• DOLAR 32.571
  • EURO 34.915
  • ALTIN 2435.489
  • ...
Vanlı Sobacılar Kışa Hazır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Müstakil evlerde ve soba yakılarak ısıtılan apartmanlarda genelde turbo olarak tabir edilen büyük kovalı sobalar rağbet görürken kırsal kesimden gelen vatandaşların ve tek katlı evlerde oturanların tercihi ise her türlü yakacağın kullanabildiği teneke sobalar oluyor.

 

Geleneksel yöntemlerle yapımı devam ettirilen sac sobalar ise satıcılarının yüzünü güldürmeye devam ediyor.

 

\"Sac Sobaya Rağbet Arttı\"
Sac Soba üreticisi Yusuf Erörs, küçük ve mütevazı dükkânında ustaların el emeği ile ürettikleri sobalardan geçimlerini sağladıklarını hatırlatarak, \"Soba sezonunu açtık çok şükür. Talep iyidir. Bu yıl geçen seneye oranla sac sobaya rağbet daha iyi. Geçen sene depremlerden olumsuz yönde etkilendik bu yıl biraz daha işler iyi gibi görünüyor.\" dedi.

 

\"Sobalar 25-30 TL Arasında Değişiyor\"
Fiyatların 25 ile 30 TL arasında değiştiğini söyleyen Erörs, \"Fiyatlar büyüklük küçüklük ve kullanılan saca göre değişiyor. Ayrıca köylerde ilgi daha iyidir.\" ifadelerini kullandı.

 

\"Günde 5-10 Soba Üretiyoruz\"
Üretim yapan Cahit Usta ise günde ortalama 5-10 soba ürettiklerini hatırlatarak, bir sobanın yapım aşamasını şu şekilde anlattı. \"Öncelikle sac tabakalarını soba ölçülerine göre kesiyoruz. Daha sonra burada lehimlerini yapıyoruz sobanın parçalarını ayrı ayrı yapıp burada lehimle birleştiriyoruz. Tabi bunlar el emeğiyle oluyor. Ayrıca özel siparişler olduğunda onu da yapıyoruz.\" şeklinde konuştu.

 

\"İşimiz Her Mevsim Var\"
Soba imalat ve satışını yapan Mehmet Akçan da, \"Bizler burada soba imalatı ve satışını yapıyoruz. Kışın soba çeşitlerini yazın ise piknik malzemelerini üretip satışa sunuyoruz. Sezon başladı. İşlerimiz iyidir hamdolsun\" dedi.

 

\"Bu Sokakta Huzur İçinde Çalışıyoruz\"
Ayrıca baca kapaklarını imal edip satan Ferdi Akçan ise, \"Baca kapaklarının imalatını ve satışını yapıyoruz. Bizler burada sobacılar sokağı ya da biz esnafın tabiriyle Huzur Sokakta birlikte huzur içinde çalışıp ekmeğimizi kazanıyoruz.\" diye konuştu. (Murat Dalgın - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir