• DOLAR 32.345
  • EURO 35.136
  • ALTIN 2311.18
  • ...
"Kur'an-ı anlayabilmek için Arapça bilmenin zorunluluğu inkâr edilemez bir gerçektir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Siirt'te 10'uncusu düzenlenen Arapça Bilgi ve Etkinlik Yarışmasında konuşan Siirt İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Ali Özbilici, İslam kültürü ve medeniyeti ancak, bu medeniyetin ortak dili olan Arapça ile öğrenilebileceğini ve Arapçanın siyasi, sosyal ve kültürel alanda göz ardı edilemeyecek kadar önemli bir konuma sahip olduğunu söyledi.

Arapçanın önemine dikkat çekmek ve bu dili daha etkin kullanan gençler yetiştirmek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Din öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından 81 ilde olduğu gibi Siirt'te de "10'uncu Arapça Bilgi ve Etkinlik Yarışmaları" düzenlendi.

Siirt merkez İbrahim Hakkı Hazretleri İmam Hatip Ortaokulu konferans salonunda İmam hatip ortaokulları öğrencilerinin katıldığı yarışmalar "Arapça çocuk şarkıları", "Arapça metin canlandırma" ve "Arapça şiir" olmak üzere üç ayrı dalda gerçekleştirildi.

"Şüphesiz her kültür kendi dili ile öğrenilir"

Yarışma hakkında açıklamalarda bulunan Siirt İmam Hatip Ortaokul Müdürü Ali Özbilici, dillerin Allah'ın ayetleri olduğunu belirterek, geçmişten bugüne Müslüman olan her milletin Kur'an-ı anlamak için onun dilini öğrenmeye büyük önem verdiğini söyledi.

Rabbimiz, Kur'an-ı Kerimde insanların renklerinin ve dillerinin farklılığını kendi varlığının ve kudretinin delillerinden birisi olarak zikrettiğini belirten Özbilici, "Yüce Allah içerisinde yaşadıkları toplumlar arasından seçtiği gibi onlara vahyettği kitapları da o toplumun dili ile indirmiştir. Yüce Allah, hükmü kıyamete kadar devam edecek olan kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'i Arapça olarak indirmiştir. Evrensel hükümleri kendileri için de bağlayıcı olması nedeni ile geçmişten bugüne Müslüman olan her milletin Kur'an-ı anlamak için onun dilini öğrenmeye büyük önem vermiştir. Kur'an-ı Kerim'i iyi anlayabilmek için Arapça bilmenin zorunluluğu inkâr edilemez bir gerçektir. Şüphesiz her kültür kendi dili ile öğrenilir." ifadelerini kullandı.

"Arapça bilmenin zorunluluğu inkâr edilemez bir gerçektir"

İslam kültürü ve medeniyetinin ancak bu medeniyetin ortak dili olan Arapça ile öğrenilebileceğine dikkat çeken Özbilici, "Dini konularda halkımızı aydınlatacak imam hatip ortaokulu ve lisesi mezunlarının her şeyden önce Arapçayı çok iyi bilmeleri gerekir. Kur'an ve sünnet gibi temel kaynaklar ile bunları açıklamak amacıyla yine Arapça olarak yazılan eserleri doğru bir şekilde anlayabilmeleri ancak Arapçayı iyi bilmeleriyle mümkün olacaktır. Bu bakımdan yeni yetişmekte olan öğrencilerimizin Arapça öğrenimine büyük önem vermek zorundayız. Dini açıdan tartışılmaz bir değer ve misyona sahip olan Arapça, siyasi, sosyal ve kültürel alanda göz ardı edilemeyecek kadar önemli bir konuma sahiptir. Arapçanın Müslümanların ortak kültür mirası olması nedeni ile kültür birliği sağlamada önemli özelliği olan Arapça etrafında entegre olmaları gerekmektedir. Birazdan yapılacak olan Arapça etkinlik yarışmalarının temel amacı zikredilen bu hedeflere ulaşmaktır." dedi.

Türkçe adıyla çevremizi koruyalım anlamındaki metin canlandırma büyük bir beğeni toplarken konuyla ilgi geçmişe dönük bir anekdotu hatırlatan İmam Hatip Dernekler Başkanı Sabahattin Ataker, şunları söyledi:

"Geçmişte annelerimiz ve bacılarımızın sabah namazını kıldıktan sonra ilk yaptıkları işin evlerinin önünü temizlemek olurdu. Ama maalesef şimdilerde görüyoruz ki evlerin ve apartmanların balkonlarından sokaklara çöpler atılıyor. Öğrenci kardeşlerim konuyu gerçekten çok güzel işlemiş onlara teşekkür ediyorum."

Arapça şiir okuma yarışması dalında birincilik ödülünü Molla Halil Ortaokul öğrencisi Hasan Ova, ikinciliği İbrahim Hakkı Hazretleri İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Mariyye İnan ve üçüncülüğü ise Baykan İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Merve Nur Sarsılmaz aldı.

Arapça çocuk şarkıları yarışması dalında birincilik ödülünü Molla Halil Ortaokulu, ikinciliği Siirt İbrahim Hakkı ve üçüncülüğü Tillo İsmail Fakirullah Ortaokulları aldı.

Arapça metin canlandırma yarışmasında birinciliği Siirt İbrahim Hakkı, ikinciliği Siirt İmam Hatip, üçüncülüğü ise Tillo İsmail Fakirullah Ortaokulu aldı.

Yarışmada dereceye girenlerin ödülleri ise İmam Hatip Dernekler Başkanı Sabahattin Ataker, ÖĞDER Başkanı Murat Kalkan ve okul müdürleri tarafından verildi. (Murat Orhan-İLKHA)

































































Bu haberler de ilginizi çekebilir