• DOLAR 32.377
  • EURO 35.09
  • ALTIN 2326.339
  • ...
NATO: `Pardon sivilleri öldürdük`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çocukları ölen aileler ise, `Bunlar mı Taliban` diye tepki gösterdi

NATO helikopterlerinin Afganistan`da düzenlediği hava saldırısında 12`si çocuk, 2`si kadın toplam 14 kişi hayatını kaybetti. Saldırıda 6 kişi de yaralandı. Afganistan`da Taliban`a karşı düzenlediği saldırılarda son dönemde sık sık sivil ölümlere neden olan NATO, pazar gecesi, ülkenin güneyinde Helmand vilayetinin Nevzad kasabasında sivillerin yaşadığı iki evi vurdu.

Helmand vilayet yönetimi sözcüsü Davud Ahmedi, NATO helikopterlerinin, Taliban militanları yerine sivillere ait iki evi vurduğunu, saldırıda 2 kadın, 5 kız ve 7 erkek çocuğun öldüğünü söyledi. Nevzad`daki bir aşiret yetkilisi, pazar gecesi NATO saldırısında ailesine mensup 14 kişinin öldürüldüğünü, 10 kişinin de yaralandığını açıkladı. Aşiret yetkilisi helikopterlerin, iki evin etrafında dolanarak geri gittiğini ancak 10 dakika sonra dönerek evleri füzelerle vurduğunu söyledi. NATO yetkilisi Binbaşı Tim James ise, Nevzad kasabasında sivil kayıplar olduğuna ilişkin bilgilerin kendilerine ulaştığını belirtti. İttifak güçleriyle Afgan askerlerinin olay bölgesinde incelemelerde bulunduğunu söyleyen James, NATO`nun konu hakkında daha sonra ek bir açıklama yayımlayacağını vurguladı. Saldırıda yakınlarını kaybeden Afganlılar ise öfkeli. Sera Kala köyünden Helmand`ın başkentine taşıdıkları cesetleri gazeteciler ve yetkililere gösteren köylüler, `Bunlar mı Taliban?` diye slogan attı.

ABD`YE SON İHTAR

NATO`nun 14 sivilin öldüğü hava saldırısını `ciddi bir hata ve cinayet olarak` niteleyen Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, `ABD`ye ve NATO`ya, tek taraflı ve gereksiz operasyonlarının masum Afganların ölümüne neden olduğunun, bu tür operasyonların insani ve ahlaki değerlere zarar verdiğinin birçok kez hatırlatıldığını, ancak ABD ve NATO`nun bu hatırlatmalara kulak asmadığı` belirtildi. Açıklamada, `Amerikalı askerler ve yetkililere bunun son ihtar olduğu` hatırlatıldı. NATO saldırılarında çok sayıda sivilin ölmesi, uzun süredir ülkedeki uluslararası güç ile Afgan hükümeti ve kamuoyu arasında gerilim yaşatıyor.

Karzai, NATO`nun özellikle gece saldırılarını düzenlememesini, bu operasyonların Afgan güvenlik güçlerine bırakılmasını istemişti. Karzai, NATO güçlerinin bölgeyi yeterince tanımadığı için sivil ölümlere neden olduğunu belirtmişti.  NATO`nun bir süre önce 4 sivilin ölümüne neden olan saldırısından sonra kuzeydoğudaki Talokan`da düzenlenen protesto eylemleri sırasında çıkan şiddet olaylarında da 17 kişi ölmüştü.

Akşam

Bu haberler de ilginizi çekebilir