• DOLAR 32.526
  • EURO 34.857
  • ALTIN 2489.39
  • ...
Tarihi Mavi Marmara Davası Başlıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mavi Marmara Davası mağdur avukatlarından Ramazan Arıtürk, şüphelilerin davaya katılmaması durumunda haklarında önce yakalama kararı, ardından kırmızı bülten çıkarılması gerektiğini söyledi.

Gazze Özgürlük Filosu ve Mavi Marmara gemisine yapılan saldırı hakkındaki ceza davasının ilk duruşması bugün İstanbul’da yapılacak. Gazze’ye Özgürlük Filosu ve Mavi Marmara organizatörü İHH - İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfı dava için yoğun bir çalışma sürdürüyor. Dünyanın dört bir yanından yüzlerce avukatın müdahil olarak katılacağı davaya pek çok ülkeden politikacı, gazeteci ve aktivist de gözlemci olarak katılacak.

Mavi Marmara Davası’nın ilk duruşması 6 Kasım 2012’de saat 09:30’da İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde başlayacak ve aralıklı olarak 3 gün devam edecek. Türkiye ve dünyanın dört bir yanından gelecek Filo yolcuları, hayatını kaybedenlerin yakınları ve avukatları duruşmada hazır bulunacak. Duruşma; Türkiye ve dünyanın birçok ülkesinden insan hakları gözlemcileri, medya mensupları, hukukçular ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri tarafından takip edilecek.

6 – 7 ve 9 Kasım tarihlerinde görülecek Mavi Marmara davasında mahkeme heyeti 150 kadar müştekiyi ifade vermesi için mahkemeye çağırdı. Geri kalan 340 müşteki ise bulundukları illerde ifade verecekler. Davada ilk etapta yabancı aktivistlerin ifade verilmesi bekleniyor.   

İddianamede, olay tarihinde İsrail Genelkurmay Başkanı olan Rau Aluf Gabiel Ashkenazi, İsrail Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi ve İstihbarat Başkanı Amos Yadlin, şüpheli olarak yer alıyor.

AVUKAT ARITÜRK: ŞÜPHELİLER HAKKINDA KIRMIZI BÜLTEN ÇIKARILMASINI ARZULUYORUZ

Mavi Marmara davasının avukatlarından Ramazan Arıtürk, Dünya Bülteni’ne yaptığı açıklamada davada 40’a yakını yabancı olmak üzere 490 civarında mağdur ve dört şüpheli bulunduğunu ifade etti. Davanın ilk gününde Ceza Muhakemeleri kanunu çerçevesinde müşteki ve mağdurların ifadesinin alınacağını belirten Avukat Arıtürk, mağdurlarının sayısının çokluğu sebebiyle uzun zaman alacağını düşündüğünü söyledi.

İsrail yetkilisi olan şüphelilerin davaya katılmasını çok arzu ettiklerini kaydeden Arıtürk, bunun için İsrail büyükelçiliğine gerekli tebligatların yapıldığını belirtti. Şüphelilerin duruşmaya katılmaması durumunda suçun ağırlığı sebebiyle haklarında yakalama kararı çıkarılması gerektiğini ifade eden Arıtürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şüpheli İsrail yetkililerin duruşmaya katılabileceğini düşünmüyoruz, dolayısıyla mahkemenin haklarında yakalama kararı verilmesi gerekecek. Bunun sonucunda şüpheliler hakkında kırmızı bülten de çıkarılır. Böylece dünyanın her yerinde yakalanabilecekler.”

Delilerin toplanması ve yargılamanın seyrinde devam etmesi için mağdur ve müştekilerin tüm bildiklerini anlatması gerektiğini söyleyen Arıtürk, müştekilerin gemide İsrail işgal güçlerinin tacizinden başlayarak yolcuların alıkonulmasına ve şiddet uygulamasına kadar tüm safhaları tüm ayrıntılarıyla mahkemede anlatmasını istedi.

Avukat Ramazan Arıtürk, adaletin uluslar arası alanda da tecelli edeceğine inandığını belirterek bu davanın çok hayırlı sonuçları olacağını söyledi.

İSRAİL HAKKINDA İSRAİL DIŞINDA AÇILAN İLK CEZA DAVASI

Mavi Marmara Davası’nın İsrail hakkında İsrail dışında açılan ilk ceza davası olması dolayısıyla özel bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Arıtürk, dünyanın her yerinden hukukçuların davaya ilgi gösterdiğini söyledi. Şu ana kadar 50’ye yakın insan hakları savunucusu ve avukatın davayı takip etmek için Türkiye’ye geldiğini belirten Avukat Arıtürk, 10’dan fazla savcının da davayı izlediğini ve davadan sonra Türkiye’ye gelerek konu hakkında çeşitli araştırmalar yapmak üzere kendileriyle iletişime geçtiklerini ifade etti.

Mavi Marmara Davası’nın Uluslar arası Hukuk alanında birçok ilkleri barındırdığını kaydeden Arıtürk, davanın bu alanda birçok davaya da ileride emsal teşkil edeceğini söyledi. 

Bu arada İsrail, davanın ciddiyetinden dolayı askerlerini yurt dışına göndermiyor ve ülkede faaliyet gösteren medya kuruluşlarına çok katı bir sansür uyguluyor.

DAVAYI TAKİP ETMEK İÇİN GELECEK BAZI İSİMLER

`Amerikan Donanması`na ait USS Liberty gemisi 1967 yılında Arap İsrail Savaşı’nı gözlemlemek üzere bölgeye gönderilmiş ancak uluslararası sularda İsrail tarafından deniz ve havadan saldırıya uğramıştı. Gemide Amerikan Deniz Kuvvetleri personeli olarak görev yapan Joe Meadors 34 ölüm ve 171 yaralı ile sonuçlanan saldırıdan sağ olarak kurtulanlardan biriydi. 2010 yılında Gazze’ye doğru yola çıkan Özgürlük Filosu’nda bulunan Sfedoni gemisinin yolcuları arasında yer alan Meadors benzer bir saldırıya ikinci kez şahit olmuştu.

2003 yılında Amerika’nın Irak’ı işgaline karşı çıkarak ordudaki görevinden istifa eden ve o tarihten itibaren savaş karşıtı ve insan hakları savunucusu olarak sembol bir isim haline gelen Ann Wright ise Özgürlük Filosu’nun gemilerinden biri olan Challenger 1’in yolcuları arasındaydı.

2009 yılından bu yana Balad partisi temsilcisi olarak İsrail Parlamentosu Knesset`de milletvekili olarak görev yapan Arap asıllı İsrail vatandaşı Hanin Zuabi de Mavi Marmara yolcuları arasındaydı. Zuabi filonun saldırıya uğramasından sonra parlamentoda İsrail`i kınadığı için aşırı sağcıların saldırısına uğramış, meclis tarafından dokunulmazlığı elinden alınmıştı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir