sistemine döndük. Hamam sistemini terk ederek 1 -3 kişilik odalara ait banyo sistemine geçtik.” diye konuştu. Yurtlarda kalan öğrencilere gündüz 2 ve akşam 4 lira olmak üzere günlük 6 lira yemek yardımı verdiklerini anlatan Kılıç, “Her öğrencimize aylık 180 TL yemek yardımı yapıyoruz. Bu yardımı 8 ay boyunca sürdürüyoruz.” dedi.

BURS RAKAMLARI ARTACAK

Kredi ve Yurtlar Kurumu olarak bugün itibariyle 1 milyon 173 bin öğrenciye burs ve kredi verildiğini kaydeden Kılıç, “Bunun 355 bini burs olarak veriliyor. Diğer kalanı ise kredi olarak öğrencilere sunuluyor. Lisans öğrencilerine ayda 260 lira burs ve kredi, yüksek lisans öğrencilerine iki katı ayda 520 lira, doktora öğrencilerine ise 3 katı ayda 780 lira yani asgari ücret kadar bir parayı aylık burs olarak ödüyoruz. Bugün itibarıyla 1 milyon 173 bin gencimizin 355 bini burs hakkından yararlanmakta. Yani bir daha geri ödenmemek üzere her ay devletten 260 lira aylık burs almaktadır. 1 Ocak’ta bu rakam artacak. Yemek ücretini de artıracağız 1 Ocak’tan itibaren. 2013 yılı yeni burs rakamlarımızı Başbakanımız Aralık ayında açıklayacak.” şeklinde konuştu.

BAKANLIK PROJELERİNDEN YARARLANAN GENÇ SAYISINDA HEDEF 500 BİN

Gençlik Kampları ve gençlik projeleriyle ve bu kaplardan 200 bin genci yararlandığını anlatan Kılıç, “Türkiye`nin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine, batısından da doğusuna ve güneydoğusuna 200 bin gencimizi bu yıl temmuz, ağustos ve eylül aylarında üç ay süresince Türkiye`nin değişik bölgelerine hareket ettirdik. Trenlerle, otobüslerle, uçaklarla ve diğer taşıma araçlarıyla 200 bin gencimiz Türkiye`nin farklı bölgelerini görme imkanını yakaladı. Önümüzdeki yıl hedefimiz 500 bin genç.” şeklinde sözlerini tamamladı.

Bakan Kılıç, projelere destek veren Halkbank, Ziraat Bankası, Türk Ekonomi Bankası, TÜBİTAK ve TCDD yetkililerine verdikleri destekten dolayı plaket takdim etti. Programın ardından Bakan Kılıç ve beraberindeki heyet, projelere katılan öğrenciler tarafından gezip gördükleri yerlerde çektikleri fotoğraflardan oluşan serginin açılışını gerçekleştirdi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir