• DOLAR 32.506
  • EURO 34.944
  • ALTIN 2439.99
  • ...
İsrail Yargılanıyor Davayı Canlı İzleyin!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
2010 yılında İsrail komandolarının Mavi Marmara gemisini basmasıyla ilgili dört İsrailli komutanın gıyabi yargılanması İstanbul`da başlıyor.Dava, Çağlayan`daki İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi`nde görülecek. Çok sayıda vatandaş, sabahın erken saatlerinden itibaren davanın görüleceği Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önüne geldi. Çağlayan Meydanı’nda toplanan kalabalık, davanın başlamasını bekledi. 

İsrail komandolarının Gazze ablukasını delmeye çalışan yardım gemisine düzenlediği baskında 9 Türk vatandaşı hayatını kaybetmişti. Mavi Marmara gemisine düzenlenen baskın İsrail ve Türkiye arasındaki ilişkileri büyük ölçüde germişti. Dört komutanın suçlu bulunması durumunda mahkeme tutuklama emri çıkarabilir.

2010 yılının Mayıs ayında Gazze`ye doğru yol aldığı sırada uluslararası sularda basılan Mavi Marmara gemisinde değişik ülkelerden  600 aktivist bulunmaktaydı. İsrail, gemideki Türk eylemcilerin saldırmalarına karşı komandolarının kendilerini koruduğu konusunda ısrar ediyor. Olayla ilgili araştırma başlatan Birleşmiş Milletler, İsrail`in Gazze ablukasının "yerinde bir güvenlik tedbiri" olduğuna; gemiye inen İsrailli askerlerin de "kayda değer oranda şiddetli bir direnişle karşı karşıya kaldığına" kanaat getirmişti.Ama BM, İsrail`in gemiye çıkarma yapıp şiddete başvurmasının "aşırı ve anlamsız" olduğuna karar vermişti. Olayla ilgili kendi soruşturmasını yapan İsrail ise ölümlerden üzüntü duyduğunu açıklamıştı.

İddianamede, dönemin Genelkurmay Başkanı Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin ve Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi hakkında, aralarında "canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme suçuna azmettirmenin" de olduğu çeşitli suçlamalar bulunuyor.

500 KİŞİ TANIK KOLTUĞUNDA


Olay sırasında gemide bulunan yaklaşık 500 kişinin tanık olarak ifade vermesi bekleniyor. Ankara`daki İsrail Büyükelçiliği davayı "hukuki itibardan uzak tek taraflı siyasi hareket" olarak niteledi. Büyükelçilik, bu sorunun İsrail ve Türkiye arasında konuşarak çözülmesi gerektiğini söylüyor.

FOTOĞRAF SERGİSİ DE AÇILDI

Bu arada, Çağlayan Meydanı’nda Mavi Marmara gemisi ve süreçle ilgili fotoğraf sergileri açıldı. Mavi Marmara baskınında gemide bulunan İHH yöneticisi Avukat Gülden Sönmez, davanın bugünkü duruşmasında gemide bulunan yabancı vatandaşların ifadelerinin alınacağı bilgisini verdi. Sönmez, Çağlayan Meydanı’nda toplanan vatandaşların yanı sıra çok sayıda uluslararası gözlemcinin de davayı takip edeceğini söyledi. Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Hakları Komisyonu’ndan milletvekilleri ile yine uluslararası hukukçuların da davayı izleyenler arasında yer alacağını aktardı. Sönmez, Çağlayan Meydanı’nda imza duvarı ve fotoğraf sergilerinin yer alacağını belirtti.

DURUŞMADAN SATIR BAŞLARI

Çağlayan Adliyesi`nin önünde bulunan kuruluşlardan bazıları şunlar: Saadet Partisi, Mavi Marmara Derneği, Milli Türk Talebe Birliği, İslami Büyük Doğu Akıncıları, Özgürder, Mazlumder, Anadolu Gençlik Derneği, İHH İnsani Yardım Vakfı, Mavi Marmara Özgürlük Derneği...


Mahkeme salonuna sinirli sayıda kişi alınacak. Öncelik Mavi Marmara`da ölenlerin yakınları, yabancı avukatlar ve gözlemciler.

Filistin`den,Belçika’dan,Fransa, İngiltere,Kanada,İsviçre,Cezayir ve Ürdün’den ve dünyanın her tarafından avukatlar var

Ünlü İngiliz gazeteci Yvonne Ridley de davayı gözlemci olarak takip ediyor. 

Çağlayan meydanı dolmaya başladı. 

Azerbaycan Milletvekili Baba Tageyev, Mavi Marmara Davası`nı izlemek üzere bugün Çağlayan`da

Dışarıda Mavi Marmara katliamı için bir imza duvarı oluşturuldu

KIRMIZI BÜLTEN ÇIKARILABİLİR

Mavi Marmara davasıyla ilgili değerlendirmede bulunan Avukat Uğur Yıldırım, adil ve hukuki bir dava beklentisinde olduklarını söyledi. Yıldırım, "Bu yargılama kesinlikle sembolik bir yargılama veya Türkiye`nin kendi kendine yapmış olduğu bir yargılama değil. Bu noktada suçluların iade edilmeyeceği ve herhangi bir sonuç çıkmayacağına yönelik beklentiler de yanlış, çünkü daha mahkeme aşamasında, kendilerinin ifadelerinin alınması için müzekkereler yazıldı. Bu müzekkerelere cevap verilmemesi halinde kendileri hakkında yakalama kararı çıkarılması söz konusu. Suçluların iadesine yönelik Avrupa Sözleşmesine hem Türkiye hem İsrail taraftır. Bu noktada İsrail`in bu suçluları Türkiye`ye iade etmesi gerekiyor. Diyelim ki etmedi, İnterpol tarafından kırmızı bültenle aramalarının çıkması söz konusu olur" dedi.

Baro İsrail`i savunmak için avukat atadı. Salonda birde İbranice bilen tercüman var

Davayı takip etmek için canlı yayın araçlrı yerlerİni almaya başladı.

Fransız Milletvekili Nicole Kiil-Nielsen, Mavi Marmara Davası`na destek olmak için bugün Çağlayan Adliyesi`nde!



CANLI YAYINI İZLEMEK İÇİN:

Bu haberler de ilginizi çekebilir